Tratamentele dure la care sunt supusi bebelusii internati in Capitala. Autoritatile, incapabile sa spuna cum s-au imbolnavit

×
Codul embed a fost copiat

Doi dintre copii bolnavi, adusi de urgenta la Bucuresti, sunt in stare grava. Totul in conditiile in care autoritatile au fost incapabile sa vina vineri cu raspunsurile asteptate de o tara intreaga.

Cititi in articol:
► Tratamentele la care sunt supusi bebelusii
► Starea copiilor internati
► Declaratiile sefului de Terapie Intensiva de la Spitalul Marie Curie

Semn ca situatia este cu adevarat complicata, Parchetul de pe langa Tribunalul Arges a preluat ancheta, a cerut noi analize de laborator, iar politistii au stat de vorba cu parintii celor 14 prunci, internati la spitalele Marie Curie si Matei Bals din Capitala.

La spitalul Marie Curie din Capitala, mamele isi privesc cu inima stransa pruncii. Acestia sunt supusi unor tratamente dure chiar si pentru un adult. In timp ce familiile copilasilor sunt in pragul disperarii, procurorii din Arges iau ancheta de la zero. La randul lor, politistii au stat de vorba cu parintii celor mici.

Citește și
copii bolnavi arges
Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Daniela Modan, mama unui copil internat: "O mamica a vorbit cu domnii politisti: intrebari tot, de unde a plecat, unde s-a ajuns, tot. Legate de spitalul de la Pitesti, legate de aici. A intrebat tot ce a facut, cum se simte, cum e copilul in prezent, daca banuieste o iesire si cand."

Doctor Radu Tabacaru, seful sectiei Anestezie Terapie Intensiva: "Nu s-a intamplat niciodata sa avem atatea cazuri, e un mister si pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil asa ceva."

Procurorii au cerut fisele medicale, dar si probe suplimentare pe langa cele luate joi de inspectorii de la Directia de Sanatate Publica, din apa folosita acasa de parinti.

Marius Stefan, prim procuror Parchetul Arges: "Am luat in calcul toate cazurile de copii din judetul Arges, ce au fost prezentate la unitatile spitalicesti din municipiul Bucuresti si audiem apartinatorii, parintii acelor copii, pentru a stabili un element comun. Am cerut si analize institutiilor de specialitate. Am solicitat de la Mediu analize precum si de la cele 3 societati furnizoare a apei uzuale."

Gheorghe Eremia, bunicul unui copil internat: "A venit de la SANEPID, acuma doua doamne, au recoltat probe din apa curenta. Si apa din apa plata de care a baut fata, a vazut conditiile de fierbere la alimente, cum s-au pregatit, conditiile din casa si asta a fost tot. Lapte praf nu i-a dat, niciodata! Doar apa plata."

Elena Bran, bunica unui copil internat: "Au luat din lapte si dintr-o olita pe care au folosit-o pentru copil. Au luat si din apa."

De remarcat este faptul ca toti copiii care au acum probleme au fost bine ingrijiti si plus au fost monitorizati de pediatri.

Elena Eremia, bunica unui copil internat: "Avea vase separate, ale ei, si lingurite, si castronel, si tot tot, tot. Are un vas special in care ii fierbeam biberoanele. Si jucariile, toate le fierbeam pe alea pe care le baga in gurita. Am topit cateva randuri."

Desi au promis ca vineri vor face publice primele rezultate de laborator, cei de la DSP Arges s-au razgandit, asta desi au trecut trei zile de cand a fost instituita celula de criza.

Sorina Hontaru, director DSP Arges: "Echipele mele merg la casele copiilor pentru recoltarea de probe, pana in prezent s-au recoltat probe de la 6 familii. 4 familii nu sunt la domiciliu. Sunt plecati la Bucuresti si tata si mama si nu putem face ancheta cum trebuie. Pana acum nu am niciun rezultat. Luni vom da primele rezultate."

In timp ce ancheta bate pasul pe loc, Avocatul Poporului s-a autosesizat in cazul celor 14 copii, diagnosticati toti cu sindrom hemolitic uremic.

Tratamentele la care sunt supusi bebelusii

Seful de la Terapie Intensiva de la Marie Curie a povestit ca tratamentele prin care se incearca salvarea copiilor sunt complicate. Trupurile lor sunt prea firave pentru dializa standard, asa ca medicii folosesc o procedura diferita. Micutii sunt sedati si se incearca sa le introduca in abdomen o substanta speciala care absoarbe toxinele.

Seful sectiei de la Terapie Intensiva a mai declarat ca doctorii isi indreapta privirile si spre cer, deoarece copiii se manifesta diferit fata de adulti in cazul imbolnavirilor grave. Corpul lor e intr-o crestere exploziva, astfel ca vindecarea poate fi extrem de rapida, dar si decompensarea poate fi la fel de rapida.

Lucrurile se pot transforma dramati de la o ora la alta, in bine sau in rau. Momentan, la Marie Curie sunt internati 5 copii la Terapie Intensiva, dintre care 2 se afla in stare grava.

Starea copiilor internati

Trei dintre copilasi sunt tinuti sub observatie la Spitalul de boli infectioase Matei Bals, iar alti 11 la Marie Curie. 9 fac dializa. Iar dintre ei, 5 sunt in stare grava, la Terapie Intensiva. Starea unei fetite de numai 1 an si doua saptamani s-a agravat, iar medicii au fost nevoiti s-o conecteze la aparate.

Radu Tabacaru, seful sectiei Anestezie Terapie Intensiva: "Nu merge bine, o sa fie protezat respirator. Pacientii au viata pusa in pericol, de aia se gasesc in spital si la Terapie Intensiva."

Emotii uriase au si parintii lui Tiberiu, un baietel care va implini saptamana viitoare 10 luni. Ai lui stau langa el zi si noapte.

Daniela Modan, mama lui Tiberiu: "Am ajuns sambata noaptea cu ambulanta din Pitesti, copilul era in stare foarte grava si a fost internat pe loc. Duminica a fost operat, bagat la terapie intensiva, apoi pus pe dializa. Dializa merge bine, asta spun medicii, asta spunem si noi."

Acasa la Topoloveni, in Arges, bunicii se roaga fara incetare.

Ioana Modan, strabunica lui Tiberiu: "Era slabit copilul. Aoleu, era un rotofan de copil, gras si frumos, nu s-a pomenit. N-a fost deloc bolnavior, manca-te-ar maica!"

"Unde am gresit", se intreaba cu disperare parintii ai carui copii sunt in stare grava la spital. Inclusiv medicii recunosc ca se confrunta cu un episod atipic, chiar daca rotavirus si ecoli sunt uzuale in cazul bebelusilor.

Radu Tabacaru, seful sectiei Anestezie Terapie Intensiva: "Ce este acum particular este numarul lor foarte mare intr-o perioada foarte scurta si locul lor de provenienta. E. coli exista peste tot si fiecare dintre noi avem acum E. coli in organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E. coli e de vina, depinde si de gazda, de pacient.

Cu toate acestea, pediatrii reamintesc ca regulile de igiena ar trebui acum respectate cu si mai multa strictete. Si de aceea vin cu recomandari sa respectam normele de igiena extrem de strict. In plus orice obiect ajunge in preajma copilului trebuie intai bine curatat.

Profesor doctor Mihaela Balgradean, sef clinica de Pediatrie Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie: "Masuri de igiena pe care trebuie sa le prescriem extrem de pertinent: asta inseamna spalatul mainilor, spalatul cu atentie al fructelor, legumelor, al oualor, al carnii, fierberea acesteia in mod adecvat."

Parintii sunt sfatuiti sa fiarba apa pentru laptele praf chiar daca este imbuiteliata si carnea cel putin o ora.

Seful sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul Marie Curie:

"Acum noi nu tratam rotavirusul, ci tratam complicatiile. Sunt mii de copii care au infectii digestive si din acesti mii de copii, doar o mica parte evolueaza catre sindrom hemolitic-uremic. El este cunoscut de foarte multa lume, de foarte mult timp, avem pacienti dintotdeauna. Ce este acum particular este numarul lor foarte mare intr-o perioada foarte scurta si locul lor de provenienta. Despre astea nu sta in puterea noastra sa investigam.

Niciunul dintre pacientii de terapie intensiva nu este intr-o stare excelenta, altfel n-ar fi in terapie intensiva.

Parintii in general au tendinta de a spune ca nu se face nimic. Nu e totdeauna chiar asa. Copiii au stat intr-un special, s-au facut analize. Nu poti trimite la Bucuresti pentru dializa toti pacientii care au diaree, sa fim seriosi. Evolutia nu are cum sa o prezica nimeni. E foarte greu de spus ca daca veneau mai repede la Bucuresti aveau o alta evolutie. Probabil ca aveau aceeasi evolutie, dar nu la Pitesti, ci la Bucuresti.

Stau in terapie intensiva cat timp viata lor este in pericol. Sunt 4 si urmeaza sa vina un al cincilea. Sindromul hemolitic-uremic, de regula, are un prognostic favorabil, insa exista un procent cu evolutie nefavorabila si deces. Este o boala care omoara. Noi ne straduim ca acest procent sa fie cat mai mic.

E. coli exista peste tot si fiecare dintre noi avem acum E. coli in organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E. coli e de vina, depinde si de gazda, de pacient. Unii fac febra 2 zile si n-au nimic, altii se prapadesc".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Laptele praf, apa plata, fructele si legumele. Ipotezele anchetatorilor in cazul fetitei de 11 luni ucisa de bacteria E. Coli
Laptele praf, apa plata, fructele si legumele. Ipotezele anchetatorilor in cazul fetitei de 11 luni ucisa de bacteria E. Coli

Parintii Dianei, fetita care a murit din cauza unei infectii cu E. Coli, sunt in stare de soc si nu stiu ce sa mai creada. Autoritatile au fost la ei acasa pentru a recolta probe care sa duca la aflarea adevarului.

Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar
Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar

Alerta in randul parintilor. Acestia sunt alarmati de numarul tot mai mare de bebelusi, cu probleme digestive. 13 cazuri noi sunt acum in atentia medicilor din Arges, insa niciunul nu este deocamdata confirmat cu bacteria E-coli.

Dosar penal in cazul copiilor din Arges care au contactat o bacterie periculoasa. Trupul fetitei care a murit va fi deshumat
Dosar penal in cazul copiilor din Arges care au contactat o bacterie periculoasa. Trupul fetitei care a murit va fi deshumat

Autoritatile sanitare au motive serioase de ingrijorare, iar in judetul Arges a fost convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.