Tara care poate salva economia globala, bantuita de "fantome".Bula imobiliara, la un pas de implozie
Lumea intreaga se uita spre China pentru a pune umarul la salvarea economiei globale, pandita de pericolul unei noi recesiuni. Insa cea de-a doua economie a lumii, care a avansat cu o viteza uimitoare, are la randul ei probleme.
Una dintre ele e uriasa bula imobiliara, care sta sa faca implozie. Dupa ce ani la rand investitorii au tot construit, vanzand case pe sume uriase, astazi s-au trezit cu orase intregi goale, pentru ca oamenii nu mai au bani sa cumpere apartamente.
Disperati, agentii imobiliari vin cu oferte care de care mai tentante. Degeaba, insa. In China, numarul localitatilor-fantoma, in care rareori vezi oameni pe strada, e tot mai mare.
Kangbashi e unul dintre orasele noi, stralucitoare ale Chinei. Un monument ridicat in scopuri propagandistice, pentru a arata prosperitatea de care se bucura acum poporul chinez. Cu o biblioteca publica de 8 etaje, un teatru imens si nenumarate cladiri asemanatoare celor occidentale.
Problema e insa ca acest oras nu prea are... locuitori. A fost gandit pentru un milion de persoane, dar abia numara 20.000. Singurii trecatori par sa fie maturatorii.Intr-o tara supra-aglomerata cum e China, pustietatea acestei localitati pare inexplicabila. Si totusi, explicatiile sunt simple: nu exista industrie, deci niciun motiv real pentru a te muta aici. Kangbashi e expresia perfecta a bulei imobiliare care a crescut in China, incurajata de frenezia investitorilor in vremuri ceva mai prospere.
Unul dintre localnicii din Kangbashi a economisit toata viata pentru acest apartament. Lipsa vecinilor nu pare sa-l deranjeze.
Unii agenti imobiliari fac cadou clientilor masini de lux care valoreaza 10% din valoarea locuintei achizionate. Din pacate, acest gen de oferta este un semn ca piata imobiliara din China sta sa se prabuseasca.
Iar asta ar putea ingenunchea economia chineza, pentru ca industria imobiliara reprezinta cam o cincime din economia nationala. Deja, tot mai multi analisti vorbesc despre un declin economic al Chinei, cu consecinte serioase pentru intreaga lume.
Singurul aspect asupra carora nu se pun inca de acord este daca va fi vorba de o aterizare lina sau de o prabusire necontrolata.