Iohannis: Avem o şansă reală să obţinem o ieşire ordonată a Marii Britanii. Drepturile românilor, asigurate

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, la sosirea la reuniunea Consiliului European, că există o şansă reală de a obţine o ieşire ordonată a Marii Britanii din UE.

„Eu cred că avem o şansă reală să obţinem o ieşire ordonată a Marii Britanii. Oricum ar fi, cetăţenii români sunt prima procupare pe care o avem. Sigur, în varianta încheierii acordului, drepturile lor sunt foarte foarte bine asigurate, dar noi am purtat multe discuţii şi în bilateral, chiar eu am discutat în repetate rânduri cu dna prim-ministru May pentru a avea siguranţa că şi în cazul unul nou deal ajungem în bilateral la o înţelegere care este foarte bună pentru cetăţenii noştri şi, de partea cealaltă, pentru cetăţenii britanici. În această chestiune stăm bine”, a declarat preşedintele, citat de news.ro.

Klaus Iohannis a subliniat că varianta cea mai bună este încheierea unui acord.

„Este foarte bine că aseară am ajuns la o înţelegere comună, o înţelegere care are două variante. În cazul în care în Marea Britanie se acceptă acordul, se prelungeşte pentru a le da posibilitatea să-şi finalizeze legislaţia, în cazul în care nu se votează, atunci termenul de prelungire este doar 12 aprilie. O înţelegere care a fost acceptată imediat de partea britanică şi credem că e o înţelegere care ne dă o siguranţă şi nouă, UE27, că lucrurile merg mai departe, dar care dă o şansă reală şi Marii Britanii să se hotărască ce doreşte în definitiv”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Liderii europeni au decis joi seara să acorde Regatului Unit două opţiuni în vederea amânării Brexitului după data prevăzută iniţial, la 29 martie, stabilind de-acum 12 aprilie ca dată fatidică, relatează AFP.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis, la Bruxelles: ”Ne confruntăm cu provocări serioase, precum terorismul și populismul”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit acestei oferte, dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul divorţului încheiat în noiembrie cu UE, data Brexitului va fi amânată până la 22 mai.

În cazul unei noi respingeri, Londra va avea termen până la 12 aprilie să decidă dacă organizează alegeri europene. Acest lucru îi va permite atunci să ceară o nouă amânare a cărei dată nu a fost stabilită.

Subiectele de pe agenda Consiliului European

Vineri, la această reuniune vor participa şi premierii Islandei, Liechtenstein şi Norvegiei pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Spaţiului Economic European (EEA).

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda celor două sesiuni de lucru ale reuniunii Consiliului European se află subiecte care se referă, în principal, la aspecte legate de ocupare, creştere şi competitivitate, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale Uniunii Europene, dar şi la aspecte legate de combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23 - 26 mai. De asemenea, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Totodată, va fi făcută o evaluare a situaţiei economice actuale, iar discuţiile referitoare la Piaţa Unică se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie şi comerţ în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate.

Referitor la schimbările climatice, liderii statelor membre vor reitera angajamentele asumate prin Acordul de la Paris şi vor aborda aspecte legate de strategia Uniunii pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Liderii europeni vor discuta şi despre relaţiile UE - China în pregătirea summitului din 9 aprilie.

Cele mai recente evoluţii privind procesul de retragere a Marii Britanii din UE, precum şi opţiunile pentru perioada viitoare vor fi şi ele analizate.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru continuarea eforturilor statelor membre în direcţia consolidării şi aprofundării Pieţei Unice în toate dimensiunile sale. Şeful statului va sublinia că "o piaţă digitală puternică este esenţială pentru menţinerea poziţiei Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume".

Iohannis va evidenţia şi faptul că lupta împotriva dezinformării este esenţială în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. În acest sens, el va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect.

"Preşedintele României va sublinia că obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonată a Marii Britanii din Uniune, iar ţara noastră, în calitatea de Preşedinţie la Consiliul UE, va acţiona pentru finalizarea pregătirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea menţinerii unităţii UE27 în cadrul acestui proces", arată Administraţia Prezidenţială.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Iohannis, la Bruxelles: ”Teoretic este încă foarte posibil să avem un Brexit ordonat”
Iohannis, la Bruxelles: ”Teoretic este încă foarte posibil să avem un Brexit ordonat”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, înaintea începerii reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că o ieșire ”ordonată” a britanilor din UE este încă posibilă.

Iohannis, la Bruxelles: ”Ne confruntăm cu provocări serioase, precum terorismul și populismul”
Iohannis, la Bruxelles: ”Ne confruntăm cu provocări serioase, precum terorismul și populismul”

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.