Ministrul Sanatatii spune ca vaccinarea nu va fi obligatorie nici in noua lege. Pacientii vor putea evalua spitalele

Ultimul update: Miercuri 26 Octombrie 2016 07:18
Data publicarii: Duminica 23 Octombrie 2016 16:29
Categorie: Sanatate
vaccin

Ministrul Vlad Voiculescu a anuntat ca legea vaccinarii este pe ultima suta de metri.

"Sustin vaccinarea si sustin importanta vaccinurilor. Avem legea vaccinarii, pe care o avem in pregatire si care o sa fie disponibila public in urmatoarele saptamani. Va voi putea spune decizia pe care a luat-o Guvernul in integralitatea sa. Cu siguranta este o decizie pe care trebuie sa ne-o asumam ca Guvern", a spus ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu la Digi 24.

Intrebat daca sustine ca vaccinarea sa fie obligatorie, Voiculescu a raspuns: "Pozitia mea este urmatoarea: trebuie cel putin sa iei o decizie informata. Daca nu vrei sa iti vaccinezi copilul, minimul pe care ti-l poate cere statul este sa iei o decizie informata, sa fii dispus sa iei toate informatiile despre riscurile si beneficiile vaccinurilor si sa iei o decizie informata", a mai spus Voiculescu, precizand ca daca ar avea un copil, sigur l-ar vaccina.

La inceputul anului acesta, inainte ca Voiculescu sa devina ministru. se discuta deja despre viitoarea lege a vaccinarii, prin care cele 10 seruri incluse in schema nationala pana la 14 ani sa devina obligatorii. Erau prevazute si sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea – insa numai dupa ce vor fi informati despre riscuri. De asemenea, se lua in consuderare si reintroducerea vaccinului HPV in schema de imunizare.

Feed-back pentru spitale

Gradul de satisfactie al pacientilor care au fost tratati intr-un spital va fi printr-un SMS pe care il vor primi la externare, a declarat duminica Vlad Voiculescu, in acelasi interviu. "Noul mecanism de feedback este foarte simplu: atunci cand pleci de la spital primesti un SMS cu cateva intrebari, la care poti sa raspunzi, de asemenea, prin SMS sau poti sa raspunzi online, daca ai un smartphone. (...) Intrebarile vor fi sub 10 la numar si vor cuprinde elementele esentiale din care sa putem extrage satisfactia reala a pacientului", a explicat Voiculescu.

Intrebat daca ''atentiile'' pe care pacientii le dau medicilor vor fi cuprinse in chestionar, ministrul Sanatatii a raspuns ca "unele intrebari tin si de integritatea personalului". Legat de aceasta practica, Voiculescu a spus: "Din punct de vedere legal aceste lucruri sunt ilegale. Din punct de vedere moral, ce avem de facut ca societate este sa ne platim corect medicii si personalul medical. (...) M-as feri sa dau sfaturi pacientilor, as reaminti insa ca orice conditionare a unui act medical de primirea unui plic este o crima si ca, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa le tratam asa pe toate, fara exceptie", a explicat ministrul.

El a estimat ca noul sistem de feedback va fi implementat in spitale pana la sfarsitul mandatului sau, precizand ca un proiect pilot este functional deja in cinci spitale din tara.

 

vaccin Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Criza de vaccinuri in cabinetele medicale, destinate bebelusilor:

Criza de vaccinuri in cabinetele medicale, destinate bebelusilor: "Copilul are 6 luni, iar vaccinul de 4 luni nu il are"

cazuri HIV

Undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Moda aparatelor dentare prinde tot mai mult contur în România

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, apel la studenți și medici. Ce petiție susține

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald