Motiunea de cenzura ar putea fi respinsa. Razboi total in filialele PSD, "amenintari si presiuni" asupra parlamentarilor

×
Codul embed a fost copiat

Tensiunea creste de la o ora la alta in interiorul coalitiei PSD-ALDE.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu incearca sa blocheze eventuale tradari din propriile partide, care ar putea duce la esecul motiunii de cenzura. Calin Popescu Tariceanu incearca sa convinga cativa alesi PNL sa vina la el in partid.

De partea celalalta, Victor Ponta si Daniel Constantin negociaza intens cu nemultumitii din arcul guvernamental si vor sa ii convinga sa treaca de partea lui Sorin Grindeanu.

In ciuda atmosferei tensionate, Liviu Dragnea este convins ca parlamentarii PSD nu vor dezerta.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura, e nevoie de 233 de voturi. In acest moment, PSD + ALDE au impreuna 247 parlamentari, dar unii dintre acestia s-ar putea alatura grupului Ponta-Grindeanu si nu vor vota motiunea.

Citește și
grindeanu dragnea
Ce sanse ar avea Sorin Grindeanu sa supravietuiasca motiunii de cenzura: USR a anuntat ca nu va participa la vot
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De aceea, pentru a-si asigura succesul miercuri, echipa lui Liviu Dragnea depinde si de felul in care vor vota sau nu grupul minoritatilor nationale si parlamentarii UDMR. Sunt 47 de voturi (30 de la UDMR si 17 deputati ai minoritatilor) care pot inclina balanta in favoarea oricarei tabere, iar maghiarii au anuntat ca isi vor face publica optiunea doar in ziua votului.

Pana la aceasta ora PNL, USR si PMP au anuntat ca nu vor vota motiunea, dar surse politice vehiculeaza varianta trecerii unor parlamentari PNL sau PMP de partea PSD-ALDE.

Desfasrurarea evenimentelor, duminica, 18 iunie, LIVE TEXT:

UPDATE 14:00 Europarlamentarul PSD Catalin Ivan sustine ca parlamentarii social-democrati sunt "luati unul cate unul" si amenintati si constransi sa voteze motiunea de cenzura, in acelasi timp fiindu-le oferite "tot felul de favoruri, cum i s-au oferit si lui Sorin Grindeanu".

Europarlamentarul Catalin Ivan a afirmat duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Primaria Iasi alaturi de primarul Mihai Chirica, ca in acest moment sunt peste 15 parlamentari PSD care nu vor vota motiunea, dar ca pe langa acestia sunt si multi indecisi.

"Sunt mai multi, nu doar 15 parlamentari, informatia cu 15 era de ieri dimineata (sambata dimineata - n.r.). Sunt si indecisi. Un parlamentar indecis mai degraba va vota impotriva motiunii, daca Lviu Dragnea n-a reusit sa-i convinga in atatia ani de zile. Deci au inclinatia mai degraba sa voteze impotriva motiunii. Vor fi discutii in continuare si cu cei indecisi si cu cei care sunt suta la suta convinsi sa voteze impotriva motiunii. Dar sunt multi cei care nu vor vota motiunea”, a afirmat Catalin Ivan.

El spune ca evita sa dea numele celor care nu vor vota motiunea, intrucat se fac presiuni asupra acestora.

"Exista amenintari si presiuni. Lucruri de genul acesta au loc permanent. Toti deputatii si senatorii PSD sunt luati unul cate unul si amenintati, constransi, li se ofera tot felul de favoruri, cum i s-au oferit si lui Grindeanu, numai sa plece din functia de premier. Le-as face un mare rau daca le dau numele, interesul comunitatii este sa nu treaca motiunea”, a spus Catalin Ivan.

La randul sau, primarul Mihai Chirica a afirmat ca exista discutii pe toate fronturile si ca multi alesi PSD vor sta pana in ultimul moment sa vada ce vor face la votul pe motiune.

"Sunt presiuni fata de parlamentarii PSD, inclusiv de la Iasi. A fost sunat fiecare dintre ei, probabil au un responsabil politic la centru pentru fiecare parlamentar de Iasi. Am vorbit cu alesii ieseni si le-am cerut un singur lucru: viata lor se va petrece la Iasi in continuare si cu guvernare PSD si fara guvern PSD. Ei trebuie sa aiba puterea sa se uite cu demnitate in ochii celor care i-au ales, ai prietenilor
lor, ai colegilor de munca. Am incredere ca se vor comporta cu demnitate si morala. Au posibilitatea sa se intoarca acasa cu fruntea sus”, a declarat Mihai Chirica.

El considera ca in prezent, pe analizele pe care le are, motiunea nu are nicio sansa sa treaca, dar ca pana miercuri, "prin metode specifice", se pot intampla multe.

"Zilele care vor urma vor fi decisive pentru viitorul Romaniei pentru o lunga perioada de timp. Putem arata partenerilor externi ca vom continua proiectul european si ca putem continua proiectul din NATO”, a adaugat Mihai Chirica.

 

 

UPDATE 13:20 Fostul copresedinte ALDE Daniel Constantin s-a intalnit, duminica, la sediul Guvernului, cu premierul Sorin Grindeanu venit si el la Palatul Victoria in urma cu mai bine de o ora.

Daniel Constantin s-a aflat, duminica, la Palatul Victoria, unde s-a intalnit cu premierul Sorin Grindeanu, in contextul in care parlamentarii PSD-ALDE initiaza o motiune de cenzura impotriva propriului guvern.

Daniel Constantin a ajuns la Guvern in jurul orei 12.00, la aproximativ 45 de minute dupa ce prim-ministrul Sorin Grindeanu a sosit la sediul Guvernului, fostul copresedinte ALDE plecand in urma cu cateva minute. Dupa ce Constantin a plecat de la Guvern, a sosit si Victor Ponta la Palatul Victoria.

Daniel Constantin si-a lansat la finalul lunii mai pe terasa unui hotel din Bucuresti, noul partid ”de centru cu accente patriotice” pe care l-a intitulat Pro Romania si despre care a spus ca va face o politica ”altfel”, desi principalii membri fondatori sunt oameni care au la activ mai multe partide, precum Eugen Durbaca (ex-PSD) sau Mircea Banias (ex-PNL, ex-PDL), dar si singrul europarlamentar roman afiliat grupului nationalist-extremist din Parlamentul European condus de Marine Le Pen, Laurentiu Rebega si care este finul liderului noii formatiuni.

Liderii ALDE, reuniti la finalul lunii martie in sedinta Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copresedinte al formatiunii, ceea ce a dus le revocarea sa din Guvern. Ulterior, el a fost exclus din ALDE.

 

 

UPDATE 13:00 Senatorul PSD Serban Nicolae face un apel, pe Facebook, la ”luciditate si ratiune in PSD”, postarea sa fiind distribuita de Victor Ponta, care scrie ca mai exista o solutie rationala ”inainte ca PSD sa declanseze razboiul nuclear contra PSD”.

”Dragi colegi din Partidul Social Democrat, cu autoritatea data de vechimea in PSD, de experienta politica acumulata si de loialitatea dovedita fata de social-democratie si fata de acest partid, fac un apel public la luciditate si ratiune. Este nefireasca si profund negativa indarjirea si inversunarea cu care se manifesta pozitiile adverse din interiorul partidului. Nu va radicalizati optiunile si nu va comportati ca si cum ati descoperit brusc dusmani de moarte printre colegi”, este apelul lui Serban Nicolae.

Senatorul subliniaza ca, mai mult ca oricand, este nevoie de echilibru si ratiune, de maturitate politica.

”Nu putem cere incredere cetatenilor Romaniei, votantilor nostri, daca guvernam cu doi membri, daca reorganizam majoritatea parlamentara si recalculam sprijinul politic la sase luni de la alegeri si daca taiem atat de violent liniile de comunicare dintre noi. Lasati sa primeze interesul public si renuntati la excesele de orgoliu. Reveniti la adevaratele prioritati ale Tarii, la dialog colegial si la responsabilitate politica. Spuneti-va opiniile cu fermitate si onestitate, in limitele statutului de membri ai PSD. Asta cred ca asteapta de la noi cei ce ne-au facut onoarea de a ne investi cu increderea lor”, mai scrie Serban Nicolae.

Postarea sa este distribuita de Victor Ponta, cu mesajul: ”De data aceasta sunt de acord cu Serban / si eu cred ca mai exista o solutie rationala - inainte ca PSD sa declanseze razboiul nuclear contra PSD!”.

inquam

 

Sorin Grindeanu si-a intalnit sustinatorii fata in fata, la Timisoara. Spune insa ca are semnale de sustinere si din partea altor filiale decat Timis si Caras. De pilda, primarul PSD de la Iasi, Mihai Chirica (foto jos), afirma ca e sustinut si de mare parte din filiala PSD Iasi, a doua ca marime din Parlament.

Premierul se poate baza si pe cei 5 fosti parlamentari ALDE, printre care se afla si Daniel Constantin. Acesta din urma a declarat pentru PRO TV ca va sustine suta la suta guvernul Grindeanu. Iar europarlamentarul Catalin Ivan, unul dintre primii care si-au declarat public sustinerea pentru Sorin Grindeanu, a scris pe Facebook ca 15 deputati si senatori PSD din Moldova nu vor vota motiunea.

Cu alte cuvinte, calculele nu sunt inca facute si nici negocierile incheiate. Mai ales ca UDMR, vesnicul jucator in algoritmii de guvernare, va anunta de-abia miercuri cum vor vota cei 30 de parlamentari maghiari. "Pana atunci vom discuta, vom negocia, vom analiza in fiecatre zi, in fiecare ora, ce se intampla pana miercuri" , spune Kelemen Hunor, liderul formatiunii.

PNL a anuntat ca nu va vota motiunea de cenzura. La fel au spus si reprezentantii Uniunii Salvati Romania. Nici Partidul Miscarea Populara nu voteaza motiunea iar Basescu isi indeamna colegii din Parlament sa nici nu fie in sala miercuri.

PSD are nevoie de 233 de voturi pentru ca motiunea impotriva guvernului pe care l-a instalat acum 6 lui sa treaca. In acest moment, teoretic, PSD si ALDE au 244 de parlamentari.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Dragnea le-a trimis pana si parlamentarilor din opozitie SMS sa vina in Parlament duminica. FOTO
Dragnea le-a trimis pana si parlamentarilor din opozitie SMS sa vina in Parlament duminica. FOTO

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS si deputatilor opozitiei, in care ii informeaza despre programul de duminica al Parlamentului, cand urmeaza sa fie citita motiunea de cenzura, si ii roaga sa fie prezenti.

Ce sanse ar avea Sorin Grindeanu sa supravietuiasca motiunii de cenzura: USR a anuntat ca nu va participa la vot
Ce sanse ar avea Sorin Grindeanu sa supravietuiasca motiunii de cenzura: USR a anuntat ca nu va participa la vot

USR a anuntat joi ca nu va participa la votul pentru motiunea de cenzura impotriva lui Sorin Grindeanu.

Liviu Dragnea, despre Grindeanu:
Liviu Dragnea, despre Grindeanu: "Ruptura dintre noi nu a pornit de la OUG 13. E o unealta, nu mai e el. PSD e sub asediu"

Dupa ce premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democratii urmand sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu, Liviu Dragnea a sustinut o conferinta de presa la sediul PSD.

Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD. Motiunea de cenzura impotriva propriului Guvern va fi dezbatuta si votata miercuri
Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD. Motiunea de cenzura impotriva propriului Guvern va fi dezbatuta si votata miercuri

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democratii urmand sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.