Dragnea: ”Am adoptat două decizii. Nu există tensiuni cu Tudose”. Restructurarea Guvernului, votată la finalul lunii în CEx

×
Codul embed a fost copiat

Zi tensionată în PSD. Liderii partidului au discutat despre o restructurare a Guvernului și reducerea ministerelor

CITIȚI în acest articol:

Cronologia evenimentelor, LIVE TEXT
- Dragnea: ”Am adoptat două decizii
- Premierul Mihai Tudose: ”Așa cum v-am spus, restructurarea nu se putea face astăzi”
- Prședintele executiv al PSD Niculae Bădălău: Noi trebuie să facem un congres

Premierul și-ar dori un cabinet mai suplu și mai eficient, însă se lovește de opoziția lui Dragnea și a apropiaților acestuia. O decizie finală va fi luată la finalul lunii, unde va avea loc un nou CEx al PSD.

Cele două tabere din PSD s-au conturat încă de dinaintea ședinței comitetului executiv al PSD. După demisia Doinei Pană din Guvern, Liviu Dragnea și-a chemat colegii să caute un înlocuitor, numai că Mihai Tudose vrea să profite de moment, așa că a propus o restructurare a Guvernului: din 25 de ministere să rămână cel mult 18.

Citește și
catalin ivan facebook
Europarlamentarul Cătălin Ivan: ”2018 va fi anul în care ne vom despărți de Liviu Dragnea”
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Înaintea ședinței, Liviu Dragnea a evitat să comenteze acest subiect. Mihai Tudose i-a chemat însă la Guvern pe câțiva lideri importanți ai PSD pentru a-i forța mâna liderului social democraților să accepte restructurarea Executivului.

De partea cealaltă, apropiații lui Liviu Dragnea nici nu vor să audă de un asemenea scenariu. Rovana Plumb
a anunțat că nu va vota pentru restructurare.

Înfruntarea dintre tabere a continuat și în ceea ce privește convocarea unui congres extraordinar. Surse politice susțin că Mihai Tudose și apropiații săi ar dori să îl determine pe Dragnea să demisioneze, iar PSD să aibă o conducere colectivă, formată din 4- 5 lideri cu notorietate.

De partea cealaltă, susținătorii lui Dragnea vorbesc chiar despre o eventuală demitere a lui Mihai Tudose de la Guvern. Cel puțin oficial, liderul PSD se dezice de un asemenea scenariu.

Ședința PSD nu a fost cu scântei doar în spatele ușilor închise. La poarta partidului, câțiva protestatari au scandat împotriva lui Liviu Dragnea. Jandarmii au intervenit, i-au luat cu dubele pe trei dintre participanți și i-au dus la secție.

Cronologia evenimentelor:

ora 19:10 Președintele PSD, Liviu Dragnea:

Am adoptat două decizii: una privind hotărârea privind propunerea noului ministru al Apelor și Pădurilor. A doua, pentru a stabili data următorului congres. Au fost adoptate aceste două decizii.

Propunerea noastră este Ioan Deneș. Următorul comitet executiv: 29-30-31 ianuarie, la Iași, unde va fi întâlnire cu grupurile parlamentare.

Reporter: ”Ați discutat despre retructurare?

Liviu Dragnea: ”Da, au fost mai multe păreri, idei. Dar au fost doar cele două decizii adoptate.

Am vorbit de faptul că în ianuarie, după ce finalizăm, 2017, va trebui făcută o analiză a modului cum funcționează fluxul deciziei în interiorul ministerelor, care generează întârzieri privind avizarea, și care sunt măsurile ca în 2018 actul de guvernare să fie mai bun în 2017.

Că una dintre măsuri poate fi restructurare, remaniere, le-am menționat. Ceea ce s-a discutat astăzi e că de fapt vom face o discuție foarte largă în CEx-ul următor. Trebuie discutat și cu partenerii de la ALDE. Restructurarea Guvernului necesită un vot în Parlament.

A ținut mult CEx-ul pentru că foarte mulți colegi au venit cu păreri, idei, gânduri, nu s-a făcut un CEx pentru analiza ministerelor. Pentru așa ceva e nevoie de o perioadă mult mai lungă, să se facă o evaluare a fiecărui ministru, a secretarilor de stat.

Reporter: ”Există tensiuni între dvs. și Tudose?

Liviu Dragnea: ”Din partea mea, categoric nu.

Reporter: ””Statul paralel” mai e una dintre prioritățile PSD?

Liviu Dragnea: ”Nu e vorba de o prioritate. Noi avem un program legislativ serios pentru 2018 și bogat. (n.r. deconspirarea ”statului paralel”) va fi făcută pas cu pas.

Dragnea, despre desemnarea unui candidat PSD la prezidențiale: ”Ar fi o mare greșeală dacă am desemna un candidat. În 3 luni dispare.

Dragnea, despre o demisie a lui Carmen Dan după scandalul cu agentul-pedofil: ”E o întâmpalre foarte gravă. Ministrul de Interne ar trebui să facă o analiză foarte serioasă, să vadă cum a trecut testele pe care le-a trecut și cum a stat atâta timp în poliție. Și să vedem cine a organizat astea, cine trebuia să verifica periodic aceste lucruri.

 ora 18.45 Președintele executiv al PSD Niculae Bădălau:

- A fost o ședință lungă, dar în niciun caz tensionată.

- Relația mea cu Liviu Dragnea este una de colegialitate, nu tiu la ce vă referiți.

- E loc de mult mai bine, atât pot să spun.

- Avem un președinte ales, care a câștigat alegerile în fruntea partidului și pe care-l respectăm.”

- Un congres nu face altceva decât să însănătoșească viața partidului.

- Chiar astăzi premierul a fost rugat să vină cu o analiză a miniștrilor. Nimeni nu e pefect și o simțim și în rândul populației. Tot timpul e loc de mai bine. 

- Comunicarea partidului cu siguranță că trebuie îmbunătățită.

Noi trebuie să facem un congres pentru că trebuie să găsim o soluție pentru candidatura din 2019.

- În momentul ăsta România chiar are un premier care poate face lucruri bune pentru populație.

- La funcția de președinte al României oricine poate candida. Are șanse reale (Liviu Dragnea, n.red).

- Nu s-a pus în discuție o modificare a statutului.

ora 18.30 Premierul Mihai Tudose: ”Așa cum v-am spus, restructurarea nu se putea face astăzi. Se va discuta la CEX-ul de la Iași, la sfârșitul lunii. Ca și propunere este bună. Nu renunț la idee, o voi propune la CEX-ul de la Iași.”

ora 17:30 În locul Doinei Pană, care și-a dat demisia din funcția de ministru al Pădurilor și al Apelor, a fost propus senatorul PSD de Bistrița-Năsăud Ioan Deneș.

Conducerea PSD a acceptat propunerea și a votat-o.

Klaus Iohannis urmează să se pronunțe dacă este de acord cu nominalizarea.

ora 17:00 Mihai Tudose a cerut oficial, în cadrul Comitetului Executiv Național, restructurarea Guvernului. Decizia ar putea fi votată astăzi sau la viitorul CEx al PSD.

ora 15.00 Patru protestatari, printre care şi jurnalistul Mălin Bot, au fost ridicaţi de jandarmi din fata sediului PSD, unde are loc şedinţa Comitetului Executiv al partidului. Unul dintre ei a stat aproximativ jumătate de oră căţărat într-un copac, dar în cele din urmă a coborât şi a fost dus la secţie.

Jandarmeria precizează că persoanele din faţa sediului PSD care au fost conduse la secţie tulburau ordinea publică întrucât aveau obiecte de amplificare a sunetului, iar protestul lor nu respecta condiţiile legale, respectiv declarare şi avizare.

Potrivit Jandarmeriei, în locul respectiv era avizată o altă activitate de protest al cărei organizator nu a fost de acord cu prezenţa celorlalte persoane şi a solicitat îndepărtarea lor din zonă.

Patru persoane au fost conduse la secţia de poliţie în vederea sancţionării (persoanele care săvârşesc fapte contravenţionale care prin natura lor tulbură liniştea şi ordinea publică sunt îndepărtate din zonă)”, mai precizează Jandarmeria, potrivit News.ro.

ora 13.50 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la sediul partidului, unde a fost întâmpinat de câţiva protestatari, care i-au urat să ajungă la închisoare.

Ironic, Dragnea a răspuns: "Mi-era dor de tine!"

Întrebat de jurnalişti dacă există posibilitatea ca premierul Mihai Tudose să rămână în funcţie după Comitetul Executiv al PSD, Liviu Dragnea a răspuns scurt: "Eu îl susţin".

La fel de scurt, Dragnea a spus ”Nu” după ce a fost întrebat dacă este de părere că ar fi nevoie de organizarea unui Congres Extraordinar.

ora 13.55 Premierul Mihai Tudose ajunge la sediul PSD:

 Reporter: Domnule premier, este nevoie de o restructurare a actualului cabinet?
Mihai Tudose: Eu așa am declarat și îmi voi menține punctul de vedere. Să vedem decizia partidului.

ora 13.40 Rovana Plumb, la sediul PSD:

Reporter: Va fi o guvernare mai eficientă dacă va avea loc o restructurare guvernamentală?
Rovana PlumbAstăzi nu cred că este momentul să discutăm despre restructurare. Astăzi cred că trebuie să vorbim despre români și despre România, despre cum putem să punem în aplicare programele care sunt și pe care le vedem zi de zi, să fim mai eficienți. Deci nu discutăm astăzi despre o eventuală restructurare.

 Nici remaniere. Astăzi, trebuie să punem în aplicare programul de guvernare și să putem nominaliza o persoană bine pregătită profesional pentru poziția de ministru în locul doamnei Doina Pană, pe care o felicit și apreciez activitatea pe care a avut-o.

Reporter: Dacă premierul propune o restructurare sau remaniere cum veți vota?
Rovana Plumb: Voi vota pentru o bună guvernare, nu pentru restructurare, clar. Nu voi vota pentru restructurare astăzi, nu este momentul la început de an, noi trebuie să răspundem nevoilor pe care le au românii. Nu începem acum cu restructurare.

ora 13.35 Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan:

"Am avut nişte probleme guvernamentale de discutat cu premierul, probleme legate de judeţ (...) Dar trebuie discutat pentru că PSD are guvernarea şi trebuie să o ducă la capăt, iar pentru asta este nevoie de o restructurare totală.

Ca să ducem la capăt programul de guvernare este nevoie de o restructurare totală a administraţiei centrale şi implicit a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat şi trebuie eficientizat astfel încât să ne ţinem promisiunile în faţa românilor", a spus Marian Oprişan, potrivit News.ro.

Ce s-ar putea discuta la CExN

În primul rând, CExN urmează să desemneze succesorul Doinei Pană în funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor. Doina Pană şi-a anunţat săptămâna trecută demisia din funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, motivând că nu îi mai permite starea de sănătate să continue activitatea în Guvern.

Propunerea pentru noul ministrul al Apelor şi Pădurilor va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care va fi convocat zilele următoare, a anunţat, atunci, liderul PSD, Liviu Dragnea, care i-a mulţumit Doinei Pană "pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României".

Tot zilele trecute a apărut şi subiectul restructurării Guvernului.

Preşedintele Executiv al PSD, Niculae Bădălău, a spus că Guvernul ar putea fi restructurat, iar Executivul ar putea include 16 - 17 ministere, faţă de 24, câte sunt în prezent, el apreciind că este necesar şi un Congres al partidului. În replică, vicepremierul Paul Stănescu a afirmat că un congres al partidului nu ar fi tocmai o soluţie bună şi că Guvernul Tudose nu ar trebui restructurat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la finalul anului trecut, că în ianuarie va avea loc o discuţie privind eventuala necesitate a modificării structurii Guvernului. În ceea ce priveşte remanierea unor membri ai Cabinetului, Dragnea a precizat că nu are niciun element care să îi spună că trebuie remaniat un anumit ministru. El s-a declarat mulţumit de activitatea premierului Mihai Tudose.

"Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvenului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului. Dacă da sau nu", a afirmat Dragnea la România TV, potrivit News.ro, adăugând că a stabilit cu premierul şi cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu ca în ianuarie să discute şi cu membrii Guvernului, dacă un astfel de demers este necesar sau nu.

O zi mai târziu, premierul Mihai Tudose a afirmat că în luna ianuarie va avea loc o evaluare, dar nu doar a Guvernului ci la nivelul tututror zonelor de decizie, referindu-se şi la şefii de agenţii, secretarii de stat, membri în consilii de administraţie. El a afirmat că vor fi luate măsuri de eficientizare.

"Va fi o discuţie în coaliţie şi nu neapărat a Cabinetului, ci a tuturor celor care sunt puşi să ia nişte decizii, să pună în aplicare decizii, începând cu şefii de agenţii, secretarii de stat, membrii în CA, în AGA", a precizat Tudose, întrebat dacă în ianuarie ar urma să aibă loc o evaluare a Executivului. El a precizat că în mod sigur vor fi luate şi "măsuri de eficientizare".

În plus, secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a lansat ideea modificării Statutului PSD în privinţa criteriilor de integritate.

Schimbarea ar fi foarte simplă: până nu eşti condamnat definitiv nu îţi pierzi calitatea nici de lider, funcţia pe care o deţii sau membru de partid. Suntem foarte solidari cu colegii noştri care păţesc astfel de lucruri. Au fost perioade când am avut aproape 94% dintre primarii PSD într-o formă de anchetă ANI, DNA şamd. A fost pur şi simplu urgie vizavi de colegii noştri”, a declarat Codrin Ştefănescu la Digi24.

Pe de altă parte, liderul PSD Dâmboviţa, fostul ministru al Apărării Adrian Ţuţuianu, a formulat critici la adresa liderului partidului.

Probabil că am deranjat pe anumiţi colegi, foarte mulţi sau unii dintre ei care aveau putere de decizie, inclusiv preşedintele partidului. Probabil că a avut anumite nemulţumiri faţă de faptul că eram foarte vizibil, apreciat şi de cei cu care lucram în minister, dar şi de presa naţională, unde n-aţi auzit critici la adresa mea legate de minister. Este o etapă, este o şcoală. În două luni am făcut un master pe apărare naţională şi e foarte utilă în conturarea profilului meu de lider politic şi de administraţie. Este o etapă în care am învăţat că în politică nu contează numai munca serioasa, ci uneori contează mai mult să relaţionezi cu ceilalţi, să aloci mai mult timp relaţiilor umane", a declarat Adrian Tuţuianu într-o emisiune la postul local Columna TV.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Modificarea Codului Penal, prioritatea zero a PSD și ALDE pentru începutul anului 2018
Modificarea Codului Penal, prioritatea zero a PSD și ALDE pentru începutul anului 2018

În ciuda tuturor criticilor din ţară şi din afara ei, cei din coaliţia PSD şi ALDE vor să modifice, chiar din ianuarie, Codul Penal şi să îl îmblânzească la capitolul corupţie.

Europarlamentarul Cătălin Ivan: ”2018 va fi anul în care ne vom despărți de Liviu Dragnea”
Europarlamentarul Cătălin Ivan: ”2018 va fi anul în care ne vom despărți de Liviu Dragnea”

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan susţine că, în şedinţa de luni, membrii Comitetului Executiv Naţional ar trebui să-i ceară demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului şi să solicite organizarea de urgenţă a unui congres extraordinar.

Liderul PSD Gorj, despre candidatul PSD la prezidențiale: ”Stă cel mai bine, chiar și peste Iohannis”
Liderul PSD Gorj, despre candidatul PSD la prezidențiale: ”Stă cel mai bine, chiar și peste Iohannis”

Preşedintele PSD Gorj, senatorul Florin Cârciumaru, a declarat la un post local de radio că din punctul său de vedere partidul o va susţine în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2019 pe Gabriela Firea.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.