Criza din Ucraina. Rusia a cerut Romaniei sa "o lase mai usor cu retorica antirusa". Raspunsul oferit de Bucuresti
Moscova ii transmite Romaniei sa o lase mai usor cu retorica "anti-rusa", in contextul crizei din Ucraina. Ministerul rus de externe a emis acest avertisment, intr-un comunicat de presa, preluat de jurnalistii agentiei France Presse.
Oficialii rusi fac referire la declaratiile presedintelui nostru care a acuzat Rusia ca a comis o agresiune impotriva Ucrainei.
In caz contrar, arata mai departe comunicatul, exista riscul unei deteriorari a relatiilor bilaterale, care nu este "in interesul nimanui".
Alegeri 2024
00:11
Reuters: Diaspora poate influenţa rezultatul. Ce scriu POLITICO şi AFP
00:07
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Singurul județ în care Nicolae Ciucă este pe primul loc
23:43
George Simion își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale: Vom susţine în turul 2 pe oricine nu este Marcel Ciolacu
23:16
Alegeri prezidențiale 2024. Mii de oameni l-au votat pe Ludovic Orban, deși el s-a retras din cursa electorală
Dincolo de retorica, Moscova isi tine ascunse intentiile.
Oficialii ucraineni au anuntat ca serviciile secrete ruse au intensificat activitatile de spionaj in Transnistria, unde pastreaza un numar insemnat de trupe.
Precizarile pe care le face purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu:
„MAE a luat nota cu surprindere de comentariile purtatorului de cuvant al MAE rus, Alexander Lukasevici, in legatura cu unele declaratii recente ale partii romane fata de situatia din Ucraina. Romania a sustinut si sustine in continuare, impreuna cu partenerii sai din UE si NATO si in termeni intru totul similari, necesitatea respectarii independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este pozitia principiala a Romaniei, sustinuta consecvent si in alte contexte similare, in care frontierele recunoscute international au fost modificate unilateral sau puse sub semnul intrebarii, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului international. Tentația MAE rus de a transfera criza grava pe care Federatia Rusa o traverseaza, in prezent, in relația sa cu comunitatea europeana si euro-atlantica in zona relațiilor bilaterale cu Romania este nefundamentata si constituie o greșeala.
Este regretabil faptul ca acumularile pozitive inregistrate in cursul anului 2013 in dialogul bilateral romano-rus sunt relativizate de partenerii nostri de la Moscova, in contextul in care pozitia Romaniei nu urmareste altceva decat asigurarea durabila a unui climat de stabilitate si predictibilitate in Europa”.