"Cascadorii rasului" in Parlament, cu trioul Basescu-Dragnea-Tariceanu. Schimb de replici haioase, la motiunea de cenzura

×
Codul embed a fost copiat

VIDEO. Dezbaterea motiunii de cenzura depusa de PNL si USR impotriva Guvernului Grindeanu a avut mai multe minute de haz si voie buna, datorita replicilor care au fost schimbate intre Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea.

Daca la discursurile politice sustinute in plenul celor doua Camere de catre Sorin Grindeanu si Catalin Predoiu s-a simtit o atmosfera tensionata - din cauza acuzatiilor taioase pe care cei doi si le-au aruncat reciprioc - situatia s-a schimbat complet dupa prima parte a declaratiilor fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Actualul lider al Partidului Miscarea Populara si-a inceput discursul vorbind despre scandalurile din justitie si mai ales despre infractiunea abuzului in serviciu, despre care sustine ca ar trebui dezincriminata.

Apoi...a inceput voia buna in Parlament.

Traian Basescu: Va multumesc pentru rabdare. (se indreapta cu fata catre Dragnea) Domnule ayatolah, va multumesc pentru timp (rasete in sala de plen) si va doresc o zi buna.

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea: "Aveti grija ce va doriti. Cat credeti ca veti mai duce aceasta batalie?"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Liviu Dragnea: Domnule presedinte, domnule presedinte. Numai in Romania se poate intampla sa te injure unul pe timpul tau (rasete in sala).

Traian Basescu, zambind: Da. Si numai in Romania un ayatolah poate sa fie ortodox.

Intervine si Calin Popescu Tariceanu, spre Traian Basescu: Domnule presedinte, eu le-am spus sa nu va dea timp din timpul lor, pentru ca o sa ajungeti sa-i luati la intrebari pe banii lor. (rasete generale in sala).

Tariceanu, catre Basescu: Aici nu e ca pe vapor! Seful PMP: Pe vapor nu aveam escroci. In Parlament vad ca se tine orice

Traian Basescu a cerut un drept la replica in timpul discursurilor din Parlament, anuntandu-si intentia fluturand mana catre prezidiu, unde se aflau Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

"Domnule presedinte, aici se ridica mana, nu-i ca pe vapor!", a spus Tariceanu, razand, imitandu-l pe Traian Basescu.

Traian Basescu a raspuns insa acid: "Nu stiu cum era pe vapor, dar sa stiti ca acolo nu am intalnit escroci. Acolo, categoria asta de oameni, daca apucau sa se urce pe vapor, nu stiu daca erau si la intoarcere, pe cand Parlamentul vad ca tine orice. Pe tot mandatul".

Dupa alte cateva declaratii facute de la tribuna, pe tema gradului de informare a presedintilor Romaniei, Tariceanu a afirmat ca si el este informat, dar de catre cetateni, pe cand Basescu e informat de "servicii". A urmat un schimb de replici intre tribuna si prezidiu.

Tariceanu: ”Fiecare cu gasca lui. Dumneavoastra cu serviciile, noi cu cetatenii”.

Basescu: ”Asa este. Am vazut cati sunteti cu cetatenii, numai zilele astea, prin Piata Victoriei, si va mai pot spune ceva: se vede cati sunteti cu cetatenii ca toti v-ati pitit de frica, ca vi s-au facut publice numerele de telefon. De ce fugiti de cetateni? Vorbiti cu ei la telefon”.

Tariceanu: ”Sa stiti ca pe mine ma suna si noaptea, nicio problema, n-aveti grija”.

Basescu: ”Spuneti cinstit, cati va injura zilele acestea?”

Tariceanu
: ”Sa stiti ca e greu sa depaseasca numarul celor care va injura pe dumneavoastra.”

In acel moment, Liviu Dragnea a incercat sa intervina, zambind:

Dragnea: ”Domnilor presedinti Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta va invit la mine in birou sa continuati discutia”.

Tariceanu
: ”La un whisky?”

Dragnea: ”Aa. Nu.

Basescu, catre Dragnea: Cand stii ca ai un dosar pe abuz in serviciu, lasi ciocu' mic, domnu' Dragnea

„Auzeam in dezbatere ca daca ai furat cinci lei trebuie sa mergi sapte ani la puscarie. Nu. Codul penal si rostul legii nu este sa te duci in primul rand la puscarie, ci recupererea pagubei. De ce trebuie sa mergem pe ideea ca un om trebuie bagat in puscarie pentru ca a facut o eroare?”, a afirmat Traian Basescu.

Fostul presedinte a mai spus ca in Romania exista 2.700 de dosare de abuz in serviciu, in timp ce in toate statele UE exista maximum 100. „Am vut sa subliniez ca, dincolo de decizia CCR, trebuie sa ne aflam intr-o zona a definitiilor democratice. V-as da un element care pe mine ma preocupa. Aflam din declaratiile doamnei procuror sef al DNA ca DNA are in lucru 2.700 de dosare de abuz in serviciu, in afara de ceea ce este deja in instanta, condamnati. Stiti ce inseamna asta? Insumati abuzul de putere si abuzul in serviciu din toate statele UE si nu stiu daca o sa gasiti 100 de astfel de dosare in instanta”, a completat Traian Basescu.

El a sustinut ca „ingrijorarea” sa este ca „definitia articolului 297 din Codul penal poate deveni un mijloc, un instrument de punere sub control a oamenilor politici”. „Cand stii ca ai un dosar pe abuz in serviciu, lasi ciocu' mic, domnu' Dragnea”, a spus Traian Basescu.

Liviu Dragnea a replicat: „La mine nu e cazul domnu' presedinte, de aia se intampla ce se intampla”.

„N-ai, deci atentie, trebuie sa fim atenti legat de libertatea noastra de a face politica si sa nu cream instrumente care sa permita abuzul. Cred ca am acoperit o parte din motivul motiunii si am dat o explicatie care imi doresc sa fi ajuns la romani. Nu am vrut ca luarea mea de pozitie sa fie folosita ca instrument de manipulare in continuare. Dar, in ceea ce priveste motiunea, eu si PMP vom vota impotriva Guvernului si sustinem prin vot motiunea din urmatoarele motive: incapacitatea premierului si a Guvernului de a pregati populatia si de a explica de ce e necesara modificarea articolului 297 din Codul penal”, a completat presedintele PMP.

El a mai spus ca Guvernul Grindeanu trebuie sa se decida ce fel de Executiv este. „Al doilea motiv pentru care vom vota impotriva guvernului Grindeanu: trebuie sa va hotarati ce fel de Executiv suntem. Suntem un Executiv in care stim ca am vorbit cu prim-ministrul si deciziile reflecta vointa lui sau sunteti un Executiv care aveti la partid un ayatollah care spune ce e bine si ce e rau”, a subliniat senatorul PMP.

Traian Basescu le-a propus liderilor politici ca Parlamentul sa isi asume modificarea Codurilor penale. „Fac o propunere legata de actiunea politica. Oameni buni, avem OUG a doamnei Pruna si o OUG a domnului Iordache. Va propun noi, ca Parlament, sa ne respectam autoritatea asupra Executivului, va propun sa le respingem pe amandoua si Parlamentul sa isi asume modificarile si punerea in aplicare a tuturor deciziilor CCR cu privite la neconstitutionalitatea articolelor din Cod”, a conchis Traian Basescu.
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Grindeanu: Am inteles emotia si supararea provocate de OUG 13. Nu voi mai accepta initiative de acest gen in Guvern
Grindeanu: Am inteles emotia si supararea provocate de OUG 13. Nu voi mai accepta initiative de acest gen in Guvern

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, in plenul reunit, la dezbaterea motiunii de cenzura, ca a auzit mesajele care s-au transmis din partea protestatarilor din Piata Victoriei.

Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Aveti grija ce va doriti. Cat credeti ca veti mai duce aceasta batalie?"

Liviu Dragnea a avertizat opozitia in legatura cu "batalia pe care o duce" si i-a cerut sa lase Guvernul sa guverneze.

Motiunea de cenzura pentru demiterea Guvernului Grindeanu a fost respinsa. Parlamentarii PSD, ALDE si UDMR nu au votat
Motiunea de cenzura pentru demiterea Guvernului Grindeanu a fost respinsa. Parlamentarii PSD, ALDE si UDMR nu au votat

Motiunea de cenzura depusa impotriva guvernului condus de premierul Sorin Grindeanu NU a intrunit majoritatea voturilor tuturor parlamentarilor.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.