Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a zguduit duminica orasul Christchurch, situat pe insula de Sud din Noua Zeelanda, a informat Institutul american de geofizica USGS, fara sa se inregistreze victime, scrie AFP.

UPDATE: Sunt mai multi raniti in Christchurch, iar ambulantele fac cu greu fata apelurilor. Cei mai multi au cazut in urma seismului. De asemenea, o stanca s-a prabusit in mare, iar scena a fost fotografiata de un martor. Magnitudinea a fost revizuita la 5,8 intre timp.

GeoNet, serviciul de supraveghere seismica din Noua Zeelanda a avertizat in legatura cu posibilitatea inregistrarii unor replici de o "intensitate grava" dupa acest seism.

La Christchurch au rasunat sirenele de alarma, iar cel putin un imobil a fost evacuat, potrivit mass-media. Serviciile de prim-ajutor au precizat ca nu s-au raportat avarii ale cladirilor.

Cutremurul s-a produs cu o saptamana inainte de implinirea a cinci ani de la un seism cu magnitudinea 6,3 care a lovit Christchurch, cauzand moartea a 185 de persoane.

Epicentrul cutremurului de duminica a fost localizat la o adancime de aproape 8 kilometri si la 17 kilometri vest de oras.

"Acest cutremur este prea slab pentru a provoca un tsunami", a subliniat purtatoare de cuvant a GeoNet, Caroline Little.

Noua Zeelanda este situata pe Centura de Foc a Pacificului, unde placile continentale intra frecvent in coliziune, provocand o intensa activitate seismica.

In tara se inregistreaza circa 15.000 de seisme pe an, dintre care in medie mai mult de doua pe an au magnitudinea de peste 6.