CRIZA DIN UCRAINA. Unul dintre observatorii OSCE luati ostatici de pro-rusi a fost eliberat: "Sunt prizonieri de razboi"

×
Codul embed a fost copiat

27 Aprilie 2014. In razboiul psihologic dintre fortele proruse si Kiev au cazut la mijloc 12 observatori OSCE, retinuti de vineri. Separatistii au anuntat ca ii considera spioni si prizonieri de razboi. Unul a fost eliberat duminica.

Comentati acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

Evenimentele de azi:

-► Observatori OSCE, retinuti de separatistii din orasul Slaviansk

UPDATE, ora 20:00 Polonia a denuntat rapirea observatorilor OSCE de catre separatisti prorusi in Ucraina drept "metode teroriste inacceptabile", intr-un comunicat difuzat duminica de catre Biroul Securitatii Nationale (BBN) de pe langa presedintele Bronislaw Komorowski, relateaza AFP.

Citește și
Soldat din trupele speciale ucrainene
Criza in Ucraina. Iateniuk: "Rusia vrea Al Treilea Razboi Mondial". Inspectori OSCE, luati ostatici de "teroristi"
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

"Tentativele de a-si atinge obiectivele politice prin metode teroriste, precum luarea ca ostatice a unor persoane care apartin unei terte parti, sunt inacceptabile si ii descalifica pe separatisti ca interlocutori politici", afirma Biroul. Intr-un comunicat difuzat sambata, ministrii polonezi de Externe si al Apararii i-au indemnat deja pe "rapitori sa elibereze imediat si fara conditii persoanele retinute", inclusiv un ofiter din cadrul armatei poloneze.

Opt observatori OSCE, retinuti de catre insurgentii prorusi incepand de vineri, au fost prezentati duminica presei, la Slaviansk, un bastion separatist in estul Ucrainei. Grupul este alcatuit din sapte ofiteri - trei germani, un polonez, un ceh, un danez si un suedez - si un traducator.

Ofiterul suedez, bolnav de diabet, a fost "eliberat" intre timp, a anuntat duminica o purtatoare de cuvant a separatistilor. "Suntem ofiteri OSCE cu statut diplomatic", a declarat, in numele grupului, colonelul german Axel Schneider."Prezenta noastra la Slaviansk este, fara nicio indoiala, un instrument politic pentru cei care iau decizii in regiune. Ei se vor servi de ea in negocieri", a adaugat el."Acest lucru nu este o surpriza. Nu ma pot intoarce acasa liber", a continuat colonelul.

UPDATE, ora 19:30 Unul dintre observatorii OSCE retinuti incepand de vineri in orasul Slaviansk, in estul Ucrainei, a fost "eliberat" duminica, iar negocierile continuau in vederea eliberarii colegilor sai, a declarat o purtatoare de cuvant a separatistilor pentru AFP.

Barbatul a parasit locul de detentie insotit de doi negociatori OSCE, a constat un jurnalist AFP. Este vorba despre observatorul suedez, bolnav de diabet, potrivit purtatoarei de cuvant. "A fost eliberat", a declarat ea. "In ceea ce-i priveste pe ceilalti, negocierile continua", a adaugat aceasta.

In total 12 persoane, dintre care opt sunt straini si patru ucraineni, sunt retinute incepand de vineri de catre separatisti, care i-au prezentat duminica drept "prizonieri de razboi" si pe care vor sa-i elibereze in schimbul eliberarii unor persoane detinute de catre autoritatile ucrainene.

UPDATE, ora 19:00 Militanti separatisti prorusi au ocupat duminica sediul televiziunii regionale de la Donetk, in estul Ucrainei, a relatat un jurnalist AFP. Cateva zeci de militanti in uniforma, inarmati cu bate de baseball, se aflau in interior si pazeau intrarea cladirii, interzicand accesul oricui.

Majoritatea purtau acelasi tip de uniforma de camuflaj si o banderola de culoarea rosie pe care scria "Oplot" ("Scut"), numele unei grupari paramilitare proruse. Aceasta grupare a fost creata la Harkov, al doilea cel mai important oras din Ucraina, de catre un anume Evghen Jilin, un fost politist care are cazier judiciar, cunoscut pana prezent pentru organizarea unor turnee de lupte libere, fara nicio regula, in custi. Nicio arma de foc nu era vizibila, insa militantii din interior purtau in general rucsaci de sport grei si refuzau sa stea de vorba cu presa.

Un autocolant cu autoproclamata "republica de la Donetk" a fost lipit peste trident, simbolul statului ucrainean, pe o placa aflata la intrare. "Jurnalistii vor putea sa continue sa lucreze, dar trebuie sa spuna adevarul", a declarat pentru AFP Stanislav, unul dintre atacatori, adaugand ca imobilul va fi pazit "zi si noapte". "Posturile rusesti (acuzate de Kiev de propaganda antiucraineana si interzise in tara) spun adevarul", a continuat el.

Directorul postului, Oleg Djolos, a iesit ulterior pentru a se adresa numerosilor jurnalisti internationali adunati in incinta postului de televiziune. "Programele postului nostru nu sunt, pentru moment, modificate", a spus el. "Jurnalistii si angajatii nostri sunt, bineinteles, ingrijorati, insa persoanele care au preluat controlul asupra statiei noastre s-au angajat sa ne asigure securitatea".

In incinta televiziunii, sase politisti ucraineni, dintre care trei erau inarmati cu pusti de tip Kalasnikov si purtau veste antiglont, observau scena, dintr-un vehicul, fara sa intervina. Intrebat despre lipsa de reactie a politistilor inarmati fata de intruziunea celor cateva zeci de indivizi fara arme, Djolos a raspuns ca "trebuie sa le puneti lor aceasta intrebare. Sunt politisti ucraineni".

Intrebati, functionarii din cadrul politiei au refuzat sa raspunda. "Vom veni maine (luni) sa muncim asa cum s-a prevazut, potrivit orarelor obisnuite", a spus directorul. Intrebat despre cererea probabila a agresorilor de a redifuza posturi rusesti, el a raspuns ca "noi suntem un post ucrainean de televiziune regionala. Nu suntem un centru de difuzare. Decizia de a difuza un post sau altul nu este luata la nivelul nostru".

In cursul preluarii controlului, in martie, asupra Peninsulei ucrainene Crimeea de catre fortele proruse, sustinute de membri ai unor forte speciale trimisi de catre Moscova, posturile din peninsula au fost ocupate rapid, in urma unor operatiuni care seamana cu cea care a avut loc duminica la Donetk.

UPDATE, ora 17:13 Opt observatori occidentali din cadrul OSCE, retinuti de catre insurgenti prorusi de vineri, au fost prezentati duminica presei, la Slaviansk, un bastion separatist in estul Ucrainei, a relatat un jurnalist AFP.

Urmandu-l pe liderul separatist local Viaceslav Ponomarev, cei opt barbati, imbracati in civil si parand sanatosi, au intrat in sala in care erau prezenti aproximativ 60 de jurnalisti.

"Suntem ofiteri OSCE cu statut diplomatic", a declarat, in numele grupului, colonelul german Axel Schneider.

"Prezenta noastra la Slaviansk este, fara nicio indoiala, un instrument politic pentru cei care iau decizii in regiune. Ei se vor servi de ea in negocieri", a adăugat el.

"Acest lucru nu este o surpriza. Nu ma pot intoarce acasa liber", a continuat colonelul.

UPDATE, ora 13:40 Observatorii OSCE retinuti de vineri de catre separatisti prorusi la Slaviansk, un orasel in estul Ucrainei, sunt "prizonieri de razboi", a declarat duminica Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din localitate, relateaza AFP.

Viceslav Ponomarev, liderul separatistilor prorusi de la Slaviansk

"Acestia sunt prizonieri de razboi", le-a spus el in mai multe randuri unor jurnalisti, anuntand ca unul dintre cei 13 membri ai misiunii, soferul, a fost eliberat. Restul grupului este alcatuit din opt europeni si patru militari ucraineni, a precizat el. "In orasul nostru, care se afla in stare de razboi, orice membru al unui personal militar care nu are permisiunea noastra este considerat prizonier de razboi", a continuat Ponomarev, adaugand ca membrii misiunii sunt retinuti in sediul primariei si ca nu au permisiunea sa vorbeasca cu jurnalisti.

Ei vor fi eliberati numai in schimbul eliberarii militantilor prorusi arestati de catre autoritatile ucrainene, a repetat el. In opinia rebelilor de la Slaviansk, membrii misiunii nu fac parte din misiunea OSCE mobilizata in Ucraina. Ponomarev a respins, totusi, termenul "ostatic". Observatorii "nu sunt ostaticii nostri, ci sunt invitatii nostri", a subliniat primarul autoproclamat al orasului, cu pistolul la centura, escortat de doua garzi de corp.

UPDATE, ora 12:30 Trei ofiteri ucraineni au fost "arestati" de catre rebeli, a anuntat duminica Viceslav Ponomarev, liderul separatistilor prorusi de la Slaviansk, in estul Ucrainei, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Punct de control in Slaviansk

Ponomarev a precizat ca este vorba despre un colonel, un comandant si un capitan, pe care i-a acuzat ca efectuau activitati de spionaj. "Era un grup de sapte, din care am arestat trei. Ii vom prinde rapid si pe ceilalti patru", a spus el.

"Nu va exista niciun contact (direct) cu Kievul, ci doar prin intermediul OSCE", a declarat liderul insurgentilor prorusi, apreciind ca autoritatile ucrainene "inteleg numai limbajul fortei".

UPDATE, ora 12:15 OSCE a anuntat duminica faptul ca trimite o echipa de negociatori la Slaviansk, in estul Ucrainei, pentru a incerca sa obtina eliberarea celor opt observatori militari retinuti de catre militanti prorusi, relateaza AFP.

"Urmeaza sa ajunga acolo astazi (duminica)", a declarat pentru AFP Tatiana Baeva, o purtatoare de cuvant a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

In total 13 observatori militari - opt straini si cinci ucraineni - sunt retinuti de vineri de catre militanti prorusi. Observatorii sunt "prizonieri de razboi", au afirmat separatistii duminica.

Observatorii OSCE, folositi ca moneda de schimb

13 observatori OSCE sunt retinuti de separatistii din orasul Slaviansk. Acestia spun ca ii vor elibera doar in urma unui "schimb de prizonieri".

Iar in timp ce presa rusa este primita cu entuziasm la Slaviansk, jurnalistii din Occident sunt sechestrati si chiar amenintati cu moartea.

Jurnalistii occidentali care incearca sa prezinte situatia din Slaviansk, oras bastion al separatistilor pro-rusi sunt indepartati cu violenta de acestia, sub acuzatia ca ar fi spioni americani. O jurnalista BBC, care incerca sa obtina un interviu, a fost amenintata cu arma de membrii ai asa-zisei armate de auto-aparare.

"Plecam din Slaviansk in graba, pentru ca tocmai mi-a fost pus pistolul la tampla de catre un membru al trupelor de auto-aparare. Cinci oameni, inarmati si imbracati in uniforme, au intrat peste noi, ne-au acuzat ca suntem spioni americani, ne-au verificat pasapoartele si ne-au acuzat ca spunem minciuni. Apoi ne-au dat afara. Norocul nostru a fost ca doar ne-au dat afara!", povesteste Natalia Antelava, corespondent BBC.

Sub teroare traiesc si locuitorii din estul Ucrainei, care se asteapta in orice clipa la izbucnirea unui conflict armat. Speriati, ei accepta sa vorbeasca in fata camerelor de filmat doar sub protectia anonimatului.

"Credeti ca Rusia va interveni militar?"
"Nu mi-as dori, dar da, o vor face. Nu exista alta varianta.Trupele armate rusesti sunt deja aici. "
"De unde stiti ca sunt rusi?" 
"Toata lumea stie ca nu sunt localnici."

In timp ce la granita de est a Ucrainei exercitiile militare rusesti arata infricosator de real, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, cere detensionarea situatiei din Ucraina. Intr-o conversatie telefonica pe care a avut-o ieri cu omologul sau american, John Kerry, reprezentantul Rusiei a subliniat necesitatea adoptarii unor masuri urgente, si oprirea imediata a operatiunilor militare impotriva protestatarilor.

Pe de alta parte, aflat la Vatican, premierul ucrainean Arseni Yatseniuk s-a intalnit cu Suveranul Pontif.

"I-am cerut Sfantului Parinte sa se roage pentru tara mea, pentru oamenii din Ucraina, dar si pentru pace si stabilitate in intreaga lume."

Ministrii de externe europeni se vor reuni maine pentru a discuta despre impunerea de noi sanctiuni Rusiei.

Sursa foto: AFP/Mediafax Foto

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Criza in Ucraina. Rusia neaga ca a incalcat spatiul aerian ucrainean. Teama de invazie creste la Kiev:
Criza in Ucraina. Rusia neaga ca a incalcat spatiul aerian ucrainean. Teama de invazie creste la Kiev: "Suntem in pericol"

26 Aprilie 2014. Statele membre G7 au anuntat ca sunt pregatite sa impuna o noua serie de sanctiuni Rusiei. Anuntul vine dupa o serie de vesti ingrijoratoare din Ucraina.

Criza in Ucraina. Iateniuk:
Criza in Ucraina. Iateniuk: "Rusia vrea Al Treilea Razboi Mondial". Inspectori OSCE, luati ostatici de "teroristi"

25 aprilie 2014. Senatori din cadrul Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) au propus trimiterea unei forte de mentinere a pacii in sud-estul Ucrainei, scrie cotidianul rus Izvestia.

Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita
Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita

24 aprilie 2014. Cu fiecare zi ce trece, solutionarea crizei ruso-ucrainene este tot mai dificila. Aceasta este parerea cancelariilor europene, exprimata de seful diplomatiei germane, pe masura ce armata rusa a lansat noi operatiuni in zona de granita.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale
Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale

Românii vor putea intra fără buletin în Bulgaria imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră vor continua timp de cel puțin șase luni.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.