Meteorologii avertizează că am putea avea o iarnă grea în Europa. Gazul din depozite ar putea fi insuficient

Vremea azi, 19 ianuarie. Zi tipică de ianuarie, cu temperaturi în scădere. Unde va fi cel mai frig
Shutterstock

Există o „șansă mai mare decât de obicei” ca Europa să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteo pe termen lung, dată de autoritățile climatice internaționale.

Avertismentul vine în timp ce țările europene continuă să-și umple depozitele de gaze naturale, sperând să iasă din sezonul de iarnă fără a apela la mult (sau la orice) gaz natural din Rusia, potrivit Politico.

Analiștii au spus că ar trebui să existe suficient gaz pentru o iarnă normală, dar dacă temperaturile scad, țările ar putea fi forțate să raționaleze accesul la gaze, afectând industriile și locurile de muncă.

Șansa unei perioade de îngheț în acest an – cel mai probabil în decembrie – rămâne „foarte reală”, a declarat pentru POLITICO Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteo de Interval Mediu (ECMWF).

„Prognoza sezonieră multi-sistem” din octombrie, emisă miercuri, se bazează pe date de la ECMWF împreună cu alți șase meteorologi naționali.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Guvernele europene care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice ar trebui totuși să fie atente la posibilitatea unei perioade de îngheț înainte de Crăciun, care ar pune o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze.

„Ieșim dintr-o vară caldă. Știm că iernile devin mai blânde. Așa că putem crede că va fi o iarnă blândă și nu trebuie să ne facem griji”, a spus Buontempo.

„Acesta poate fi cazul, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există încă o șansă de iarnă foarte rece anul acesta înainte de Crăciun”, a mai adăugat el.

Un val de frig ar fi legat de un așa-numit „eveniment de blocare”, atunci când presiunea ridicată persistentă duce la vânturi „anomale” de est și temperaturi mai reci peste Europa.

În prezent, condițiile climatice indică faptul că probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă este puțin mai mare decât de obicei.

În cazul în care modelul actual de vreme „La Niña”, de temperaturi mai scăzute decât media la suprafața mării în Pacificul ecuatorial persistă până în Anul Nou - nu este ceva ce poate fi încă prezis cu certitudine - ar însemna de obicei o a doua jumătate a iernii mai blândă.

Un alt factor cheie în determinarea vremii din ianuarie și februarie - vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica - nu este încă stabilit, ceea ce face imposibilă orice predicție fermă despre această perioadă.

Buontempo a spus că este important ca guvernele europene să folosească cât mai mult posibil datele existente despre condițiile climatice și modelele meteorologice probabile - nu doar pentru a planifica vazările de frig, ci și pentru a prevedea perioade potențiale de vânt scăzut și precipitații scăzute care ar putea avea un impact asupra producției de energie regenerabilă.

„Avem o cantitate imensă de date gratuite și deschise disponibile”, a spus Buontempo.

„Trebuie să-l folosim în mod corespunzător, deoarece a devenit atât de important din punct de vedere strategic”.

Prognoza de miercuri conține încă incertitudini, iar piețele de energie acordă de obicei o atenție deosebită prognozei pe termen lung din noiembrie, deoarece, până atunci, majoritatea factorilor majori care modelează modelele meteorologice pentru a doua parte a iernii sunt în joc, a spus Buontempo.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Vremea azi, 15 octombrie. Prognoza meteo pentru București și restul țării.
Vremea azi, 15 octombrie. Prognoza meteo pentru București și restul țării.

Ziua de astăzi ne-aduce vreme bună, înnorări în unele zone şi câteva ploi slabe pe la munte. Temperaturile ajung la valori potrivite pentru mijlocul lunii Octombrie. Pleacă de la 14 grade în depresiuni şi ating 22 de grade în Lunca Dunării.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.