Romania, la un pas de criza politica. PSD refuza negocierile, Iohannis nu il vrea pe Dragnea premier

×
Codul embed a fost copiat

Romania este in pragul unei crize politice. Asta sustin analistii, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultari, dar cei de la PSD, apoi si cei din ALDE, au refuzat invitatia.

Liviu Dragnea - posibila nominalizare pentru functia de prim-ministr din partea social democratilor - spune ca va merge la Cotroceni, numai dupa investirea noului Parlament. La fel sustin si cei de la ALDE Seful statului a avertizat insa din nou ca nu va accepta un premier condamnat penal – si a repetat si la o intalnire cu ambasadorii ca vrea respectarea criteriilor de integritate.

Iohannis a catalogat marti seara atitudinea celor de la PSD si ALDE drept nepoliticoasa". Nu-mi dau seama ce vor dori sa obtina, dar cred ca gresesc”, a spus presedintele. Intrebat de jurnalisti daca articolul din Constitutie in baza caruia a convocat consultarile este cel potrivit, Iohannis a raspuns: ”A fost interpretat corect”.

Presedintele a anuntat la pranz ca asteapta partidele la consultari, miercuri dimineata de la ora 10. Indirect, a repetat ca nu il va accepta ca premier pe Liviu Dragnea. "Maine am prima runda de consultari si vom vedea ce isi imagineaza fiecare partid si cum doreste fiecare sa isi propuna agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enuntat inainte de campania electorala ca sa nu fie discutii dupa si ele raman in picioare", a spus seful statului.

Dupa 4 ore a venit refuzul sefului PSD. "Nu putem merge la aceste consultari, pentru ca asa cum am spus vrem sa respectam cu strictete Constitutia. Nu mergem pentru a face exercitii de imaginatie. Eu cred ca dupa ce fiecare deputat si senator este validat se pot face consultari. Noi nu puteam da curs la invitatia fundamentata pe un articol gresit din Constitutie”. Ulterior, si ALDE a anuntat intr-un comunicat ca a luat act de invitatia presedontelui, dar „o socoteste prematura” si asteapta validarea noului legislativ.

Citește și
klaus Iohannis
Presedintele Romaniei anunta prima runda de negocieri cu partidele parlamentare, dupa alegeri. Ce mesaj are pentru Dragnea
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Dupa alegerile precedente au existat consultari cu partidele, la Cotroceni, si inainte si dupa investirea Parlamentului. De data aceasta, insa, se contureaza o criza politica - remarca analistii - care vad trei posibile scenarii.

Cristian Pirvulescu, analist politic: "Arbitrajul Curtii Constitutionale - o prima ipoteza in cazul unei confruntari si inceput de coabitare conflicturala. Suspendarea Presedintelui in cazul in care PSD-ul si aliatii sai merg pe varianta contestarii Presedintelui. Sau o a treia - o varianta in care PSD-ul renunta la orice confruntare in interesul comun al tuturor de a avea o guvernare consensuala in Romania. Aceasta ultima ipoteza este una care il dezavantajeaza pe politicianul Liviu Dragnea."

Asta pentru ca, mai spun analistii, strategul si artizanul acestui scor istoric in alegerile parlamentare pentru PSD si-ar crea singur un potential adversar in propriul partid, daca ar accepta sa trimita la Palatul Victoria un coleg. Cat despre varianta suspendarii presedintelui, Liviu Dragnea spune ca “nu avem in minte acest demers" – desi colegii sai de partid nu sunt de aceeasi parere.

In contrele dintre PSD si Cotroceni a aparut azi si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. El a anuntat ca ar putea solicita Curtii Constitutionale verificarea legii din 2001, cea care interzice numirea ca premier a persoanelor cu antecedente penale. Demersul e sustinut de Liviu Dragnea.

Ramane de vazut cum vor decurge sau daca vor mai avea loc discutii cu restul partidelor. Daca nici PSD si nici Klaus Iohannis nu cedeaza, si agentia internationala de geopolitica Stratfor prevede o criza politica in Romania.

Dragnea refuza negocierile
Liviu Dragnea a sustinut ca social-democratii nu pot merge la consultari, pentru ca vor sa respecte Constitutia, iar miercuri este in functiune actualul Parlament, in care nu se afla USR si PMP.

"M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati in baza articolului 85, aliniatul 1 din Constitutia Romaniei. Care prevede: presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernului pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

Acest aliniat, articol din Constitutie, nu poate fi urmat decat de emiterea unui decret. Consultarile se pot face doar in baza articolului 103 si si-acolo spune foarte clar ca in functie de majoritatile stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea Parlamentului, fiecarui parlamentar.

De asemenea, noua ni se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care la acest moment sau maine cand sunt consultarile nu sunt parlamentare. Si ma refer la USR si PMP. Maine este in functiune actualul Parlament." - a spus Dragnea.

Ponta, pus la punct

Deciziile si strategia in PSD sunt anuntate doar de presedintele partidului, a subliniat marti liderul social-democratilor, Liviu Dragnea. El a facut aceasta precizare intrebat fiind de jurnalisti cum comenteaza declaratia de luni seara a fostului premier Victor Ponta conform careia majoritatea simpla a PSD se va contura la inceputul saptamanii viitoare, cand "doi, trei, patru" parlamentari pot veni la PSD.

"Eu apreciez foarte mult ce spune fostul prim-ministru, numai ca deciziile in partid si strategia in partid este anuntata de mine, ca presedinte ales si legitim al acestui partid. (...) Eu nu negociez cu nimeni si nici partidul meu, partidul pe care il conduc eu, nu negociaza cu nimeni, pentru ca nu avem cu cine sa negociem. Si azi noapte s-a mai mutat un mandat de la un partid la altul, deci mai sunt contestatii in curs. Eu le-am cerut colegilor mei sa nu poarte discutii cu nimeni pentru ca am putea discuta cu niste ipotetici parlamentari - acesta este primul motiv. Al doilea motiv - ne uitam cu atentie la mandatele care vor fi in final ale PSD-ului si cele care in final vor fi atribuite colegilor de la ALDE", a declarat Dragnea.

"Cum sa mergem cu o propunere de premier in conditiile in care parlamentarii nu sunt validati? Cine stie, ne trezim ca pleaca unii parlamentari de la un partid la altul, se schimba majoritatile, se schimba foarte multe lucruri", a adaugat liderul PSD.
 

PSD are un singur candidat pentru sefia Guvernului

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca in cursul zilei de marti sau miercuri va avea o discutie cu reprezentantii ALDE despre alianta de guvernare, el subliniind ca va fi doar o singura propunere pentru functia de premier, neexistand "o lista scurta" de candidati pentru Palatul Victoria. "Urmeaza, sper sa reusim, sa avem o discutie cu colegii de la ALDE, astazi sau maine (marti sau miercuri - n.r.) si, asa cum am spus, dupa aceasta discutie, vom stabili si calea de urmat", a spus Dragnea, la sediul PSD, adaugand ca inca nu a avut o discutie nici cu cei de la UDMR.

Liviu Dragnea a precizat ca nu exista "o lista scurta" a candidatilor pentru functia de premier, iar PSD si ALDE vor avea o singura propunere pentru aceasta demnitate. "Este mentinuta alianta dintre PSD si ALDE si aceasta alianta presupune o propunere comuna pentru functia de prim-ministru. Nu exista nicio lista scurta de propuneri de premier, va fi doar o singura propunere, pe care o vom face publica dupa o discutie, asa cum e firesc, in cadrul PSD in Comitetul Executiv National", a afirmat liderul social-democratilor.

Referitor la demersul Avocatului Poporului, care a anuntat ca analizeaza Legea 90/2001, Dragnea a spus: "Foarte bine, e un demers corect, pentru ca foarte multi oameni spun ca acel articol este neconstitutional. Si mie mi se pare neconstitutional sa aplici o interdictie deasupra Constitutiei, pe termen nelimitat. Dar asta e o alta discutie. Noi vom respecta toate procedurile constitutionale si parlamentare, asa cum vor fi stabilite si de presedintele Romaniei, pe baza unor articole corecte din Constitutie, precum si cele stabilite prin Regulamentul celor doua Camere. Deci nu grabim, nici nu vrem sa intarziem niciun demers in Parlament, dincolo de procedurile firesti si care au fost folosite de fiecare data".

De ce s-a suparat PSD pe Klaus Iohannis

Marti, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a anuntat ca organizeaza miercuri, 13 decembrie, "prima runda de consultari" cu partidele care au intrat in Parlament.

In acelasi mesaj, seful statului a precizat ca nu renunta la criteriile de integritate referitoare la numirea premierului - si anume ca persoana propusa de majoritatea parlamentara sa NU fi fost condamnata penal, adica o conditie care il vizeaza exact pe Liviu Dragnea.

In aprilie 2016, Dragnea fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul "Referendumul".

Potrivit articolului 2 din Legea nr. nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, poate fi prim-ministru (sau ministru, sau orice alt membru al guvernului) numai o persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

-► are cetatenia romana, are domiciliul in tara se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu a suferit condamnari penale si nu se gaseste in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.

CITITI SI: Avocatul Poporului va lua o decizie in privinta legii care il impiedica pe Liviu Dragnea sa fie premier

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Liviu Dragnea i-a cerut lui Ciolos sa amane reducerile de taxe. Premierul:
Liviu Dragnea i-a cerut lui Ciolos sa amane reducerile de taxe. Premierul: "Nu ne atingem de Codul Fiscal"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut actualului premier, Dacian Ciolos, sa amane cateva reduceri de taxe care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie.

Presedintele Romaniei anunta prima runda de negocieri cu partidele parlamentare, dupa alegeri. Ce mesaj are pentru Dragnea
Presedintele Romaniei anunta prima runda de negocieri cu partidele parlamentare, dupa alegeri. Ce mesaj are pentru Dragnea

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Va avea Romania un premier condamnat penal? Cum a ajuns presedintele Klaus Iohannis sa fie amenintat cu suspendarea
Va avea Romania un premier condamnat penal? Cum a ajuns presedintele Klaus Iohannis sa fie amenintat cu suspendarea

Rezultatele oficiale partiale au confirmat datele prezentate de sondajele exit-poll dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie, astfel ca publicul asteapta in momentul de fata sa vada ce miscare va face PSD-ul in privinta numelui viitorului premier.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.