Referendum antirefugiati in Ungaria. Rezultatele partiale arata ca scrutinul nu va fi validat, desi 98% au spus "NU"
Ungurii au respins cotele de imigranti repartizate de UE: 98,2% dintre alegatorii care au venit la vot s-au pronuntat impotriva cotelor. Autoritatea electorala a atras atentia ca referendumul nu a depasit pragul electoral necesar pentru a fi validat.
UPDATE REZULTATE PARTIALE| Biroul National Electoral a anuntat ca 98,2% dintre alegatorii maghiari prezenţia la urne au votat pentru respingerea cotelor de migranti, potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a 94,8% din voturile valide exprimate.Insa, prezenta la vot nu a reusit sa depaseasca pragul electoral necesar de 50% plus un vot.
”La 13 ani dupa ce majoritatea alegatorilor maghiari a votat intr-un referendum pentru aderarea la UE, acum cetatenii unguri au votat vehement pentru respingerea cotelor obligatorii impuse de blocul comunitar si au spus ca acest vot trebuie sa fie luat in considerare de factorii de decizie europeni”, a declarat liderul maghiar dupa publicarea primelor rezultate.
Viktor Orban a precizat ca va depune un amendament la constitutia maghiara pentru a transforma rezultatele referendumului in lege, desi plebicistul este invalid din cauza prezentei reduse la vot.
Intre timp, parlamentarul Fidesz Gergely Gulyas a declarat ca pana la 45% dintre cetatenii maghiari cu drept de vot s-au prezentat duminica la urne.
Cu o zi inaintea referendumului, premierul maghiar a lansat un apel la mobilizarea alegatorilor la urne pentru a respinge cotele de migranti stabilite de Uniunea Europeana, el sustinand ca cetatenii au datoria de a ajuta executivul sa lupte cu metodele liberale esuate ale elitei de la Bruxelles.
Intrebarea la care cetatenii din Ungaria au fost chemati sa raspunda la urne este: "Vreti ca Uniunea Europeana sa poata sa impuna asezarea obligatorie a unor cetateni care nu sunt ungari in Ungaria, fara aprobarea Parlamentului?".
Reactia lui Vikor Orban dupa vot
Sondajele arata, insa, ca participarea la vot va fi sub 50 la suta, cat este necesar pentru validarea consultarii. Referendumul din Ungaria nu are niciun impact juridic asupra planului adoptat deja la nivelul Uniunii Europene. Dar poate fi inca un soc pentru unitatea Europei, dupa ce Marea Britanie a votat sa iasa din comunitatea celor 28.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat ca nu conteaza daca la referendumul aflat in desfasurare duminica pe tema cotelor obligatorii de refugiati prezenta la urne nu va permite validarea scrutinului, importanta fiind optiunea majoritara a celor care au ales sa si-o exprime. "Intotdeauna este de preferat un referendum valid decat unul invalid, dar consecintele legale vor fi puse in aplicare", a declarat Orban dupa ce a votat.
Reactia sa survine dupa ce ultimele date arata o prezenta redusa la urne, la ora locala 11:00 aceasta fiind putin peste 16%. Potrivit legislatiei ungare, pentru validarea unui referendum prezenta la urne trebuie sa fie de cel putin 50%. Si sondajele de dinaintea scrutinului au sugerat ca nu se va atinge acest prag, dar ca optiunea majoritara va fi pentru respingerea cotelor obligatorii de refugiati.
In declaratia data la iesirea din sectia de votare, Orban a insistat ca, dupa referendum, va fi creat cadrul legal pentru aplicarea rezultatului consultarii.
Daca electoratul ungar va respinge aceste cote, atunci guvernul de la Budapesta se va considera eliberat de orice obligatie legala privind aplicarea mecanismului de relocare a migrantilor extracomunitari adoptat in urma propunerii Comisiei Europene. Insa aceasta din urma nu considera ca rezultatul acestui referendum poate scuti Ungaria sau vreo alta tara de la obligatia de a prelua migranti.
Cotele obligatorii de refugiati au fost decise anul trecut in luna septembrie la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) in urma unui vot prin majoritate calificata. S-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depasita opozitia statelor care nu au acceptat aceasta initiativa ce prevede redistribuirea intre statele UE a 160.000 de migranti extracomunitari ajunsi in Grecia si Italia din Orientul Mijlociu, Africa si Asia.
Pana in prezent, dintre cei 160.000 de migranti au fost redistribuiti numai cateva mii.
Din datele OIM rezulta ca statele europene prefera sa preia migranti mai degraba din taberele din Grecia, intrucat in taberele din Italia se afla migranti proveniti in special din Africa subsahariana si care de obicei nu au nicio pregatire profesionala. De asemenea, unele tari au pus conditii pentru acceptarea cotei de refugiati, cum ar fi ca solicitantii de azil sa fie familii cu copii, sa cunoasca limbi straine si sa aiba experienta profesionala.
Desi acest sistem al cotelor se aplica lent, Comisia Europeana a cerut pe 4 mai oficial instituirea unui mecanism automat si permanent de impartire prin cote obligatorii intre statele Uniunii Europene a tuturor migrantilor care vor sosi in blocul comunitar, precum si obligarea statelor membre care nu accepta acest mecanism sa plateasca amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. Acest sistem al cotelor permanente se afla in prezent in stadiul de propunere.
"Ungurii au 'datoria' sa ajute guvernul sa combata deciziile 'elitei de la Bruxelles", a scris Orban intr-un articol publicat duminica seara, si menit sa ii convinga pe oameni sa mearga la vot.
Migrantii sunt prezentati drept potentiali teroristi si raufacatori in posterele de campanie pregatite de guvernul lui Viktor Orban.
"Stiati ca atacurile de la Paris au fost comise de migranti?" arata un afis, in timp ce altul intreaba retoric: "Stiati ca, de la debutul crizei migrantilor, a crescut numarul cazurilor de hartuire a femeilor in Europa?".
Guvernul a cheltuit aproape 3,1 miliarde de forinti, adica 10 milioane de euro, pentru aceasta asa-numita campanie de informare. Cand aceasta suma s-a terminat, guvernul a alocat inca 800 de milioane de forinti, adica 2,5 milioane de euro pentru campania pentru referendum.
Cei care au militat pentru primirea refugiatilor - ONG-uri si trei partide de opozitie - le-au cerut maghiarilor sa boicoteze scrutinul.
"Stiati ca in districtul Somogy ursii au omorat 42 de oameni in secolul al 16-lea? Un raspuns stupid la o intrebare stupida. Dati un vot nul!", arata un afis anti-referendum.
Alegatorii sunt chemati sa raspunda la intrebarea: sunteti sau nu de acord ca Uniunea Europeana sa impuna cote de migranti fara acceptul Parlamentului ungar? Sondajele arata ca majoritatea cetatenilor ar spune un NU raspicat.
Potrivit intelegerii din cadrul Consiliului European, tarile membre trebuie sa imparta povara valului de refugiati cu tarile cele mai afectate: Ungaria, Italia si Grecia.
Ungaria ar trebui sa primeasca doar 1200 de migranti din 160 de mii care ar trebui relocati la nivel european. Guvernul maghiar a contestat hotararea la Curtea Europeana de Justitie.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, proteste, ue, referendum, imigranti,
Dată publicare:
02-10-2016 07:35