NATO şi-a retras personalul de la Kiev. Zelenski propune o întâlnire între el și Putin

×
Codul embed a fost copiat

Liderii separatiștilor proruși din estul Ucrainei au anunțat mobilizarea generală, iar observatorii internaționali au semnalat o creștere dramatică a atacurilor de-a lungul liniei care îi separă de forțele guvernamentale ucrainene.

Însă Occidentul acuză Moscova că încearcă să pună în scenă o criză falsă, ca pretext pentru o invazie. Președintele american Joe Biden a declarat că este convins că Rusia va ataca Ucraina. Deocamdată, Vladimir Putin a coordonat manevre nucleare, care potrivit Kremlinului au fost un succes.

Reporter: "Sunteți convins că președintele Putin va invada Ucraina? Asta ați spus acum câteva minute..."
Biden: "Da, sunt convins".

Președintele american a făcut o declarație dramatică, de la Casa albă.

Biden: "Din acest moment, sunt convins că el (Vladimir Putin) a luat decizia. Avem motive să credem că forțele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina, săptămâna viitoare, în zilele următoare. Credem că vor viza și capitala Ucrainei, Kiev."

Citește și
Joe Biden
Joe Biden: Sunt convins că Putin a decis să invadeze Ucraina. Credem că rușii vor viza Kievul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Liderii occidentali acuză Moscova că încearcă să însceneze o falsă criză în regiunile separatiste din estul Ucrainei, pe care s-o folosească drept pretext pentru a lansa invazia.

Conducătorii separtiştilor pretind că Ucraina a intensificat bombardamentele și plănuiește un atac în regiunile controlate de ei, din est.

Au fost semnalate multiple explozii la Donețk, oraș care este un bastion al rebelilor. În paralel oficiali de la Kremlin au pretins că mai multe obuze ucrainene au căzut pe teritoriul Rusiei.

Din contră, susține Kievul, seaparatiștii sunt cei care încalcă armistițiul în est, iar armata Ucrainei a precizat că a înregistrat 19 încălcări ale acordului de încetare a focului. A anunțat și moartea unui soldat ucrainean, prima victimă raportată în ultimele săptămâni.

Oleksiy Danilov, Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei: „Potrivit informațiilor noastre, oamenii rușilor din teren vor provoca diferite acțiuni. Ar putea face lucruri care nu au nicio legătură cu armata noastră.”

Încă de vineri a început evacuarea - în masă, se spune - a locuitorilor din cele două autoproclamate republici separatiste Donețk și Luhansk.

Potrivit Kremlinului, președintele Putin a ordonat instalarea unor tabere pentru refugiați și ajutoare finaciare de urgență pentru cei care vin din zonele separatiste. Echivalentul a 150 dolari, pentru fiecare.

Vladimir Putin: „Din păcate, în schimb, vedem că situația escaladează în Donbas.”

Americanii estimează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt masaţi în apropierea granițelor Ucrainei.

Cronologia evenimentelor de sâmbătă:

UPDATE 21:30 Polonia este pregătită să livreze arme defensive suplimentare Ucrainei; Canada a trimis un avion cu armament la Kiev

Polonia este pregătită să livreze arme defensive suplimentare Ucrainei, a declarat sâmbătă prim-ministrul Mateusz Morawiecki, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia, informează Reuters.

'Suntem pregătiţi să furnizăm arme defensive suplimentare (...) arme care să fie folosite pentru apărarea teritoriului (Ucrainei), apărarea oraşelor, apărarea populaţiei (...) împotriva agresiunilor armatei ruse', a afirmat Morawiecki, într-o conferinţă de presă la Munchen.

Tot sâmbătă, Ministerul Apărării de la Kiev a anunţat că Ucraina a primit un transport de mitraliere, aparatură de supraveghere şi puşti, în cadrul pachetului de asistenţă militară din partea Canadei.

'Mulţumim pentru această decizie importantă şi venită la timp', a scris pe Twitter ministrul apărării, Oleksii Reznikov.

UPDATE 20:00 Zelenski cere ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie anunţate înaintea unei eventuale invazii: Nu avem nevoie de sancţiunile voastre după ce are loc bombardamentul sau după ce nu vom mai avea graniţe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, la CNN, că sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie anunţate înainte de o eventual atac contra Ucrainei.

El a subliniat că nu este de acord ca sancţiunile să apară după invadarea Ucrainei de către ruşi.

“Nu avem nevoie de sancţiunile voastre după ce are loc bombardamentul şi după ce se va trage asupra ţării noastre sau după ce nu vom mai avea graniţe sau după ce nu vom mai avea economie... De ce am avea nevoie atunci de sancţiuni? Am avut o discuţie cu unul dintre liderii ţărilor importante, cu ceva timp în urmă, şi vorbeam despre politica legată de sancţiuni... Aveam o viziune diferită despre cum ar trebui aplicate sancţiunile când atacul Rusiei se va întâmpla. Dacă întrebaţi: ‘Ce se poate face?, ei bine, se pot face multe. Vă putem da o listă. Cel mai important este să existe dorinţă. Dacă nici măcar nu poţi dezvălui ce ce i se va întâmpla cui dacă va începe războiul... mă îndoiesc că se va pune în aplicare după ce se va întâmpla”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 18.30 Preşedintele Ucrainei propune o întâlnire între el şi Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus, sâmbătă, o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un moment în care temerile unei invazii a Ucrainei de către Rusia sunt din ce în ce mai mari.

Nu ştiu ce vrea preşedintele Rusiei. De aceea, propun să ne întâlnim”, a spus Zelenski la conferinţa de securitate de la Munchen.

UPDATE 18:20 NATO anunţă că şi-a retras personalul de la Kiev

NATO a anunţat sâmbătă că şi-a retras personalul prezent la Kiev, pe fondul escaladării în continuare a crizei legate de Ucraina, transmite dpa.

'Siguranţa personalului nostru este primordială, aşa încât el a fost relocat la Lvov şi Bruxelles', a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt la sediul din capitala belgiană, precizând că celelalte birouri ale NATO în Ucraina rămân funcţionale.

Alianţa nu a oferit detalii despre numărul celor relocaţi.

Despre misiunea sa diplomatică la Kiev, care era până recent cea mai numeroasă într-o ţară nemembră a Alianţei, se ştie că era compusă din câteva zeci de membri.

NATO mai deţine la Kiev un centru de informare şi documentare.

Statele Unite şi-au transferat deja personalul diplomatic de la Kiev la Lvov, în vestul Ucrainei.

UPDATE 17:20: Obuze de mortier au explodat în apropierea ministrului de interne pe linia frontului

Obuze de mortier au explodat în apropierea ministrului de interne ucrainean Denis Monastîrski, în timpul deplasării sale pe linia de front din estul ţării, au constatat sâmbătă jurnalişti ai AFP. Nu s-au semnalat răniţi.

Incidentul s-a produs lângă satul Novoluganske, pe linia de front cu separatiştii susţinuţi de Rusia, unde mai mulţi responsabili ucraineni s-au deplasat în contextul tensiunilor cu Moscova.

UPDATE 17:00 Germania le cere cetăţenilor săi să părăsească imediat Ucraina.Franţa emite o recomandare similară

Ministerul de Externe de la Berlin le-a cerut sâmbătă cetăţenilor germani să părăsească imediat Ucraina şi să evite orice deplasare în această ţară, în contextul creşterii tensiunilor ruso-ucrainene, informează Reuters şi AFP.

'Cetăţenii germani sunt îndemnaţi să părăsească Ucraina acum', a transmis Ministerul de Externe.

'O confruntare militară este posibilă în orice moment', a avertizat diplomaţia germană.

În paralel, compania aviatică germană Lufthansa, cea mai mare din Europa, a anunţat că de luni îşi suspendă zborurile spre Kiev şi Odessa, până la sfârşitul lunii februarie.

'Securitatea pasagerilor şi a membrilor noştri de echipaj este prima noastră prioritate', a declarat un purtător de cuvânt.

El a precizat că zborurile planificate sâmbătă şi duminică vor continua să opereze, pentru a permite plecarea celor care doresc.

Lufthansa va continua să asigure legături cu oraşul Lvov, în estul Ucrainei, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, Franţa le recomandă de sâmbătă tuturor cetăţenilor săi 'a căror şedere în Ucraina nu are un motiv imperios să părăsească această ţară', iar celor care se găsesc în zonele cele mai expuse riscului de război - Harkov, Lugansk, Doneţk, Dnipro - să plece 'fără întârziere'.

Şi alte ţări, printre care SUA şi Marea Britanie, le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească de îndată teritoriul Ucrainei.

UPDATE 16:00 Stoltenberg transmite Rusiei că 'nu e prea târziu să înceteze pregătirile de război'

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut sâmbătă Rusiei să pună capăt pregătirilor de atac împotriva Ucrainei, în caz contrar urmând să suporte consecinţe severe, transmite Reuters.

'Nu e niciodată prea târziu pentru Rusia să dea înapoi, să înceteze pregătirile de război şi să înceapă să se implice în negocieri diplomatice cu NATO şi aliaţii NATO pentru a găsi o soluţie politică', a declarat Stoltenberg cu prilejul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

'Dacă Rusia vrea să ne divizeze, obţine în realitate opusul, obţine un NATO mai unit. Şi, dacă Rusia vrea mai puţin NATO la frontierele sale, obţine opusul, obţine mai mult NATO', a adăugat secretarul general al Alianţei.

El a mai spus că nu există semne ale unei retrageri a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina. 'Suntem extrem de preocupaţi pentru că vedem că ei continuă masarea de trupe, continuă să se pregătească. Nu am văzut niciodată în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, o concentrare atât de masivă de trupe gata de luptă', a afirmat Stoltenberg, subliniind că Moscova formulează cereri de securitate despre care ştie că NATO nu i le-ar putea satisface niciodată.

UPDATE 15:30 Olaf Scholz afirmă că ar fi o "greşeală gravă" dacă Rusia invadează Ucraina. Cancelarul german spune că Rusia este încă deschisă la negocieri

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a spus din nou că există o ameninţare de război în Europa. La Conferinţa de Securitate de la München sâmbătă dimineaţa, Scholz a spus că Occidentul este pregătit să răspundă imediat la acţiunile militare ruse, dar accentul a fost pus pe discuţii pentru a găsi o soluţie diplomatică, relatează The Guardian.

 

"Nu există nimic care să justifice desfăşurarea a peste 100.000 de militari la grani'ele Ucrainei”, a spus Scholz în germană, avertizând că ar fi o "greşeală gravă" dacă Rusia invadează Ucraina.

"La întâlnirea mea cu preşedintele Putin de marţi, am spus clar că orice încălcare ulterioară a integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea un preţ mare pentru Rusia în termeni politici, economici şi strategici”, a declarat el, afirmând că există semne clare că Rusia este încă deschisă la negocieri.

"Rusia a făcut din problema posibilei aderări a Ucrainei la NATO un casus belli (motiv de război), ceea ce este un paradox pentru că nu există nicio decizie în acest sens pe ordinea de zi”, a menţionat el.

 

"Vom face o distincţie clară între cererile insuportabile şi interesele legitime de securitate”, a adăugat Scholz.

El a respins afirmaţiile ruseşti de genocid în regiunea Donbas ca fiind ridicole.

UPDATE 14.27 Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că Occidentul trebuie să facă o demonstrație copleșitoare de unitate dacă vrea să-l convingă pe Putin să evite o invazie „catastrofală” a Ucrainei.

„Există încă o șansă de a evita vărsarea de sânge inutilă, dar va fi nevoie de o demonstrație copleșitoare de solidaritate occidentală, dincolo de orice am văzut în istoria recentă”, a spus Johnson, conform Aljazeera.

UPDATE 14.20 Preşedinţia rusă a transmis, sâmbătă la amiază, că "obiectivele prevăzute pentru exerciţiile forţelor de descurajare strategică au fost atinse pe deplin, toate rachetele şi-au atins ţintele fixate", transmite AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 14.03 Zelenski: Nu reacționăm la provocări și ne străduim să stabilim pacea exclusiv prin diplomație

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă, că forțele de securitate și apărare ale țării dețin controlul total asupra situației.

Potrivit acestuia, Kievul nu răspunde provocărilor și caută să stabilească pacea prin diplomație.

"Forțele noastre de securitate și apărare dețin controlul complet asupra situației. Nu reacționăm la provocări și ne străduim să stabilim pacea exclusiv prin diplomație", a scris Zelensky pe Instagram, conform RIA Novosti. 

UPDATE 13.58 Prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relațiile cu compatrioții, Viktor Vodolatsky, a transmis că 36.000 de oameni din regiunea Donbas au ajuns în regiunea Rostov, până sâmbătă la amiază, conform Izvestia. 

UPDATE 13.50 Președintele Lituaniei a cerut consolidarea securității statelor baltice cu trupe americane, după întâlnirea cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Vilnius.

„Este extrem de important să se întărească securitatea regională (în statele baltice) cu trupe suplimentare din Statele Unite și să se accelereze cooperarea în achizițiile militare”, a spus președintele Gitanas Nauseda într-o declarație publicată după întâlnire, transmite Aljazeera. 

UPDATE 13.48 Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a afirmat că forţele NATO din Europa de Est vor fi întărite în cazul unui atac al Rusiei contra Ucrainei, ameninţând şi cu sancţiuni economice "severe şi rapide" contra Moscovei.

Vorbind la Conferinţa de Securitate de la München sâmbătă dimineaţa, Harris a spus că SUA şi aliaţii săi vor impune sancţiuni economice şi financiare uriaşe Rusiei -- şi celor care ajută la o invazie ucraineană -- dacă se ajunge la măsuri militare, informează The Guardian, citat de News.ro.

"Să nu greşiti şi să vă închipuiţi altceva: impunerea acestor măsuri extinse şi coordonate va provoca pagube mari celor care trebuie traşi la răspundere”, a spus ea: "Şi nu ne vom opri cu măsuri economice. Ne vom întări în continuare aliaţii NATO de pe flancul estic".

UPDATE 13. 18 Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a vorbit, la telefon, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea conflictului armat din estul Ucrainei.

Le Drian i-a spus omologului rus că numărul de încălcări ale armistițiului înregistrate de OSCE pe teritoriul Donbass contrazice obligațiile din formatul Normandiei.

UPDATE 13.17 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat sâmbătă începerea unor exerciţii nucleare strategice, a comunicat Kremlinul, conform agenţiei RIA, preluate de Reuters.

UPDATE 13.16 Reprezentantul miliției populare a Donețk, Eduard Basurin, vorbește despre existența mai multor cetățeni răniți și morți în urma evenimentelor de sâmbătă, însă nu a precizat despre câte victime ar fi vorba, conform Izvestia.

UPDATE 13.12 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a respins, sâmbătă, din nou, varianta de a livra arme Ucrainei. 

UPDATE 13.05 Reprezentanții regiuni Lugansk au transmis cifrele exacte ale evacuaților, precizând că este vorba despre 13.573 de civili evacuați, conform președintelui guvernului republicii, Serghei Kozlov.

UPDATE 13.00 Tatăl președintelui Zelensky a comentat zvonurile conform cărora familia sa ar fi părăsit țara: „Prefer să murim pentru Ucraina. Aparent, cei care scriu despre asta nu au nimic de făcut. Care străinătate? Locuiesc si muncesc aici! De ce să plecăm? Totul este o prostie. Și ar fi mai bine dacă ar lua o lopată și ar intra în tranșee pentru a apăra Ucraina“, ar fi spus Alexander Zelensky, conform Izvestia. 

UPDATE 12.50 Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat, sâmbătă, că în poziţia României cu privire la conflictul ruso-ucrainean, ţara noastră a fost consultată îndeaproape de către Statele Unite.

El consideră că pachetul de sancţiuni care se pregăteşte pentru Rusia va avea „costuri severe”, conform News.ro.

UPDATE 12.43 Afirmațiile făcute de partearusă despre un „genocid” comis de Kiev în regiunea Donbas din estul Ucrainei sunt „ridicole”, a declarat, sâmbătă, cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE 12.31 Și comisarul militar al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), Andrei Gubanov, a ordonat, ca cei pasibili de serviciul militar să se prezinte la punctele de înrolare. „Toți ofițerii, mandatarii, intermediarii, sergenții, maiștrii, soldații și marinarii din rezervă, cu domiciliul permanent în LPR, cu legitimații de mobilizare (…) să se prezinte la punctele precizate în agendele personale”, a transmis acesta, conform Izvestia. 

UPDATE 12.08 În total, 26 de regiuni din Rusia sunt gata să accepte cetățeni evacuați din Ucraina. Acest lucru a fost anunțat, sâmbătă, de șeful interimar al Ministerului Situațiilor de Urgență din Rusia, Alexander Chupriyan, conform Izvestia.

Citește și Unde au fost duși civilii evacuați din Ucraina. GALERIE FOTO

UPDATE 11.39 Conform datelor, din regiunea Lugansk au plecat 25.000 de oameni și se pregătește evacuarea a încă 10.000 de oameni.

UPDATE 11.34 Amenințările Moscovei la adresa Ucrainei ar putea remodela întregul sistem internațional, a spus președintele Comisiei Europene.

„Lumea a privit cu neîncredere cum ne confruntăm cu cea mai mare acumulare de trupe pe pământ european din cele mai întunecate zile ale Războiului Rece. Evenimentele din aceste zile ar putea remodela întreaga ordine internațională”, a declarat Ursula von der Leyen, la Conferința de securitate de la München, conform Aljazeera. 

Ea a precizat că Uniunea Europeană şi-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia, transmite dpa.

"Astăzi pot spun că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta", a spus şefa executivului european.

UPDATE 11.31 Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că "pacea nu poate fi considerată un lucru de la sine înţeles” şi a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin "va primi doar mai mult NATO” la graniţele sale pe fondul agresiunii împotriva Ucrainei, relatează The Guardian, citat de News.ro.

 UPDATE 11.21 În total, 7 regiuni din Rusia au anunțat că vor primi refugiați din Ucraina. 

UPDATE 11.20 Aproximativ 2,3 milioane de teste pentru Covid 19 vor fi livrate în curând în regiunea Rostov, unde sosesc refugiații din republicile populare Donețk și Lugansk.

UPDATE 10.50 Rețeaua de socializare TikTok a blocat contul RIA Novosti ștergând videoclipul cu apelul lui  Denis Puşilin, liderul separatiștilor din Donețk.

UPDATE 10.41 Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a afirmat, într-un interviu care va fi difuzat duminică de ABC, că preşedintele rus Vladimir Putin a "adunat elementele necesare unei invazii reuşite". "Nu cred că joacă la cacealma", a spus şeful Pentagonului. "Există un număr de opţiuni la dispoziţia sa şi ar putea ataca în scurt timp", a spus Austin, aflat în Polonia, unde s-a întâlnit cu militari americani şi polonezi, conform News.ro. 

UPDATE 10.39 Armata ucraineană a declarat, sâmbătă dimineața, că a înregistrat 12 încălcări ale încetării focului de către separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei.

UPDATE 10.37 Un soldat ucrainean a fost ucis, sâmbătă, în confruntările cu separatiştii susţinuţi de Moscova în estul ţării, a anunţat armata ucraineană, relatează lefigaro.fr., citat de News.ro. "În urma unui bombardament, un soldat ucrainean a fost rănit mortal de schijele unui obuz", a declarat comandamentul militar pentru estul Ucrainei.

UPDATE 10.36  10.356 de persoane au trecut granița din Donbass în Rusia în ultimele ore. 4.527 de cetățeni ai Federației Ruse, 5.806 cetățeni ai Ucrainei și încă 23 de străini, a declarat pentru RIA Novosti o sursă.

UPDATE 10.22 Un obuz ar fi explodat pe teritoriul Rusiei

Un obuz ar fi explodat pe teritoriul Rusiei în regiunea Rostov, la un km de granița cu Ucraina, relatează Russia Today pe canalul său de Telegram, citând RIA Novosti. 

 

UPDATE 10.12 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu renunţă la participarea la Conferinţa de Securitate de la Munchen, unde este aşteptat sâmbătă, a indicat preşedinţia de la Kiev, precizând că situaţia din estul ţării "rămâne pe deplin sub control", notează Agerpres. 

Deplasarea şefului statului ucrainean era considerată incertă din cauza pericolului iminent al unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei, reaminteşte AFP. 

UPDATE 9.50 Liderii separatiştilor ordonă mobilizarea generală

După ce liderul republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei a anunţat sâmbătă mobilizarea generală, și șeful separatiştilor din Lugansk a emis la scurt timp după aceea un comunicat similar, transmite AFP.

"Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală", a declarat Denis Puşilin, liderul separatiștilor din Donețk, într-o înregistrare video.

UPDATE 09.46 Un civil ar fi fost rănit în timpul bombardamentelor din localitatea Kominternovo. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă, 19 februarie, de un reprezentant al autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR), citat de Izvestia. 

UPDATE 09.44 Stare de urgență în Rostov

În regiunea Rostov din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a fost declarată stare de urgență din cauza creșterii numărului de refugiați din Ucraina, conform Izvestia. 

"Având în vedere creşterea numărului de persoane care sosesc, ni se pare oportun să introducem starea de urgenţă”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de agenţiile de presă ruse.

UPDATE 09.11 Peste 6,6 mii de oameni au fost evacuați din  Donețk.

„La ora 06:30 (5:30) pe 19 februarie 2022, numărul persoanelor evacuate se ridica la 6.603 persoane, dintre care 2.436 erau copii”, a transmis Ministerului Situațiilor de Urgență al DPR, conform Izvestia. 

UPDATE 09.05 Regiunea Orenburg din Rusia a anunțat că este gata să primească refugiați.

„Regiunea Orenburg este pregătită să primească rezidenți ai Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Nu putem să nu facem nimic când atât de multe femei, copii și bătrâni sunt în pericol. Vorbim despre viața oamenilor, deci nu poate exista altă soluție”, a transmis guvernatorul regiunii Denis Pasler, conform Izvestia, care citează RIA Novosti.

UPDATE 08.58 Apar detalii legate de apelul de mobilizare făcut de Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR). 

El i-a îndemnat pe cetățenii aflați în rezervă să vină să se înroleze. „Vom proteja Donbas și toți rușii”, a spus Pușilin într-un mesaj video postat pe canalul său Telegram și citat de Izvestia. 

„Astăzi am semnat un decret de mobilizare generală. Fac un apel către toți bărbații din republică care sunt capabili să țină armele în mâini să-și susțină familiile, copiii, soțiile și mamele”, a spus el.

UPDATE 08.54 Reprezentanții autoproclamatei Republicii Populară Donețk (RPD) spun că forțele armate ale Ucrainei au bombardat satul Sakhanka din Donețk, conform Izvestia.

UPDATE 08.50 Înainte de discuția de duminică cu Putin, Emmanuel Macron va discura, sâmbătă, cu Volodimir Zelensky, conform Pravda. 

UPDATE 08.41 Liderul separatiștilor ucraineni anunță „mobilizarea generală” în regiunea Donețk, conform AFP. 

UPDATE 08.37  Rusia a respins, sâmbătă, acuzaţiile Statelor Unite conform cărora s-ar afla în spatele atacurilor informatice asupra unor site-uri de internet bancare şi guvernamentale ucrainene, transmite Reuters.

Ambasada rusă la Washington a scris în reţeaua Twitter: "Respingem categoric aceste declaraţii nefondate ale administraţiei şi facem observaţia că Rusia nu are nimic de-a face cu evenimentele menţionate şi în principiu nu a efectuat niciodată şi nu efectuează niciun fel de operaţiuni 'rău intenţionate' în spaţiul cibernetic", conform Agerpres.

UPDATE 08.27 Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care toți cetățenii țării aflați în rezervă sunt chemați la pregătiri militare. Documentul a fost publicat vineri seara, conform TASS și este vorba despre un decret anual.

„Sunt chemați, în 2022, cetățenii Federației Ruse, care se află în rezervă pentru a urma pregătirea militară în Forțele Armate ale Federației Ruse, trupele Gărzii Naționale a Federației Ruse, agențiile de securitate de stat și agențiile federale de securitate”, se arată în document. 

Trebuie menționat că pregătirea militară a rușilor în rezervă reprezintă o acțiune planificată care se desfășoară anual. 

UPDATE 07.51 Regiunea Rostov din Rusia a primit 5 miliarde de ruble pentru ajutorul oferit refugiaților din regiunea Donbas, conform canalului de Telegram al ziarului Izvestia.

UPDATE 07.30  Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au afirmat sâmbătă ca au observat o "creştere spectaculoasă" a încălcărilor armistiţiului în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se înfruntă din 2014, notează AFP.

Ei "au observat o creştere spectaculoasă" a acţiunilor armate de-a lungul liniei de front, a indicat OSCE într-un comunicat, adăugând că în prezent există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului, conform Agepres. 

OSCE a raportat 222 de încălcări ale încetării focului, joi, pe linia de front din regiunea Doneţk, sub controlul separatiştilor pro-ruşi, printre care 135 de "explozii", faţă de 189 miercuri şi 24 marţi.

În regiunea Lugansk, un alt oraş din estul Ucrainei controlat de separatiştii pro-ruşi, organizaţia a constatat 648 de încălcări, printre care 519 "explozii", faţă de 402 miercuri şi 129 marţi.

****

"Sunt convis că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina!", a declarat Joe Biden, după ultimele discuții cu lideri ai NATO, între care și președintele Klaus Iohannis.

Atacul ar putea avea loc în câteva zile, a adăugat președintele american. În ciuda acestor convingeri, spune că nu este prea târziu pentru o rezolvare a crizei pe căi diplomatice.

În tot acest timp, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk situația devine tot mai tensionată, după ce Kremlinul a cerut ca refugiații de acolo să fie primiți în Rusia. Serviciile de informații militare ale Ucrainei susțin că rușii ar fi minat obiective de infrastructură din zonă.

Joe Biden: “Avem motive să credem că forțele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina săptămâna viitoare, zilele următoare. Credem că vor ținti capitala Ucrainei, Kiev, un oraș cu 2,8 milioane de oameni nevinovați. Dezvăluim public planurile Rusiei, în mod repetat, nu pentru că vrem un conflict, ci pentru că facem tot ce ne stă în putere pentru a elimina orice motiv pe care Rusia îl poate invoca pentru a justifica invadarea Ucrainei”.

Rusia încă mai poate să aleagă diplomația - a mai adăugat Biden. Președintele american a amintit că Rusia a agreat, vineri, o nouă întâlnire între secretarul de stat american, Antony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Discutiile ar urma să aiba loc pe 24 februarie.

Joe Biden: “Dar, dacă până la acea dată Rusia decide să atace, înseamnă că a trântit ușa în nasul diplomației. Înseamnă că (rușii) au ales războiul și vor plăti un preț mare pentru asta, nu doar prin sancțiunile pe care noi, împreună cu aliații noștri, le vom impune. Ci și prin indignarea pe care vor stârni în toată lumea și care se va răsfrânge asupra lor”.

Macron va discuta cu Putin duminică 

Iar președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că va discuta duminică la telefon cu Putin, într-o nouă încercare de a evita... "ce e mai rău."

Macron: “Facem apel la încetarea acțiunilor militare și la o detensionare rapidă. De asemenea, cerem reîntoarcerea la negocieri constructive, noi credem în continuare că această situație poate fi rezolvată prin dialog”.

La consultările în format restrâns dintre Biden, liderii aliaţi şi cei ai instituţiilor europene a participat și președintele nostru. Klaus Iohannis a subliniat importanța finalizării unui pachet de sancţiuni care vor fi impuse Rusiei în cazul unei invazii.

Între timp, situația în regiunile separatiste devine tot mai tensionată. Separatiştii proruşi care controlează zona Donbas, din estul Ucrainei, au început evacuarea civililor către Rusia, după ce bombardamentele de artilerie s-au întețit. Armata ucraineană şi separatiştii se acuză reciproc, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă coada de mașini și autobuze se întindea pe pe mai bine de 20 de kilometri la ieșirea spre Rusia .

Mai mult, potrivit presei de la Moscova, Putin a dat ordin să fie organizată cazarea celor care părăsesc republicile separatiste. Iar fiecare ar urma sa primeasca 10.000 de ruble, adica peste 100 de euro.

Vladimir Putin: “Am sesizat o deteriorare a situaţiei în estul Ucrainei. Îndemn Kievul să se aşeze la masa negocierilor cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk și să pună în practică a Acordurile de la Minsk”.

Această evacuare este văzută de diplomații americani, drept "o manevră cinică" prin care civilii sunt folosiți pentru a distrage atenția de la pregătirea atacului.

Antony Blinken: "Evenimentele din ultimele 24-48 de ore fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei”.

Și oficialii ucrainieni acuză Rusia de organizarea unor diversiuni în cele două regiuni, menite să provoace armata Ucrainei.

Oleksiy Danilov, Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei: „Potrivit informațiilor noastre, oamenii rușilor din teren vor provoca diferite acțiuni. Ar putea face lucruri care nu au nicio legătură cu armata noastră”.

Oficialul ucrainean a mai subliniat că țara sa nu are planuri de eliberare prin forţă a teritoriilor deţinute de separatişti.

Oleksiy Danilov, Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei: “Înțelegem că nu putem negocia decât cu Rusia, nu putem negocia cu oameni care nu sunt independenți și care nu iau nicio decizie independentă. Toate deciziile se iau doar la Moscova.”

Iar serviciile de informații militare ale Ucrainei au anunțat că rusii ar fi minat mai multe obiective în Donețk pe care le vor arunca in aer. La scurtă vreme după acest anunț, presa de la Moscova nota că o conductă internaţională de petrol a explodat la Lugansk. Pe internet au apărut imediat imagini cu o minge de foc în zona respectivă.

Discuțiile pe tema Ucrainei continua sâmbătă la conferinţa de securitate de la Munchen, supranumita si "Davos pentru apărare", unde , Rusia nu are niciun reprezentant, pentru prima oară în ultimii ani.

Fiona Hill, Former NSC Senior Director for Europe and Russia: “Din perspectiva Rusiei, Ucraina nu are dreptul la o politica externa si de securitate independente. 6 Iar Putin poate alege dintr-o multitudine de scenarii, de pilda atacuri cibernetice, activitati subversive, il poate otravi pe presedintele Zelensky. Va amintesc ca unul dintre predecesorii acestuia, presedintele Iushcenko, a fost otravit cu dioxina”.

Sâmbătă, Vladimir Putin va superviza personal exercițiile strategice anuale, în Crimeea, care includ lansarea de rachete balistice și de croazieră menite să simuleze un atac nuclear.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Pentagon: Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac
Pentagon: Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac

Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia "a început", notează AFP.

Joe Biden: Sunt convins că Putin a decis să invadeze Ucraina. Credem că rușii vor viza Kievul
Joe Biden: Sunt convins că Putin a decis să invadeze Ucraina. Credem că rușii vor viza Kievul

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat vineri că este "convins" că omologul său rus, Vladimir Putin, "a luat decizia" de a invada Ucraina, adăugând că, totuşi, "nu este prea târziu" pentru diplomaţie.

VIDEO O conductă de petrol internațională a explodat într-un oraș din estul Ucrainei
VIDEO O conductă de petrol internațională a explodat într-un oraș din estul Ucrainei

O conductă internaţională de petrol a explodat vineri la Lugansk, un oraş din estul Ucrainei sub controlul separatiştilor pro-ruşi, a informat agenţia de rusă de stat, Ria Novosti, difuzând imagini cu o minge de foc iluminând cerul nopţii.

Criza din Ucraina. A început evacuarea civililor din Donețk. Primele autocare au ajuns deja în Rusia
Criza din Ucraina. A început evacuarea civililor din Donețk. Primele autocare au ajuns deja în Rusia

Liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk, cele două provincii din Donbas, au anunţat vineri începerea evacuării populaţiei civile către Rusia, de teama unei invazii a armatei ucrainene.

Iohannis, după discuția cu Biden: Trebuie să continuăm să consolidăm capacităţile de descurajare şi apărare pe flancul estic
Iohannis, după discuția cu Biden: Trebuie să continuăm să consolidăm capacităţile de descurajare şi apărare pe flancul estic

Președintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la o nouă serie de întâlniri cu liderii occidentali, la invitația președintelui SUA Joe Biden. Cel din urmă a declarat că este convins că Vladimir Putin va invada Ucraina.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.