Toader anunță o evaluare a efectelor legii recursului compensatoriu. Întâlnire cu Dăncilă

×
Codul embed a fost copiat

Tudorel Toader promite o analiză a legii care a dus la eliberarea a 14.000 de infractori și măsuri prin care să corecteze acest act normativ. Nu astăzi sau mâine, ci...săptămâna viitoare.

După ce a discutat cu premierul despre efectele legii privind recursul compensatoriu, ministrul Justiției a acuzat guvernul tehnocrat și Parlamentul. La rândul lui, președintele Klaus Iohannis le-a cerut imperativ soluții.

Tudorel Toader a declarat că Legea recursului compensatoriu a fost promovată de Guvernul tehnocrat, a fost votată şi de parlamentari USR şi PNL, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat-o fără să o atace la CCR.

Ministrul Justiției a mai precizat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, va face o evaluare a consecinţelor legii, iar luni dimineaţă îi va prezenta şefei Guvernului propuneri legislative şi non-legislative.

Tudorel Toader mai spune că numărul celor eliberați în baza recursului compensatoriu este în scădere față de anii trecuți și că rata recidivei este de doar 5%. După o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, a găsit aceiași vinovați: guvernul tehnocrat și Parlamentul.

Citește și
batran atacat
Trecutul violent al bărbatului care a atacat un bătrân în Galați. De ce l-a urmărit
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Viorica Dăncilă, premierul României: ”Această lege a fost inițiată de guvernul tehnocraT, Guvernul Cioloș, și cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment".

Numai că legea recursului compensatoriu prevedea, în formă inițiată de Guvernul condus de Dacian Cioloș, o reducere din pedeapsa cu trei zile pentru fiecare 30 de zile de închisoare, în condiţii necorespunzătoare. În Parlament, însă, deputații juriști PSD, ALDE și UDMR au plusat: 6 zile libere.

Iar fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, susține că, în baza legii inițiate de ea, ar fi fost eliberați doar 1.700 de deținuți, nu 14.000, așa cum a centralizat Administrația Penitenciarelor. Mai mult, tot deputații coaliției au modificat și condițiile pentru ca un spațiu de detenție să fie considerat neadecvat. Astfel că, deținuții care stau în celule cu igrasie, nu au acces la lumina naturală, la o toaletă privată sau nu au o temperatura adecvată, pot beneficia și ei de efectele recursului compensatoriu.

Klaus Iohannis, președintele României: Căutarea de vinovați în alte guvernări nu a rezolvat niciodată vreo problemă. Siguranța cetățeanului român nu e negociabilă. Trebuie să tragem rapid concluzii și să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniștit acasă și să nu se teamă că vine un delicvent eliberat peste el.”

Tânăra din Albă Iulia, bătută cu bestialitate într-o scară de bloc, și pensionarul de la Galați lovit cu brutalitate cu un box de metal sunt doar cele mai recente victime. Alte aproape 200 de infracțiuni comise cu violență au fost înregistrate în ultimul an, potrivit cifrelor oficiale, iar sindicaliștii din Penitenciare avertizează că rata recidivei va fi de 70%.

 Sinteza declarațiilor:

- Orice faptă penală este gravă și trebuie să fie reprimată. Orice reglementare juridică trebuie să protejeze drepturile cetățenilor.

- Problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie rezolvată în acord cu deciziile internaționale.

- Legea a fost susținută și votată inclusiv de către parlamentarii PNL și USR. Legea a fost promulgată de președintele României fără să fie contestată.

- Numărul celor care revin în penitenciar după eliberare condiționată este în scădere. 

- Din totalul celor care într-un fel sau altul au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu ne arată că 5,2 % au revenit în penitenciar. O precizare. Autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu.

- Am avut o întrevedere cu doamna premier, privind legea recursului compensatoriu. În zilele următoare vom face o analiză generală a dinamiciii fenomenului infracțional, vom face o nouă evaluare a datelor statistice oferite de ANP privind beneficiarii. Luni dimineață vom avea o întrevedere cu doamna prim ministru, îi voi prezenta rezultatele acestei evaluări, propuneri legislative și non legislative care pot fi luate. După întrevedere voi comunica măsuri legislative și non legislative care pot fi luate. La revedere!

Astăzi, preşedintele României a solicitat Guvernului să facă, în timp scurt, o analiză profundă privind problema recursului compensatoriu şi să vină cu soluţii, subliniind că se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament pentru a se corecta legislaţia.

După un şir de fapte violente care au culminat cu recenta crimă de la Mediaş, opoziţia a cerut abrogarea de urgenţă a legii prin care infractorii pot fi eliberaţi mai devreme în baza aşa-numitului recurs compensatoriu.

Aceasta prevede pentru orice infractor, chiar şi pentru criminali şi violatori, reducerea pedepsei cu 6 zile pentru fiecare 30 petrecute în celule mici sau murdare. Sunt mii de infractori pe străzi - avertizează şi sindicaliştii din penitenciare care spun că, în timp, 70% dintre ei vor ataca din nou şi se vor întoarce după gratii.

Marți, premierul Viorica Dăncilă a declarat că miercuri va avea o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema legii privind recursul compensatoriu, pentru a putea lua o decizie pe acest subiect.

"După cum ştiţi, această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş şi cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment. Nu pot să vă dau un răspuns acum asupra a ceea ce voi face. Trebuie să mă întorc în ţară în seara aceasta. Mâine (miercuri - n.r.) am să văd, am să mă întâlnesc cu ministrul Justiţiei, tocmai pentru a lua o decizie şi a vedea care sunt efectele, care au fost efectele acestei legii, implicaţiile pe care le-a avut, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea existentă în România şi lucruri ca cele care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot în acest moment, nu sunt jurist, nu pot să vin cu o decizie până nu vorbesc cu cei din domeniu, până nu vorbesc cu ministrul Justiţiei", a declarat Dăncilă, marţi, la Strasbourg, în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Iohannis cere Guvernului ”să vină cu soluții” la recursul compensatoriu: ”Se poate corecta”
Iohannis cere Guvernului ”să vină cu soluții” la recursul compensatoriu: ”Se poate corecta”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni pe două teme: criza din Marea Britanie și legea privind recursul compensatoriu.

Trecutul violent al bărbatului care a atacat un bătrân în Galați. De ce l-a urmărit
Trecutul violent al bărbatului care a atacat un bătrân în Galați. De ce l-a urmărit

Episod strigător la cer într-un bloc din Galaţi. Un bărbat de 75 de ani a fost bătut cu brutalitate de un individ eliberat recent din închisoare, după ce, şi el, la fel ca mulţi alţii, a beneficiat de recursul compensatoriu.

Eliberat mai devreme din închisoare, a lovit din nou. Un singur pumn a fost de ajuns
Eliberat mai devreme din închisoare, a lovit din nou. Un singur pumn a fost de ajuns

Un individ de 33 de ani din Pitești, eliberat în baza recursului compensatoriu în octombrie anul trecut, pentru tentativă de omor, a ajuns marți din nou în arest.

Hoţul proaspăt eliberat care a bătut şi jefuit un bărbat e încă liber. Ce i-a furat
Hoţul proaspăt eliberat care a bătut şi jefuit un bărbat e încă liber. Ce i-a furat

Secvențele filmate în Galaţi au fost făcute publice de Federația Națională a Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor. Polițiștii l-au identificat pe agresor, dar acesta este încă în libertate.

Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional
Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că ministerul nu a fost de acord cu modificările propuse la Legea recursului compensatoriu şi s-a exprimat în sensul că acest act normativ este neconstituţional.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.