Volkswagen a instalat un soft "suspect" si pe masinile model 2016. Compania neaga ca zeci de manageri ar fi implicati
Departe de a se incheia, scandalul Volkswagen risca sa ia si mai mare amploare.
Software "suspect" si la noile modele diesel ale VW
Compania germana a informat autoritatile americane ca exista un al doilea program care functioneaza altfel decat primul, dar influenteaza testele de mediu. Acesta este instalat pe modele care urmau sa fie vandute anul viitor si a caror lansare a fost amanata.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Nu este clar insa, daca si acest program a fost instalat cu intentia de a insela testele. Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de masini, cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare in cazul motoarelor diesel.
Der Spiegel: 30 de manageri Volkswagen ar fi implicati in scandalul fraudarii testelor de poluare. Volkswagen DEZMINTE
Volkswagen a dezmintit informatiile aparute miercuri in publicatia germana 'Der Spiegel' conform carora cel putin 30 de manageri de la producatorul auto sunt implicati in scandalul emisiilor, transmit DPA si Reuters, relateaza Agerpres.
'Acest numar este complet nefondat', a declarat un purtator de cuvant al VW. Pana acum, VW a sustinut ca un mic grup de directori a supervizat instalarea softului care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. 'Der Spiegel' sustine ca investigatiile au dezvaluit ca sunt implicati in scandal in jur de 30 de directori.
Tot publicatia germana a anuntat ca noul director general al grupului VW, Matthias Mueller, va prezenta joi conducerii un raport privind stadiul investigatiilor.
Seful diviziei americane a Volkswagen, Michael Horn, si-a cerut scuze in fata Congresului SUA pentru falsificarea testelor de poluare la motoarele diesel si a apreciat ca repararea masinilor afectate de pe piata americana va dura cel putin unul sau doi ani.
Volkswagen este acuzat ca ar fi manipulat rezultatele testelor autoritatilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui soft care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si in timpul operatiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluarii era mai ridicat, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).
'As dori sa prezint scuzele mele sincere pentru ca VW a folosit softul care a falsificat rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Aceste evenimente sunt profund ingrijoratoare, sunt de acord cu asta. Nu credeam ca asa ceva ar fi posibil la grupul Volkswagen. Am inselat increderea clientilor, a dealerilor, a angajatilor, precum si a opiniei publice si a autoritatilor de reglementare', a declarat Michael Horn.
Acesta a dat asigurari ca instalarea acelor motoare nu a fost decizia companiei ci 'a unor indivizi'. Intrebat de congresmenii americani ce motive ar fi avut 'acei indivizi', Michael Horn a raspuns ca problema este investigata de grupul german.
Miercuri, veteranul Winfried Vahland, desemnat in urma cu trei saptamani sa conduca afacerile VW din America de Nord, si-a prezentat demisia.
'Vahland a fost un bun manager. VW se confrunta acum cu dificultati majore si va trebui sa o ia de la zero', a apreciat analistul
Arndt Ellinghorst de la Evercore ISI in Londra. Vahland a lucrat pentru Volkswagen mai mult de 25 de ani, in ultima perioada a fost seful diviziei Skoda din Cehia. El a reusit sa majoreze vanzarile Skoda pana la 1,037 milioane autovehicule in 2014.
Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, inclusiv in Germania, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.