Parlamentul a votat in unanimitate legea conversiei creditelor in franci elvetieni. Cine se opune in continuare masurii
Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric a fost adoptata, marti, in unanimitate de plenul Camerei Deputatilor, forul decizional. Legea va pleca la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Potrivit proiectului de lege, citat de Agerpres, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului.Conversia se realizeaza prin act aditional.
Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiilede plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La vot a fost unanimitate, dupa ce PSD si PNL, au criticat bancile comerciale, dar si BNR.
Daniel Zamfir, deputat PNL: "Aceasta lege nu este despre protectie sociala. Oamenii astia nu au nevoie sa fie asistati social. Oamenii astia au nevoie de dreptate. Ori dreptatea numa' asa le-o putem da: conversie la curs istoric, fara grad de indatorare, fara plafon"
Ana Birchall, deputat PSD: "Oamenii astia nu au avut nicio vina ca au venit sa isi ia un credit, cu buna credinta. Va rog sa stopam calvarul lor, care a durat prea mult."
Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Nu este o lege impotriva sistemului bancar, este o lege care trebuie sa repare o mare nedreptate. Eu cred ca sistemul bancar din Romania si BNR tre sa isi regandeasca abordarea in relatiile contractuale dintre banca si client. Nu suntem dispusi sa stam indiferenti la atitudinea "profit cu orice pret".
Actul normativ prevede conversia in lei a tuturor creditelor in franci elvetieni, la cursul din data acordarii. Vor beneficia toti cei imprumutati, indiferent de salariu, ori de suma luata de la banca. In iulie 2016, in Romania erau inregistrate 53.794 de imprumuturi in franci elvetieni, valoarea lor in lei fiind de aproximativ 5,7 miliarde de lei. Vor beneficia si cei care au negociat deja cu banca si au transformat in lei creditele luate in franci elvetieni.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a reactionat la adoptarea conversiei si a criticat Parlamentul, pe care l-a acuzat de populism. "Imi este greu sa imi imaginez o economie functionala in care disciplina contractuala devine irelevanta. Adica contractul nu mai conteaza,"
Decizia finala ii apartine insa presedintelui Klaus Iohannis, legea urmand sa ajunga la promulgare saptamana viitoare. "Vom analiza, vom cere si opinia si celorlalte parti implicate. Cand vorbim despre conversia francilor cu siguranta vom cere din mediul bancar o opinie si in momentul in care avem o analiza completa pe care o apreciem corecta vom face aprecieri asupra acestor acte normative"
Seful statului are la dispozitie 20 de zile sa se decida. Daca va promulga legea, conversia se va putea face dupa doua luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, adica in ianuarie anul viitor.
Plenul Camerei Deputatilor a eliminat, recent, pragul de 50% grad de indatorare pentru eligibilitate din proiectul privind conversia creditelor in franci elvetieni. Cu alte cuvinte, se vor converti in lei toate imprumuturile in franci elvetieni - si nu doar ale celor care au rate mai mari decat jumatate din venituri.
De asemenea, a fost eliminat amendamentul potrivit caruia beneficiaza de prezenta lege persoanele fizice care au calitatea de consumator si ale caror credite au valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni la momentul semnarii contractelor de credit.
Articolele adoptate de Camera Deputatilor
"La articolele admise avem urmatorul text: conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit la cursul de schimb de la data incheierii contractului. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.
Am considerat ca este bine sa insistam ca partile in speta si bancile si consumatorii sa mearga pe actul aditional, adica pe buna intelegere, numai in cazurile de exceptie sa mearga la instanta", a explicat vicepresedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, conform Agerpres.
El a aratat ca o alta modificare este aceea potrivit careia, "la cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi", iar "sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni in lei sau euro, conform ofertei bancii, pana la data incheierii noului act aditional pentru conversie efectuata se calculeaza conform contractului de credit".
"Am avut in vedere la comisie sa ii rezolvam si pe cei care au beneficiat pe undeva de clementa bancii si au discutat conversia creditelor. Un alt amendament adoptat la comisii este cel potrivit caruia la criterii de eligibilitate a ramas unul singur, si anume de prevederile prezentei legi beneficiaza persoanele fizice care au calitatea de consumator. A fost eliminat alineatul 2, pragul de 250.000 de franci elvetieni", a mai spus Nica.
De ce o lege doar pentru creditele in franci elvetieni - si nu si pentru cele in dolari sau euro?
Iata argumentele initiatorilor amendamentului de conversie la cursul istoric:
Intr-o rezolutie adoptata in urma cu un an, Parlamentul European constata ca bancile care au acordat imprumuturi de tipul celor in franci elvetieni de fapt au vandut, in mod inselator, instrumente financiare riscante, fara sa ii informeze pe clienti in mod corespunzator cu privire la amploarea riscurilor si a implicatiilor reale.
Prin aceeasi rezolutie, Parlamentul European invita bancile din intreaga Uniune Europeana sa puna capat practicilor abuzive la adresa clientilor in ceea ce priveste produsele financiare sofisticate, cum sunt creditele in CHF.
PNL, PSD si UDMR au sustinut acest proiect de lege
Deputatul liberal Virgil Guran a mentionat ca PNL va sustine acest proiect.
"Prin aceasta lege se face dreptate, in sensul ca bancile trebuie sa inteleaga, societatile acestea multinationale care vin la noi si cred ca suntem doar o piata de desfacere sau o piata din care sa isi traga profiturile, ca in Romania exista institutii care se lupta pentru dreptul cetatenilor si ca Parlamentul Romaniei intelege cand trebuie sa intervina. Trebuie sa facem in asa fel incat oamenii sa nu ajunga pe drumuri sau sclavii bancilor. PNL va vota aceasta lege si va sprijini oricand interesul oamenilor din Romania", a spus Guran.
Initiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a aratat ca parlamentarii au sansa sa puna capat unei crize sociale declansata in Romania in ianuarie 2015.
"Toti cei care au contracte in franci elvetieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte fara vina lor. Am avut in vedere cand am introdus proiectul sa oferim romanilor sufocati de datorii sansa de a-si incepe o noua viata impreuna cu familiile lor. Toti cei care, peste noapte, s-au trezit cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuatiilor de schimb valutar merita acest gest reparatoriu din partea noastra. Fac apel la dvs. sa nu politizam necazul lor si astazi sa dam un vot final pentru ca aceasta lege sa devina realitate", a subliniat Birchall.
Si reprezentantii UDMR au anuntat ca vor sustine proiectul.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: credite, Parlament, datorii, parlamentari, partide, franci elvetieni,
Dată publicare:
18-10-2016 12:10