Geoana, cu un picior afara din PSD. "Pentru ca nu am fost audiat, decizia de excludere e nula"

×
Codul embed a fost copiat

Mircea Geoana este cu un picior in afara PSD-ului, partidul care pana nu demult il sustinea la presedintia Romaniei. Excluderea sa, ceruta de Victor Ponta, a fost validata de comisia de etica si va fi discutata luni de conducerea formatiunii.

Formalitatea indeplinita astazi nu a fost lipsita de scandal. Juristii PSD au acceptat excluderea lui Geoana in absenta lui, motivind ulterior ca a fost o neintelegere. "Din moment ce nu am fost audiat, decizia comsiei este nula", a spus Mircea Geoana, printr-un comunicat emis duminica seara.

 

 

Cu putin inainte ca juristii din Comisia de Etica sa-i decida soarta in partid, Mircea Geoana a tinut sa-si spuna punctul de vedere. Si a completat ca Ponta e un presedinte insuficient de matur politic pentru un partid atat de mare. Apoi s-a grabit spre sediul formatiunii sa fie martor la decizia comisiei.

Citește și
Mircea Geoana si Ilie Sarbu
Ilie Sarbu, intrebat daca Geoana isi face alt partid: "Tu-l vezi in stare? Ii da soacra-sa bani?"
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează

Fostul lider PSD ducea si un brat de documente, menite sa-i dovedeasca nevinovatia. N-a mai apucat, pentru ca din sediu tocmai iesea val-vartej o colega care l-a anuntat ca excluderea lui fusese aprobata.

Cand a vrut sa se convinga ca asa stau lucrurile, senatorul Dan Sova, preasedintele Comisie de etica, tocmai declara lucrarile inchise. In ciuda insistentelor unor pesedisti de a-i da cuvantul si lui Mircea Geoana.

Geoana spune ca in documentul primit de la colegi nu i se cerea sa confirme prezenta si, in plus, i se comunica ora 14.15 daca vrea sa-si exprime punctul de vedere. Totusi, la ora 14.00 sedinta s-a suspendat.

Propunerea privind excluderea lui Mircea Geoana a fost votata de 43 dintre cei 49 de juristi social-democrati. Motivul oficial al sanctiunii este ca Geoana a refuzat sa respecte cerinta partidului de a se retrage de la sefia Senatului.

Decizia luata va fi discutata si luni, de Biroul Permenant National al PSD. Este posibil ca unii dintre vicepresedinti, precum Marian Vanghelie, Ecaterina Andronescu sau Ion Prioteasa sa se impotriveasca. Pana la finalul lunii, hotararea va trebui votata de toti liderii PSD din tara si va putea fi contestata doar la viitorul congres. 

"Sunt absolut consternat de situatia creata. Cand am venit, am constatat ca sedinta comsiei deja se epuizase, pe un ton vehement, cu acuze reciproce. Mi-am oferit disponiblitatea sa particip in continuare, insa recuzatul domn Sova a respins cererea." a declarat Mircea Geoana.

"Desi aceasta comisie nu are caderea sa judece ceva, ea poate sa faca o recomandare catre forurile superioare ale partidului. In conformitate cu statulul cel nou al PSD, orice contestarea a recomandarilor facute de aceasta comisie se poate acorda Congresului partidului", a adaugat el.

Chiar in timp ce fostul lider social-democrat dadea aceasta declaratie jurnalistilor, in fata sediului PSD, un membru al Comisiei a iesit din cladire si a anuntat ca s-a decis excluderea lui Geoana din Partidul Social Democrat. Membrul Comisiei s-a recomandat Mariana Negoita si s-a declarat revoltata de faptul ca decizia s-a luat fara ca Geoana sa fie audiat. Ea a spus ca s-au inregistrat 43 de voturi "pentru", 5 impotriva" si doua abtineri.

La randul sau, presedintele CNAIM a PSD, Dan Sova, a anuntat oficial ca membrii Comisiei propun Comitetului Executiv al PSD excluderea lui Mircea Geoana din PSD. "Vom inainta Hotararea CNAIM Comitetului Executiv al PSD, care este organul executiv politic suprem, si care se va pronunta in aceasta cauza", a declarat el.

Intrebat ce i s-a reprosat, exact, lui Mircea Geoana, Sova a raspuns: "E o chestiune interna". El a mentionat ca Geoana nu a trimis un comunicat Comsiei in care sa isi anunte participarea la sedinta de duminica. De asemenea, Sova a tinut sa ceara scuze pentru situatia creata de anuntul Marianei Negoita, membra a Comisiei, privind decizia forului.

Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala (CNAIM) a PSD a fost sesizata de catre presedintele PSD, Victor Ponta. El a reclamat posibile incalcari ale Statutului de catre Mircea Geoana, dupa ce BPN decisese inlocuirea acestuia din fruntea Senatului, iar el a respins hotararea.

Comisia este formata din noua membri alesi direct de Congres, la lucrari participand si cate un reprezentant al fiecarei filiale judetene. Presedintele comisiei este senatorul Dan Sova. Pe de alta parte, Geoana s-a declarat dispus sa participe la sedinta Comisiei de Integritate a PSD doar daca liderii social-democrati il vor recuza din functie pe presedintele acestei Comisii, Dan Sova.

Potrivit unei scrisori citate de Mediafax, presedintele Senatului a trimis o scrisoare in acest sens membrilor Biroului Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala. Mircea Geoana il acuza pe Sova de "antepronuntare", solicitand recuzarea acestuia la sedinta de duminica.

Presedintele Senatului a invocat mai multe declaratii facute de Sova in presa, dar si faptul ca decizia BPN al PSD de inlocuire de la presedintia Senatului s-a bazat pe un document semnat de Sova. Astfel, Geoana reclama faptul ca Sova a afirmat ca "Geoana a inteles sa nu respecte aceasta decizie (a BPN - n.r.) din nefericire si ca membru de partid, ca senator si ca membru al BPN-ului, sunt si trist si contrariat".

O alta declaratie a lui Sova, care este, in opinia lui Geoana, o antepronuntare in cazul lui, este urmatoarea: "Aceasta functie (de presedinte al Senatului - n.r.) nu ne mai apartinea de mult. Domnul Mircea Geoana nu mai juca in barca PSD si a USL. asta este adevarul. (...) Decizia priveste sanctionarea domnului Geoana pentru incalcarea deciziei BPN. Vom vedea care va fi sanctiunea".

Fostul presedinte al PSD il mai acuza pe Sova de conflict de interese in acest caz, "el fiind cel care a indus in eroare" BPN al PSD prin "pseudo-solutia juridica propusa", cea a "rocadei".

Marian Sarbu, UNPR: Geoana este binevenit daca vrea sa participe la un dialog de centru-stanga

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
Citește și...
Marian Sarbu, UNPR: Geoana este binevenit daca vrea sa participe la un dialog de centru-stanga
Marian Sarbu, UNPR: Geoana este binevenit daca vrea sa participe la un dialog de centru-stanga

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a declarat ca fostul lider PSD Mircea Geoana este binevenit daca doreste sa participe la un dialog despre stanga, in constructia care va fi lansata de UNPR - Uniunea Social Progresista.

Ilie Sarbu, intrebat daca Geoana isi face alt partid:
Ilie Sarbu, intrebat daca Geoana isi face alt partid: "Tu-l vezi in stare? Ii da soacra-sa bani?"

VIDEO. Scandalul declansat in Partidul Social Democrat de incercarea de a-l schimba pe Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului a dat nastere la mai multe zvonuri referitoare la intentiile fostului presedinte al PSD.

Ponta: PSD va avea o sedinta a Comitetului Executiv National la sfarsitul lunii noiembrie
Ponta: PSD va avea o sedinta a Comitetului Executiv National la sfarsitul lunii noiembrie

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca, la sfarsitul lunii noiembrie, va fi organizata o sedinta a Comitetului Executiv National - eveniment care nu poate fi convocat de catre oricine.

Recomandări
Guvernul maghiar nu doreşte să ajute în niciun fel Ucraina. „O superputere nucleară nu poate fi învinsă”
Guvernul maghiar nu doreşte să ajute în niciun fel Ucraina. „O superputere nucleară nu poate fi învinsă”

Guvernul maghiar nu doreşte să participe în niciun fel la pregătirea militarilor ucraineni şi la livrarea de arme.

Scădere moderată a inflației anuale, care ajunge la 5,9% în România, cu prețuri în creștere la servicii
Scădere moderată a inflației anuale, care ajunge la 5,9% în România, cu prețuri în creștere la servicii

Rata anuală a inflaţiei în perioada aprilie 2024 - aprilie 2023 a scăzut la 5,9%, cele mai mari majorări fiind înregistrate la capitolul serviciilor, 10,05%, arată datele transmise de Insititutul Național de Statistică (INS).

Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor
Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor

Mii de sindicaliști de la Blocul Naţional Sindical au mărșăluit în Capitală. Au cerut reducerea fiscalității și demararea de urgență a unei reforme fiscale.