Romania s-ar putea dota cu rachete Patriot, care sa apere atat tara noastra, cat si Europa de Est. "E un contract foarte bun"

Ultimul update: Sambata 15 Iulie 2017 07:15
Data publicarii: Miercuri 12 Iulie 2017 12:36
Categorie: Actualitate

Daca parlamentul aproba in aceasta toamna, Romania ar putea sa devina a 15-a tara din lume a carei aparare aeriana este asigurata de sistemul american anti-racheta Patriot.

Ministrul Apararii a discutat miercuri achizitionarea a sapte baterii Patriot cu ambasadorul american Hans Klemm si tot Adrian Tutuianu a fost chemat, impreuna cu colegul de la economie, la premierul Mihai Tudose, la Palatul Victoria, sa analizeze acelasi subiect.

Contractul care ar putea fi incheiat cu americanii de la Raytheon si Lockheed Martin se ridica la 3,9 miliarde de dolari, adica aproape intreaga suma pe care Romania s-a angajat, inca de la Summitul NATO din Tara Galilor, de acum trei ani, s-o cheltuiasca anual pentru aparare. Celebrul 2 la suta din PIB.

Seful Statului Major al Armatei Romane spusese inca din aprilie ca Romania are nevoie de acest sistem antiracheta, cu raza medie si lunga de actiune, care poate dobori de la rachete balistice pana la avioane sau rachete de alte tipuri. Faptul ca achizitia sistemului Patriot are sanse sa se finalizeze acum, dupa 20 de ani de parteneriat strategic Romania-SUA pare doar o coincidenta.

Prima zi de recrutare pentru persoanele care vor sa ajunga in Armata. Cati bani primesc cei care sunt acceptati

Iulian Chifu, analist politica internationala: "Exista si in Polonia un sistem din asta, pentru ca totul a fost negociat la pachet, odata cu amplasarea scutului de la Deveselu. E un contract foarte bun pentru Romania".

In total, Romania are de gand sa cheltuiasca nu mai putin de sase miliarde de dolari pe sisteme de aparare anti-racheta, din care aproape doua treimi se vor duce pentru Patriot. Importanta contractului este mai mare decat apararea nationala.

Cristian Diaconescu, analist politic: "Dupa summiturile NATO, succesive, achizitia unor sisteme anti-racheta de catre tara noastra a devenit o prioritate pentru apararea Romaniei, dar nu numai, ci si a flancului estic al NATO. Are o valoare militara, dar si diplomatica pentru alianta."

Odata instalat in Romania, sistemul racheta-anti racheta Patriot ar asigura securitatea tarii, alaturi de scutul de la Deveselu, avioanele de vanatoare F16 si trupele americane stationate in permanenta pe teritoriul tarii, in completarea soldatilor NATO care vin aici pentru exercitii.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vanzare a sistemului defensiv de rachete Patriot catre Romania, inclusiv suport tehnic si echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat in legatura cu aceasta posibila tranzactie in data de 10 iulie. Defense Security Cooperation Agency a anuntat ca Guvernul Romaniei a solicitat vanzarea a 7 sisteme Patriot, in solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicatii, instrumente si echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentatie tehnica, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic si logistic, valoarea totala a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Romania, cu un pas mai aproape de cumpararea sistemului american de rachete Patriot. Mesajul transmis de la Pentagon

Romania, cu un pas mai aproape de cumpararea sistemului american de rachete Patriot. Mesajul transmis de la Pentagon

mesaj jandarmerie

Jandarmeria Română, mesaje video pentru protestatari: ”Salut, sunt Alin și sunt aici pentru siguranța ta”

Mircea Cărtărescu: Voi merge la protest cu sentimentul ca am ramas singuri pe baricade

Doi tineri inconștienți, intoxicați cu droguri, găsiți pe o stradă din Pitești

Furt filmat într-un restaurant din Arad. Apel pe Facebook pentru găsirea hoțului. VIDEO

Noua lege privind apărarea împotriva incendiilor, în vigoare. Obligațiile localurilor publice

Ambulanță aflată în misiune, spulberată de un autoturism, în centrul Capitalei. Asistenta și șoferul, răniți

accident Tulcea

Filmul accidentului din Șantierul Naval Tulcea, în care un bărbat a murit strivit de o piesă de 7 metri

Clujenii care au pornit pe jos în "Marşul Speranţei" au ajuns în Bucureşti, după 450 de kilometri parcurşi pe jos

Vânătoarea de mistreți de la Balc, organizată de Ion Țiriac, a ajuns la final

"România spune nu corupţiei”. Mai multe grupuri de protestatari din ţară au ajuns la Bucureşti

Atenție când cumpărați haine de firmă. Descoperirea făcută de polițiști în Pantelimon

Biserică din lemn, din Suceava, arsă complet în incendiu: ”Se vedeau flăcări de la 5 km”