Poliția are noi piste în cazul furtului tezaurului dacic din Muzeul Drents. Autorii jafului ar fi din Olanda de Nord
Poliţia din Țările de Jos a declarat că a ajuns la concluzia că autorii spargerii de la muzeul Drents în care au fost furate mai multe artefacte dacice provin din regiunea Olanda de Nord.
Trei brăţări de aur şi un coif de aur, piesa centrală a unei expoziţii, au fost furate în Olanda dintr-un muzeu din Assen (nord), după o spargere cu explozibili în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, notează News.ro.
Muzeul Drents găzduia expoziţia "Dacia. Regatul aurului şi argintului", cu peste 500 de piese împrumutate de România.
"Sunt mai multe piste care duc în Olanda de Nord. Echipa de anchetă presupune că suspecții provin din provincia Olanda de Nord", au transmis oficialii
"Poliția a demarat o anchetă majoră după spargerea de sâmbătă, 25 ianuarie. Au fost efectuate percheziții tehnice și tactice extinse în interiorul și în jurul Muzeului Drents. Dar investigațiile au avut loc și în alte locații din Alkmaar, Witmarsum, Groningen, Assen și Rolde. O echipă formată din zeci de detectivi și specialiști lucrează la acest caz cu scopul de a depista bunurile furate și de a aresta suspecții. Această anchetă a condus, de asemenea, la descoperirea unor urme interesante și a unor vehicule suspecte, inclusiv Volkswagen Golf gri furat și un alt vehicul", a transmis poliția din Țările de Jos.
Aceasta a mai declarat că în timpul spargerii au fost folosite ciocane, un baros şi o rangă.
Poliţia a mai spus că "un Ford Transit de culoare închisă ar fi putut fi implicat în furt".
Infractorii au furat coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brăţări dacice din aur, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României.
Directorul Muzeului Drents refuză să vorbească cu presa
Cosmin Stan, corespondent Știrile ProTV: Polițiștii fac apel în continuare la public, căror căruia îi cere ajutorul pentru a le oferi informații, astfel încât să reușească să-i prindă pe acești infractori. De altfel, asta se întâmpla și în emisiunea televizată de aseară.
Practic, erau mai mulți polițiști care preluau apeluri în direct de la telespectatori, care aveau informații cu legătură cu această anchetă, iar la un moment dat au anunțat că au primit foarte multe informații, foarte multe ponturi pe parcursul acestei emisiuni. Pe de altă parte, este cumva bizar modul în care aleg autoritățile olandeze să comunice în acest caz. Spun asta pentru că, evident, de când ne aflăm aici, am am încercat să obținem tot felul de informații despre mersul anchetei. Am solicitat interviuri tuturor autorităților implicate și de fiecare dată am fost refuzați pe motiv că este această anchetă în curs de desfășurare și că nu pot fi făcute publice detalii. Dar iată că polițiștii au ales să iasă la televiziunea olandeză și să dea astfel de detalii.
De asemenea, directorul muzeului Drents, căruia la fel i-am cerut interviuri încă din prima zi când am sosit aici și la fel ne-a refuzat și el, a apărut aseară într-un show de televiziune, într-o dezbatere, fără să spună mare lucru din nou, dar a ținut să precizeze că muzeul a respectat toate măsurile de securitate impuse de contractul dintre muzeul de aici și Muzeul de Istorie Națională din România și impuse de asigurator, fără să dea însă detalii despre acest contract. A precizat însă, întrebat fiind de ce nu exista pază umană, că un paznic n-ar fi putut face mare lucru și mai rău ar fi putut să îi fie viața pusă în pericol. Din nou, directorul refuză să vorbească cu noi și, deși am adresat nenumărate cereri până acum, el se ascunde în spatele acestei anchete în desfășurare.
Autoritățile din Țările de Jos, apel către public
Autorităţile au transmis un apel prin care le cer făptaţilor să se predea de bunăvoie cu prada, dar între timp continuă investigaţiile şi descoperă noi indicii.
Cei trei hoţi au folosit explozibil pentru a arunca în aer uşa grea de la intrare, pentru a avea acces în muzeu. În interior, ei au spart, printre altele, o vitrină în care se aflau obiectele de valoare - coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur. Poliţia face apel la populaţie în cazul în care a găsit obiecte în apropierea muzeului ce ar putea avea legătură cu jaful, de pildă haine pe care infractorii le-ar fi putut arunca în zonă.
Au fost găsite deja unelte care au fost folosite de infractori - două ciocane şi o rangă. Imagini de pe camerele de supraveghere îi arată în timp ce le folosesc la spargere. Un baros a fost scos dintr-un canal cu apă din apropierea muzeului.
Detalii din ancheta poliției
Poliţia mai ştie că suspecţii conduceau un Volkswagen Golf. Acesta a fost furat în Alkmaar în noaptea de 22 spre 23 ianuarie. Plăcuţele de înmatriculare care i-au fost ataşate ulterior au fost furate, de asemenea, dar din altă parte, din Witmarsum. Cei implicaţi în jaf au fost văzuţi cu maşina Golf în oraşul Groningen, dar nu este încă clar unde a fost maşina între 23 ianuarie şi jaful de la muzeu, comis două zile mai târziu în Assen. Poliţia olandeză cere din nou ajutorul populaţiei cu informaţii în acest sens.
Poliţia a primit informaţii interesante potrivit cărora şi o camionetă ar fi putut fi implicată în jaf. Ar fi vorba despre un Ford Transit de culoare închisă. Poliţia face apel la orice persoană care a văzut o situaţie suspectă în ultimele zile în care a fost implicat un Ford Transit să se prezinte la autorităţi şi să spună ce ştie.
Volkswagen-ul Golf gri închis folosit la jaf a fost incendiat sub un pod de lângă Rolde. Maşina a fost văzută în Groningen, Drenthe Nord şi Assen cu puţin timp înainte de jaf. La momentul respectiv, maşina avea număul de înmatriculare furat, K-813-BK.
Anterior, maşina avusese numărul de înmatriculare P-343-RL Golf-ul a fost văzut pe 23 ianuarie în jurul orei 04:20 în Groningen şi a fost surprins din nou abia aproape 48 de ore mai târziu în apropierea Muzeului Drents. Există imagini cu maşina arzând apoi sub viaductul de lângă Rolde. Apoi, un vehicul opreşte în apropiere şi pleacă în direcţia de sud.