Un artist suedez, dat in judecata dupa ce a pictat un tablou cu cenusa furata dintr-un lagar nazist
O plangere a fost depusa in justitia suedeza, dupa ce artistul suedez Carl Michael von Hausswolff a declarat in mod public ca a realizat una dintre picturile sale folosind cenusa umana pe care a furat-o din lagarul de exterminare Majdanek din Polonia.
Pictura, intitulata "Memory Works", este expusa pana pe 15 decembrie la galeria de arta Marin Bryder din orasul suedez Lund.
Intr-un text publicat pe site-ul galeriei, Carl Michael von Hausswolff, in varsta de 56 de ani, spune ca a furat acea cenusa umana in 1989 din lagarul de exterminare Majdanek din Polonia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"A fost ca si cum cenusa continea energia sau amintirile sufletelor persoanelor care au fost torturate, asasinate de alte persoane, in cadrul unuia dintre cele mai rele razboaie din secolul al XX-lea. Era ca un zgomot al sufletelor", a spus artistul suedez.
Opera sa a starnit o mare polemica mai intai in Suedia. Apoi, administratorii lagarului devenit muzeu Majdanek, unde 80.000 de persoane si-au gasit moartea, au luat pozitie.
"Suntem cu adevarat socati si indignati. Este o provocare artistica, care merita sa fie condamnata", a declarat directorul muzeului.
"Cine stie? Poate ca o parte din acea cenusa provine de la fratele meu, de la matusa mea, de la bunicile mele", a declarat, indignat, Salomon Schulman, medic si scriitor evreu, in cotidianul suedez Sydsvenskan.
In fata acestui scandal, Martin Bryder, directorul galeriei, spune ca nu a intentionat nicio clipa sa deranjeze pe cineva. "Eu nu vad in asta o problema morala", a spus Bryder, atunci cand Salomon Schulman a afirmat ca si stramosii proprietarului galeriei de arta au fost deportati.
O plangere pentru nerespectarea ramasitelor umane a fost depusa de o persoana privata suedeza, vineri, 7 decembrie. Comisarul din orasul Lund, Stephan Söderholm, a indicat faptul ca acest caz, complex, a fost supus atentiei procurorului.
In vara acestui an, artistul suedez a aparut din nou in presa, dupa ce s-a deplasat la resedinta regala Drottningholm, situata in apropiere de Stockholm, pentru a inregistra "zgomotul sufletelor" si pentru a capta "energia mortilor".