Dupa ce au cheltuit 15 milioane de euro pe referendum, neozeelandezii s-au decis pana la urma sa ramana cu actualul steag

Ultimul update: Duminica 27 Martie 2016 07:03
Data publicarii: Joi 24 Martie 2016 18:02
Categorie: Internaţional
drapel Noua Zeelanda

 Neozeelandezii au votat pentru mentinerea vechiului drapel national al tarii pe care se afla simbolul Regatului Unit al Marii Britanii (British Union Jack), respingand oferta premierului John Key de a-l schimba cu simbolul unei ferigi argintii.

 Votul a avut loc in cadrul referendumului care a avut loc joi in Noua Zeelanda si care a costat 15 milioane de euro, informeaza agentia de presa Xinhua.

Conform rezultatelor preliminare, peste 57 la suta dintre voturi au fost in favoarea pastrarii emblemei epocii coloniale navale care este reprezentata pe drapel printr-un proeminent 'Union Jack' (steagul national al Marii Britanii) in coltul din stanga sus, pe un camp albastru cu patru stele rosii reprezentand constelatia Crucea Sudului.

Putin peste 43 la suta dintre neozeelandezi au votat pentru oferta alternativa a unei ferigi argintii stilizate alaturi de constelatia Crucea Sudului pe un camp albastru si negru.

Prezenta la vot a fost de 67,3 la suta din electorat, adica peste 2,12 milioane de alegatori, potrivit Comisiei Electorale.

Rezultatul votului pune capat unor luni de dezbateri care au polarizat si uneori au lasat un gust amar in urma confruntarii dintre liniile politice ale partidelor.

Sustinatorii primului-ministru, care au sprijinit in mod deschis schimbarea, i-au caracterizat pe militantii pentru pastrarea vechiului steag drept "imaturi" si interesati politic.

Key a recunoscut rezultatul referendumului intr-o postare pe Twitter: "Noua Zeelanda a votat sa-si pastreze steagul nostru actual. Ii incurajez pe toti neozeelandezii sa-l foloseasca, sa-l imbratiseze si, mai important, sa fie mandri de el".

Vicepremierul Bill English, care a fost responsabil de procesul electoral, a declarat ca organizarea referendumului a avut ca rezultat o "dezbatere buna in jurul valorii de patriotism".

"Am parcurs un proces solid, democratic, care ne-a permis sa discutam cine suntem si cum vrem sa fim reprezentati pe plan mondial", a spus Bill English intr-o declaratie.

"Acest proces i-a implicat pe kiwis (cum sunt supranumiti neozeelandezii - n.r.) in casele lor, in scolile lor si la locurile lor de munca, aici, in Noua Zeelanda si chiar in intreaga lume - aceasta fiind ceva cu privire la care toti am avut un punct de vedere".

Optiunea alternativa la actualul drapel national a fost aleasa dintre peste 10.300 de modele. intr-o prima faza de selectie lista s-a restrans la 40 de modele, dintre care au intrat in finala numai patru. Un al cincilea model de drapel a fost adaugat pe lista la presiunile populatiei. in luna decembrie a anului trecut a fost ales printr-un referendum modelul alternativ la drapelul national al Noii Zeelande. Acesta a intrat joi in competitie cu actualul steag national pe care aceasta tara il are de peste 100 de ani.

Rezultatele finale ale referendumului vor fi anuntate la 30 martie de Comisia Electorala, informeaza agentia Xinhua.

drapel Noua Zeelanda Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Job-ul platit regeste, cu concediu anual de 3 luni, pe care nimeni nu il vrea. Ce presupune postul vacant

Job-ul platit regeste, cu concediu anual de 3 luni, pe care nimeni nu il vrea. Ce presupune postul vacant

Pregătire cutremur Japonia

Cutremur cu magnitudinea de 6,1, în Japonia

Hackerii iranieni atacă industriile cheie ale mai multor state

Cetățenii germani au primit scrisori false înaintea alegerilor naționale

Guvernul spaniol ia măsuri dure împotriva separatiştilor catalani. Proteste în Barcelona

Trump a glumit pe seama socialismului, în cadrul Adunării Generale ONU

TIR românesc spulberat de tren, în Germania. 170 de salvatori au intervenit

câine salvat Mexic

Moment viral după cutremurul din Mexic. Reacția oamenilor când un Golden Retriever este salvat. VIDEO

Poliţia spaniolă a arestat 12 înalţi oficiali catalani în dosarul referendumului

Bombă descoperită lângă aeroportul din Frankfurt. Drumurile, închise câteva ore

GALERIE FOTO cu efectele devastatoare ale cutremurului din Mexic, din 19 septembrie

Cutremur în Mexic. GALERIE FOTO cu dezastrul provocat de furia naturii

O nouă superputere mondială se ridică în Asia. Țara care va spulbera China în câțiva ani