Persoanele din comunitatea LGBT, în evidența autorităților din Tadjikistan

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Miercuri 18 Octombrie 2017 23:09
Categorie: Internaţional
Steag LGBT la un concert din Egipt

Autoritățile din Tadjikistan au întocmit o un registru de evidență a persoanelor din comunitatea LGBT, sub pretextul că vor să evite posibilitatea de „înmulțire a cazurilor care au contractat boli cu transmitere sexuală”.

Pe lista oficială figurează numele a 367 de persoane din comunitatea LGBT ( Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transexuali). Acestora ar urma să li se solicite să fie testate, pentru a evita „înmulțirea cazurilor de boli cu transmitere sexuală”.

Inițiativa autorităților tadjice a fost făcută publică de ziarul Zakonnost, care spune că această listă, pe care figurează cetățeni care sunt „homosexuali sau lesbiene”, a fost întocmită ca urmare a unui studiu.

În urma studiului realizat în 2016, în fosta republică sovietică cu o populație de 8.5 milioane de locuitori au fost identificați 319 homosexuali, 48 de lesbiene și niciun transexual, potrivit publicației The Guardian.

Jurnaliștii publicației Zakonnost precizează că lista a apărut ca urmare a două „operațiuni” ale autorităților, supranumite „Moralitate” și „Purificare”. Astfel, persoanele ale căror nume sunt incluse pe listă vor fi supuse unor controale medicale, însă nu sunt sunt cunoscute mai multe detalii.

Studentă de 21 de ani, susținătoare a comunității LGBT, ucisă de poliție

„Oamenii au fost trecuți într-un registru din cauza vulnerabilității lor sociale, cât și pentru siguranța lor și pentru prevenirea contaminării cu boli cu transmitere sexuală”, mai precizează publicația tadjică.

O sursă din poliție a declarat pentru AFP, sub protecția anonimatului, că era necesară colectarea de „informații medicale stricte” pentru membrii comunității LGBT, din cauză că „astfel de oameni prezintă un risc ridicat de a contracta boli cu transmitere sexuală”.

Spre deosebire de statul vecin Uzbekistan, unde „sodomia” este ilegală, Tadjikistanul nu interzice homosexualitatea, deși este criticată de societatea conservatoare. De exemplu, în 2014, un cleric musulman important a condamnat relațiile între persoanele de același sex, în cadrul unei predici susținute la principala moschee din capitala Dushanabe.

The Guardian notează că există numeroase temeri privind siguranța comunității LGBT, înt-o țară predominant musulmană.

În luna martie, ziarul rusesc Novaya Gazeta relata că autoritățile din Cecenia arestează și torturează homosexualii. În această săptămână, un rezident cecen a suținut, într-o declarație publică, la Moscova, că a fost încarcerat și torturat din cauza orientării sexuale.

Totodată, Amnesty International a tras un semnal de alarmă, în luna septembrie, privind reținerea mai mutor persoane din comunitatea LGBT, în Azerbaijan.

Steag LGBT la un concert din Egipt Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: The Guardian

Șapte persoane, arestate în Egipt, după ce au venit cu un steag LGBT la un concert

Șapte persoane, arestate în Egipt, după ce au venit cu un steag LGBT la un concert

Studentă de 21 de ani, susținătoare a comunității LGBT, ucisă de poliție

Studentă de 21 de ani, susținătoare a comunității LGBT, ucisă de poliție

Presedintele Ceceniei, acuzat ca a construit lagare de concentrare pentru persoanele gay. Ramzan Kadyrov: Nu avem homosexuali

Presedintele Ceceniei, acuzat ca a construit lagare de concentrare pentru persoanele gay. Ramzan Kadyrov: Nu avem homosexuali

donald trump

Avocat, ginerele unui oligarh rus, pus sub acuzare în dosarul Rusia - Trump

Transportul din țara cu cele mai mari rezerve din petrol din lume, în colaps

Regina Elisabeta a participat, alături de editorul Vogue, la Săptămâna Modei din Londra

Dezertoare nord-coreeană arestată, după ce a trimis 130 de tone de orez regimului de la Phenian

Show-urile erotice la înmormântări, în vizorul autorităților chineze

Rusia: acțiunile militare SUA în zona Mării Negre sunt „un zdrăngănit de arme”

Obezitate

Dieta colectivă, soluția autorităților din Galicia pentru a combate obezitatea

Trei imigranți, atacați cu cuțitul. Atacatorul era „furios” pe Merkel

Ucraina pierde banii de la UE pentru construirea și modernizarea granițelor

Armata siriană a intrat în enclava kurdă Afrin. Erdogan anunța asedierea orașului

Peste 100 de morți și sute de răniți, după bombardamentele lui al-Assad asupra enclavei Ghouta de Est: „Este un masacru!”

Autorul masacrului din Florida deținea zece arme, dintre care trei ilegal