Traian Basescu: Suntem pregatiti sa facem fata unui al 2-lea val de recesiune in Europa, daca va fi

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a sustinut un discurs in Parlamentul Romaniei. Seful statului a abordat mai multe subiecte, printre care: reorganizarea teritoriala a tarii, intrarea in zona euro, redeschiderea mineritului si marirea salariilor bugetarilor.

Discursul a durat o ora si 20 de minute, iar seful statului a inceput cu un apel adresat opozitiei de a reveni la lucrarile Parlamentului. Presedintele a continuat explicand necesitatea masurilor de austeritate care au fost luate in ultimii ani. El a multumit majoritatii guvernamentale pentru ca si-a asumat aceste masuri.

Totodata, presedintele Basescu a sustinut ca acum trebuie gasite solutii pentru ca de la 1 iunie salariile bugetarilor sa revina la nivelul din anul 2008. Traian Basescu a reluat principalele teme pe care le-a sustinut in ultimul an, cum ar fi reorganizarea administrativ-teritoriala, trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri si introducerea votului uninominal pur, adoptarea unei noi legi a sanatatii, crearea de noi locuri de munca, cresterea productiei de energie pentru ca Romania sa devina independenta din acest punct de vedere.

Seful statului a sustinut, de asemenea, ratificarea cat mai rapida in Parlament a Tratatului de guvernanta fiscala in cadrul UE. Presedintele si-a incheiat discursul indemnand la optimism si dand asigurari ca "Romania nu va face pasi inapoi chiar daca Europa va fi in recesiune in a doua parte a anului".

La un moment dat, discursul lui Traian Basescu a fost intrerupt de scandari ale unor persoane aflate in balcoanele plenului, care au strigat: "Demisia!", "Regele Mihai!" si au aruncat hartii pe care scria "Traian Basescu, intaiul si ultimul". Persoanele respective au fost evacuate de la balcoanele salii de plen.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu stie cand Romania va putea deveni INDEPENDENTA din punct de vedere energetic
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

La discursul sefului statului au asistat doar parlamentarii puterii, opozitia continuandu-si protestul parlamentar. De asemenea, la sedinta plenului reunit au fost prezenti membrii Guvernului, in frunte cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, precum si sefi ai mai multor institutii, intre care directorul SIE, Teodor Melescanu, si presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- "Aici e locul de dezbatere a problemelor politice si a celor administrative care tin de Parlamentul Romaniei. Daca avem un garant real al democratiei in Romania, acesta este Parlamentul. Oricat l-am critica, in situatii de derapaj el vine si le corecteaza. Nu este cea mai buna solutie sa subminezi cea mai importanta institutie a statului roman

- "In 2009, Romania ajunsese in situatia in care nu se mai putea imprumuta de pe piata, ceea ce a reclamat o interventie urgenta de la Fond."

- "Stim cu totii si va multumesc ca ati acceptat cu costul voturilor dvs. cu costul popularitatii partidelor din arcul guvernamental sa adoptati masuri extrem de severe care au afectat fiecare cetean al Romaniei. Trebuie spus ca niciun politican nu-si permite sa gandeasca cu relaxare ca printre masuri se afla crestera TVA-ului sau introducerea sau altele. Au fost masuri extrem de dificile pe care toti le-am luat cu inima stransa. Dumneavoastra ati facut-o si va multumesc. "

- "Daca nu s-ar fi luat in 2010 masurile pe care le-am enumerat Romania nu ar mai fi pututu sa se finanteze de pe pietele externe. Ati facut un lucru pentru care ma simt solidar cu dvs si ma simt solidar cu romanii."

- "Ati gasit resurse pentru a scoate din saracia cea mai neagra pe pensionarii CAP. Pentru acest lucru va multumesc de asemeni si cred ca aceasta masura a fost de natura sa aduca un minim de usurinta pentru trecerea crizei pentru cei mai saraci dintre romani."

- "Putem gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor, chiar daca in luna ianuarie am avut un excedent, iar in februarie am avut un minus de venituri de doua ori mai mare decat excedentul din ianuarie. Probabil si in martie vom avea un minus la bugetul de stat, dar se va datora situatiei meteo din luna februarie. Privind in bugetul de stat si fara a diminua investitiile veti putea gasi resurse ca la sfarsitul mandatului sa le puteti spune bugetarilor ca aveti salariile intregi, asa cum ati venit la guvernare. Din acest punct de vedere veti avea suportul meu."

- "Vreau sa va spun ca bacalureatul de anul asta a fost proba elementara a esecului reformei din perioada 1997-2000. Poti sa nu ai titei, sa nu ai gaze naturale. Daca ai un sistem de educatie performant poti sa o scoti la capat. "

- "Noua lege a asistentei sociale este cea care creeaza premisele ca resursa financiara sa se indrepte catre oamenii care au nevoie si nu la cei care stau cu Mercedesul ascuns in spatele casei sa primeasca ajutoare."

- "In opinia mea este fundamental necesar ca in perioada urmatoare actualul Parlament sa adopte doua legi: legea Sanatatii si legea Reorganizarii Administrative a Romaniei. Legea Sanatatii din pacate a fost retrasa pentru ca a fost prost lansata. Asta nu inseamna ca nu e buna."

- "Nu inteleg de ce putem accepta ca intre scoli sa fie competitie, iar la spitale sa nu avem aceasta optiune. Am convingerea ca tema legii sanattii trebuie reluata. Sunt cunoscute ezitarile ministerului Sanatatii si a CNAS de a face public pachetul minim garantat de servicii medicale. In lipsa acestui pachet, legea sanatii poate fi un esec, pentru ca asiguratii de sanatate trebuie sa stie inainte de toate ce le garanteaza statul."

- "Reorganizarea adminisrativa nu se poate face de a doua zide la promulgarea legii, necesita un timp de tranzitie care se itninde pe 4 ani. Propunerea pe care v-o fac este sa adoptati in discutii cu opozitia reorganizarea administrativa. Avem exact acelasi structuri ca de dinainte de Revolutie, la care am adaugat niste Agentii. Aceleasi Directii Sanitare, aceleasi Directii Agricole, de Mediu, aceleasi, aceleasi, aceleasi."

- "Daca vrem sa cheltuim eficient banii in exercitiu 2012-2014 reorganizarea administrativa este cheia."

- "Daca discutam despre prioritati cred ca trebuie sa aveti in vedere nevoia de a completa pachetul legislativ necesar justitiei. Sunt legi care se afla in Parlament si am convingerea ca veti da un raspuns pozitiv acestora."

- "Am convingerea ca si Guvernul va transmite rapid catre Parlament legea de aplicare a Codului de Procedura Penala care este de asemenea o urgenta."

- "Sa va mai spun un punct de vedere care s-ar putea sa nu va placa, legat de modernizarea clasei politice. Sigur, un prim pas s-a facut cu votul uninominal. Este cred o obligatie morala a majoritatii ca impreuna cu minoritatea din Parlament sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa ca oameni de pe locul 3 sa ajunga in Parlament iar ceilalti care au castigat in Colegiu sa ajunga acasa. Se pare ca nu sunteti chiar asa de impotriva."

- "Dragi colegi, pentru ca si eu am fost parlamentar. Trebuie sa recunoastem ca fiecaruia ii este greu sa mearga in Colegiu si sa puna aveti incredere in noi cand astazi oricare membru al Parlamentului este vulnerabil la cererile cetatenilor, care au cerut Parlament unicameral. Stiu ca trebuie facut un efort de a se discuta cu opozitia. Dar tineti cont ca a fost un vot cu peste 80% dintre cele ale participantilor. N-are rost sa va spun despre dublarea Camerelor. Este evident ca doar una legifereaza. Este foarte greu sa justificati necesitatea a doua Camere cand singurul suveran este poporul, care s-a pronuntat asupra acestui lucru si cred ca aveti obligatia sa tineti cont de acest vot."

- "Mai e un lucru legat de demnitate. Una este sa-i tai presedintelui 25% din salariu si alta este sa-i tai unuia care are 1.000 de lei peluna. De aceea eu cred ca reducerea la o Camera ar veni ca si un argument ca sim politicienii la varf din Romania sunt constienti de nevoia de modernizare a statului."

- "Mai avem si probleme economice fundamentale, nu voi accentua acest aspect dar voi face 2 precizari. un obiectiv major al Romaniei este intrarea in zona euro. Dobanzile in zona euro sunt de 1 sau 1,5 % pe cand acum dobanzile pe piata sunt de 6%. Sa devenim stat al zonei euro. Am vazut multe state aflate in dificultate care au indeplinit criteriile de la Maastricht, ceea ce inseamna ca respectarea criteriilor nu este suficient pentru a fi bine ancorat in aona euro. Nu este de conceput acum, dupa tot ceea ce am vazut, sa ai un deficit sub 3% sa ai o inflatie in jurul a 2,5%. Dincolo de aceste criterii obligatorii viata ne-a aratat ca statul care nu are o economie performanta nu rezista in zona euro, ori obiectivul in perioada imediat urmatoare trebuie sa fie reanalizarea performanelor economiei de stat. Marii transportatori, fie ca vorbim de Transgaz, Hidrolectrica - toate trebuie sa devina competitive. "

- "Economie competitiva si crestere economica - trebuie sa fie cuvintele inainte de intrarea in zona euro. Nu vom rezista in zona euro daca nu suntem competitivi si economic."

- "Ne trebuie si o economie extinsa, consolidata, ramuri prin care sa fim campioni - agricultura, turism, minerit. Nu ma refer la orice tip de minerit, ci la cel care face rentabila reluarea exploatarilor de aur, cupru si asa mai departe. Fara sa cream locuri de munca in aceste domenii riscam sa cream o patura larga de oameni saraci. Nimic nu este mai important astazi decat sa cream locuri de munca. Stiu ca se poarta demagogia. Locurile de munca sunt cheia evolutiei fiecarei familii. Redeschideti mineritul eficient."

- "Niciodata nu vom fi capabili sa sustinem sistemul de pensii daca ramanem cu 6 milioane de pensionari si 4 milioane cu locuri de munca."

- "Va sugerez si dvs in Parlament sa dati o atentie deosebita crearii de locuri de munca."

- "Trebuie sa acorsam o atentie mai mare domeniului IT. In momentul de fata, desi am putea acoperi 57% din nevoile de transmisii de date, fiecare este stapan pe propria fibra optica. E o problema pe care am discutat-o in CSAT. Romania are o capacitate mult mai mare decat cea care este cunoscuta in prezent. Credeti ca stie cineva ce softuri si echipamente se achizitioneaza de fiecare porimarie, ministerr, etc? Acest lucru trebuie analizat, pentru a putea utiliza si pune la dispozitia populatiei cel mai modern mijloc de comunicare. Este aici o vulnerabilitate a noastra legata de mocul in care s-au utilizat banii publici. Nu prea am auzit pe cineva sa cumpere cu bani privati fibra optica."

- "Energia. In momentul de fata Romania are, furnizeaza energia de care are nevoie. Daca insa privim spre perspectiva urmatorilor 10 ani vreau sa stiti foarte clar ca una din problemele Romaniei este legata de asigurarea energiei. Imaginati-va o Romaniei care isi dubleaza PIB-ul, cu ce energie va face acest lucru?"

- "Eu va cer sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romaniei de a-si creste capacitatea de producere a energiei."

- "Stim toti, UE trece prin cea mai grea criza de la al 2-lea Razboi Mondial incoace. Este criza datoriilor suverane. Statele cu cheltuit mult mai mult decat au produs si s-a asigurat o prosperitate pe datorie. Romania are sansa ca are o datorie mica. Nu avem o problema de stopare a propriei dezvoltari. Cat timp suntem sub 60% ne permitem sa rostogolim datoriile. In cursul anului trecut si in acest an s-au luat o serie de masuri, valabile pentru toti."

- "Sunt state care au fost propuse la sanctiuni prin reducerea sumelor de la UE si nu sunt sume mici, ci de o jumatate de miliard in prima instanta."

- "Am inteles ca domnii din opozitie erau deranjati de faptul ca am semnat niste acte la Bruxelles. Sa se uite in Constitutie."

- "Dincolo de demagogia politica am convingerea ca Romania a facut un lucru bun semnand acest tratat si sper ca va fi aprobat repede de dvs. De ce repede. Dupa cum am vazut atmosfera, sunt multe state care vor ratifica acest tratat foarte rapid, deci nu e obligatoriu la 1 ianuarie 203, ci se poate si mai rapid. Va fi un semnal al deciziei, al vointei politice a de a deveni un stat mai performant. "

- "Drumul catre care ne indreptam incet, dar sigur, este acela al realizarii Statelor Unite ale Europei. Numai o economie unitara cu o moneda puternica poate face din Europa o structura puternica care poate sta dreapta in fata economiei SUA, Chinei, Braziliei, samd. Sa fim bine intelesi. Europa nu a iesit din dificultate."

- "Suntem pregatiti sa facem fata unui al 2-lea val de recesiune in Europa, daca va fi."

- "Romania nu-si poate vedea evolutia viitoare si securitatea din punctul de veder al sperantei de prosperitate decat in interiorul UE."

Presedintele Romaniei a trimis, recent, o scrisoare presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, in care ii informeaza ca doreste sa adreseze un mesaj pe teme de politica interna, in Parlament, in data de 7 martie.

Traian Basescu a participat, vineri, la Bruxelles, la semnarea Tratatului de guvernanta fiscala, declarand ca el si-a indeplinit datoria, iar ratificarea acestuia reprezinta responsabilitatea Parlamentului si a opiniei publice din Romania. "Eu spun ca trebui ratificat cat mai rapid. (...) Cei de acasa, politicienii si economistii pot sa faca ce vor cu acest tratat", spunea el.

Cel mai recent mesaj catre Parlament adresat de presedintele Traian Basescu a avut loc in iunie 2011, sedinta de plen comun desfasurandu-se in absenta reprezentantilor USL. El spunea atunci ca este esentiala pentru credibilitatea Parlamentului limitarea imunitatii parlamentarilor la declaratii si atitudini politice pentru a da "cetatenilor relaxarea ca parlamentarii nu sunt deasupra legii".

Basescu le-a cerut parlamentarilor sa gaseasca o solutie pentru transpunerea in legislatia romaneasca a deciziei 212/2005 a Consiliul ui JAI referitoare la confiscarea averilor obtinute illicit.

Presedintele spunea ca sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii Legislativului, deoarece in actualul sistem bicameral cele doua Camere se comporta ca intr-un sistem monocameral, prin adoptarea tacita a legilor in prima Camera.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Victor Ponta: Greva USL continua, exceptia va fi dezbaterea Tratatului de guvernanta fiscala
Victor Ponta: Greva USL continua, exceptia va fi dezbaterea Tratatului de guvernanta fiscala

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca va propune USL continuarea protestului parlamentar al opozitiei. Acest protest va fi intrerupt doar la dezbaterea si votul in Parlament asupra Tratatului de guvernanta fiscala adoptat in cadrul UE.

Traian Basescu stie cand Romania va putea deveni INDEPENDENTA din punct de vedere energetic
Traian Basescu stie cand Romania va putea deveni INDEPENDENTA din punct de vedere energetic

Dupa ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, presedintele Traian Basescu a declarat ca in 2015-2017 se estimeaza ca va incepe exploatarea zacamantului de gaze din Marea Neagra.

Basescu:
Basescu: "Aia e semnatura mea, frate! Ce atata problema cu ea? E frumoasa, cu multi doi"

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, comentand faptul ca a gresit data cand a semnat Tratatul de guvernanta fiscala, ca aceasta nu este o problema, pentru ca nu va fi contestata de UE.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.