Margaret Thatcher, personaj controversat. Cele 2 feţe ale "thatcherismului", in presa internationala
Editorialisti din lumea intreaga scriau marti despre "dubla fata a thatcherismului". In timp ce unii insista asupra esecurilor "dovedite" ale ultraliberalismului simbolizat de Margaret Thatcher, altii saluta "Doamna de Fier" care a salvat economia UK.
"Criza anilor 2000 este si criza thatcherismului, pe care acolitii sai au dus-o la extreme", proclama cotidianul francez de stanga La Libération, descriind o politiciana care "va duce nationalismul la limitele sovinismului si xenofobiei antieuropene".
"Doamna de Fier este cea care, prima intr-una dintre marile puteri occidentale, va aplica politici ca privatizarile, dereglementarea la nivel social sau liberalizarea financiara", scrie cotidianul catolic francez La Croix.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar Le Figaro, de dreapta, se livreaza unei adevarate apologii a "thatcherismului". "Ea lasa o mostenire valabila dincolo de insulele britanice si frontierele ideologice", scrie editorialistul, care nu ezista sa afirme ca "Franta si Europa de astazi ar avea nevoie de lideri de calibrul sau".
In Germania, Süddeutsche Zeitung (Munchen) consacra o pagina intreaga mortii lui Thatcher, doamna cu "inima de fier". "Ea a marcat Marea Britanie ca nimeni altcineva. Toata lumea este de aceasta parere, atat cei care o iubeau, cat si cei care o detestau", scrie ziarul.
Tagesspiegel (Berlin) o catalogheaza pe Thatcher drept "infirmiera natiunii britanice care le-a administrat concetatenilor sai o potiune pe cat de amara, pe atat de necesara".
"Nu era iubita, (ci) era admirata", scrie tabloidul Bild. "Era o Queen in civil", rezuma ziarul, care subliniaza ca Thatcher a trait reunificarea germana, in 1990, ca pe o tragedie.
Presa rusa scrie ca Lady Thatcher se numara printre "groparii" fostei Uniuni Sovietice, asa cum titreaza cotidianul popular Moskovski Komsomolet, amintind ca numele de "doamna de fier" a fost lansat de catre propaganda sovietica de la vremea respectiva.
Presa belgiana analizeaza mostenirea lasata de catre baroana Thatcher atat pe plan european, cat si in Marea Britanie. Le Soir apreciaza ca "Doamna de Fier a depus toata energia pentru a modela Europa, pentru a ii pune frau. In prezent este necesar sa constatam (ca) Margaret Thatcher a reusit in mare parte. Trebuie sa salutam un adversar infrant definitiv, chiar daca pe un alt camp de batalie", scrie ziarul.
La Libre Belgique consacra opt pagini speciale "mostenirii anilor Thatcher", insistand asupra "celor doua fete ale thatcherismului" si subliniind ca "revenirea la crestere" si "prestigiul restaurat au, de asemenea, o fata mai sumbra, si anume adancirea inegalitatilor sociale si peste 2,5 milioane de someri" in Marea Britanie.
"Fiica de bacan ce a marcat o epoca", titreaza pe prima pagina ziarul italian Corriere della Sera, prezentand-o pe Thatcher ca pe o "revolutionara conservatoare".
Romano Prodi, fostul presedinte al Comisiei Europene (CE) si fost premier italian de centru-stanga, apreciaza, pentru cotidianul Il Sole 24 Ore, ca ideile lui Thatcher au contribuit la deschiderea caii catre criza financiara mondiala. "Thatcher a redus statul la nimic", subliniaza Prodi.
Il Messaggero constata ca "fanii" ei in Italia constituie "o minoritate", adaugand ca "thatcherismul" este "incompatibil cu caracterul nostru national".
La Hong Kong, comentariile reflecta amaraciunea persistenta cu privire la negocierile purtate de Thatcher cu Beijingul asupra viitorului coloniei britanice, inainte de retrocedarea acesteia catre China, in 1997. The South China Morning o prezinta ca pe "un gigant al secolului al XX-lea", dar noteaza totodata incapacitatea acesteia de a negocia cu Deng Xiaoping retrocedarea Hong Kongului.
Ziarul de limba chineza The Apple Daily, cunoscut ca oponent al regimului de la Beijing, ofera asigurari ca Thatcher a aparat "exclusiv interesele britanice" in cadrul acestor negocieri, insa ii recunoaste leadershipul dominant.
Presa chineza de stat o saluta pe Thatcher ca pe un lider "exceptional", care a acceptat "cu intelepciune compromisuri" privind viitorul Hong Kongului.
CITITI SI:
Margaret Thatcher va avea parte de funeralii televizate si cu onoruri militare, saptamana viitoare
Londra, ingropata in munti de gunoaie, inainte ca Margaret Thatcher sa ajunga la putere FOTO
A murit Cher!" Confuzia ce a creat o adevarata furtuna dupa moartea lui Margaret Thatcher
Presedintele Basescu a transmis condoleante pentru Margaret Thatcher: A fost un model pentru mine
Ponta: "Thatcher a fost una din marile personalitati politice; Voi transmite condoleante"
"Banii nu cad din cer. Trebuie castigati pe pamant". Cele mai tari citate ale lui Margaret Thatcher
Margaret Thatcher a murit dupa un atac cerebral. "Doamna de fier" nu va avea funeralii nationale
David Cameron, despre moartea lui Margaret Thatcher: Am pierdut un mare lider, un mare premier
Fostul premier britanic Margaret Thatcher a fost spitalizata