Vom avea referendum pentru schimbarea Constitutiei de alegerile locale, anul viitor, in vara

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat ca urmatorul Referendum, pentru validarea unei noi constitutii, va avea loc odata cu alegerile locale, in iulie 2012.

Declaratiile presedintelui:

• Intentionez sa solicit prezenta mea in Parlament, in a treia decada a lunii iunie, legat de proiectul de revizuire a Constitutiei. Acesta ar putea fi transmis Legislativului intre 20 si 30 iunie.

Ultima revizuire a Cosntitutiei s-a facut cu un guvern minoritar.

Este o chestiune de responsabilitate a Parlamentului fata de unicul detinator al suveranitatii – care e poporul.

Citește și
Ungaria
Noua Constitutie a Ungariei: intre patosul nationalist si Dumnezeu
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

In 2003 revizuirea s-a facut in circa 6 luni. Mai avem un an pana la referendumul care va fi organizat in iulie 2012, odata cu alegerile locale, pentru a revizui Constitutia.

Avem o constitutie care viza o faza premergatoare intrarii Romaniei in UE, in 2007.

Exista in traditia noastra revizuirea destul de frecventa a Constitutiei si trebuie sa privim asta ca un efort continuu de adaptare la vremurile pe care le traim. 

Referendumul, experienta celor intamplate in mandatul meu si schimbarea statutului Romaniei - acestea sunt cele trei motive ale modificarii Constitutiei.

• In articolul 95 am incercat o echilibrare a raportului dintre Presedinte si Parlament in materia suspendarii. Sa fiti linistiti ca nu ma vizeaza pe mine.

• Daca lasam lucrurile asa, practic Presedintele este obligat sa aibe o majoritate in Parlament, pentru a-si putea indeplini mandatul.

• Pentru a se preveni abuzul de putere al Parlamentului asupra Presedintelui ales, atunci am introdus avizul conform al Curtii Constitutionale. Asa se previne abuzul. Sunt chestiuni ale stabilitatii statului.

• La articolul 109 am eliminat descrierea procedurii de raspundere penala a membrilor guvernului.

Am scos imunitatea parlamentarilor pentru altceva decat declaratii politice si activitatea parlamentara.

Cele mai importante modificari din noua Constitutie ar urma sa fie facute articolelor care tin de alcatuirea si organizarea Parlamentului Romaniei.

Cititi PROIECTUL de modificare a CONSTITUTIEI la finalul articolului.

Astfel Legislativul va avea 300 de alesi si o singura camera, adica nu vom mai alea de aface cu Senatori si Deputati si doar cu Parlamentari.

Alte modificari aduse de noua Constitutie

Parlamentul este obligat sa dea votul de investitura pentru Guvern in zece zile de la desemnarea noului Cabinet, iar in cazul remanierilor seful statului si premierul trebuie sa se consulte, conform proiectului noii Constitutii pe care il va inainta Presedintia - a anuntat saptamana trecuta Traian Basescu.

De asemenea, seful statului a amintit ca in proiectul de revizuire a Constitutiei, se prevede ca, "dupa depunerea listei Guvernului si a programului, Parlamentul are zece zile sa dea vot de investitura", iar daca nu respecta acest termen se considera ca noul Cabinet "a picat" si se trece la o noua nominalizare.

Perchezitia, retinerea sau arestarea parlamentarilor se face fara avizul Legislativului

Conform proiectului, trimis miercuri de catre seful statului Consiliului Legislativ pentru avizare, la articolul privind imunitatea parlamentara se stipuleaza ca "parlamentarii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".

"Urmarirea, perchezitia, retinerea, arestarea sau trimiterea in judecata penala a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie", mai prevede acelasi articol.

Retinerea unei persoane nu poate depasi 48 de ore

Modificarea in acest sens este propusa la articolul 23 referitor la "Libertatea individuala", din capitolul II privind "Drepturile si libertatile fundamentale".

"Retinerea nu poate depasi 48 de ore", se arata in proiectul de revizuire a Constitutiei.

In actuala Constitutie se mentioneaza, la articolul 23, indice 3, ca retinerea nu poate depasi 24 de ore.

Parlamentul unicameral va dezbate si vota de doua ori aceeasi lege

Proiectele de legi se vor vota si dezbate in doua lecturi succesive, la cel putin 30 de zile distanta, prevede proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei.

Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB

In proiect a fost introdus un nou articol, dupa articolul 138, referitor la plafonarea deficitului bugetar si la datoria publica.

"Statul trebuie sa evite deficitul public excesiv si deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB", se arata la alineatul 1 al articolului.

Guvernul isi poate angaja raspunderea in Parlament "o singura data pe sesiune", limitare care nu se aplica in cazul proiectului bugetului de stat si celui al asigurarilor sociale de stat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Basescu: Alegerile din 2012 sa se desfasoare dupa noua Constitutie
Basescu: Alegerile din 2012 sa se desfasoare dupa noua Constitutie

Traian Basescu a declarat ca doreste ca referendumul de validare a noii Constitutii sa aiba loc concomitent cu alegerile locale, iar legislativele din 2012 sa fie organizate dupa noua Lege fundamentala.

Noua Constitutie a Ungariei: intre patosul nationalist si Dumnezeu
Noua Constitutie a Ungariei: intre patosul nationalist si Dumnezeu

Parlamentul ungar a adoptat o noua constitutie, mai mult decat conservatoare, care cuprinde referiri la Dumnezeu, la crestinism si la valorile traditionale ale familiei.

Basescu: 2011 ma obliga sa promovez proiectul de revizuire a Constitutiei
Basescu: 2011 ma obliga sa promovez proiectul de revizuire a Constitutiei

In 2011 presedintele e obligat sa promoveze proiectul de revizuire a Constitutiei, din care sa nu lipseasca mecanismul de suspendare a presedintelui, reluand ca daca acesta ramane in functie prin votul poporului, se dizolva automat Parlamentul.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.