Functionarii chinezi, obligati sa petreaca o zi in inchisoare pentru a vedea ce ii asteapta daca cedeaza tentatiei coruptiei

china

O zi dupa gratii este ultima inovatie a vastei campanii anticoruptie desfasurate de guvernul chinez, care a decis sa-si oblige functionarii sa viziteze inchisorile pentru a vedea cum ar putea arata viata lor daca vor comite ilegalitati.

Comisia Centrala de Inspectie si Disciplina, organismul anticoruptie al Partidului Comunist Chinez, a inceput sa organizeze vizite in inchisori pentru inaltii functionari si sotiile sau sotii lor, care pot astfel sa se intalneasca si sa discute cu fosti colegi ajunsi acolo dupa ce au fost condamnati pentru coruptie.

Potrivit unui anunt oficial, obiectivul demersului este ca functionarii publici 'sa fie constienti' de consecintele faptelor de coruptie si 'sa-si exercite atributiile corect si sa fie receptivi la supravegherea Partidului'.

Angajati din mai multe ministere au fost dusi in ultimele luni de autoritatile anticoruptie in astfel de vizite, fiind pregatite si vizite separate pentru sotiile sau sotii lor, astfel incat implicatiile coruptiei sa devina o tema de discutie in familie.

"Functionarii si sotiile lor sunt impresionati cand vad cat de oribil este sa-ti pierzi libertatea si prestigiul personal, dar cred ca impactul cel mai puternic este resimtit mai mult de catre cei tineri", declara agentiei EFE un functionar care a participat la o astfel de vizita.

Citește și
casa
"Casele-cui", protestul prin care chinezii se revolta impotriva dezvoltatorilor imobiliari. Cum le-au incurcat planurile
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In schimb, o alta angajata a statului chinez, in varsta de numai 25 de ani, afirma ca aceste vizite functioneaza ca modalitate de atentionare, dar ele sunt mai mult 'un fel de spectacol", in opinia ei 'folosirea unui asemenea procedeu radical fiind inutila'.

"Coruptia nu trebuie doar pedepsita, prevenirea ei este mai importanta", scrie in editia sa de luni Cotidianul Poporului, una dintre publicatiile Partidului Comunist Chinez, care cere totodata mai multa fermitate pentru a elimina acest flagel de la radacina.

Lupta impotriva coruptiei a devenit principalul obiectiv al presedintelui Xi Jinping, care a lansat in anul 2013, cand a preluat puterea, o campanie intitulata 'Sa luptam impotriva tigrilor si mustelor', aluzie la ideea ca aceasta campanie ii vizeaza pe toti cei banuiti de fapte de coruptie, indiferent de pozitia sau influenta lor in partid.

Numai anul trecut au fost judecati pentru fapte de coruptie peste 4.000 de functionari chinezi, multi ajungand in spatele gratiilor. Printre cei adusi in fata instantei se gasesc si nume sonore din politica chineza, precum fostul ministru al securitatii Zu Yongkang, al carui proces este in desfasurare, sau fostul numar doi al Fortelor Armate chineze, Xu Caihou, decedat in urma cu doua luni.

Guvernul de la Beijing a creat si linii telefonice speciale, pe care cetatenii le pot folosi pentru a denunta cazuri de coruptie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
China si-a pregatit strategia militara pe fondul tensiunilor cu SUA:
China si-a pregatit strategia militara pe fondul tensiunilor cu SUA: "Vom contracara daca suntem atacati"

China a lansat marti o noua Carta Alba privind strategia sa militara in care pune accent pe dezvoltarea fortelor navale si pe conceptul de "aparare activa" in plina escaladare a tensiunilor intre Beijing si Washington in Oceanul Pacific, scrie Agerpres.

"Casele-cui", protestul prin care chinezii se revolta impotriva dezvoltatorilor imobiliari. Cum le-au incurcat planurile

La inceputul acestui an, China a devansat SUA, devenind cea mai mare economie a lumii, iar acest lucru a inceput sa se vada inclusv in cat de repede construiesc dezvoltatorii imobiliari cartiere, scrie New York Times.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.