Cele trei mari greșeli făcute de Putin în Ucraina, care i-au transformat invazia într-un dezastru

Vladimir Putin

Invadarea Ucrainei nu a decurs conform planului președintelui rus Vladimir Putin, care dorea capturarea țării printr-un blitzkrieg de două zile.

După mai mult de două săptămâni de război, Rusia nu a capturat decât un oraș important, Herson, și, chiar și acolo, faptul că populația continuă să protesteze în stradă împiedică o ocupație totală, scrie The Telegraph.

Vladimir Putin a făcut trei mari greșeli când a stabilit planul de război.

Prima greșeală se referă la poporul rus. Invadarea Ucrainei nu va genera niciodată același nivel de susținere publică pe care l-a generat anexarea Crimeei din 2014, care e profund înrădăcinată în mitologia gloriei imperiale a Rusiei. Susținerea publică pentru anexarea Crimeei a fost stabilă în ultimii opt ani, la 85%, fiind susținută până și de liderul opoziției Aleksei Navalnîi.

Protestele iau amploare în Rusia și vor fi tot mai dese, pe măsură ce informațiile privind numărul ridicat al celor victimelor războiului va ajunge la populație. În anii ’80 Uniunea Sovietică, stat totalitar, nu a putut să împiedice intrarea în țară a informațiilor despre soldații morți în Afganistan. În ciuda controlului asupra televiziunilor și a blocării rețelelor sociale, Rusia contemporană va avea chiar și mai puțin succes în oprirea informațiilor. O masă critică va afla în cele din urmă despre crimele de război comise de Putin în Ucraina, inclusiv bombardarea și distrugerea unor spitale, ceea ce va duce la instabilitate politică.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

A doua greșeală a lui Putin este negarea de tip naționalist-țaristă a existenței unei Ucraine independente și a unui popor ucrainean distinct, de unde și convingerea eronată a președintelui rus că ucrainenii sunt „rușii mici”, care se bucură să îi vadă pe „eliberatorii” ruși.

Însă ucrainenii au întâmpinat armata rusă cu rachete și cu drone Bayraktar TB2. Pierderile în rândul trupelor rusești în numai două săptămâni de invazie le depășesc pe cele suferite de SUA în mai mult de opt ani în Irak și în 20 de ani în Afganistan. Numărul rușilor morți se apropie cu repeziciune de 15.000 – totalul pierderilor sovietice în cei opt ani de ocupație a Afganistanului.

Kremlinul nu este neegalat în ignoranță, întrucât niciun politician, academician sau analist rus nu înțelege Ucraina. Moscova nu a învățat lecțiile din 2014, când tentativele sale de a separa sud-estul Ucrainei de restul țării au eșuat - Rusia a fost nevoită să invadeze în două rânduri pentru a-și salva interpușii din Donbas de la înfrângere. Regiunea Dnipropetrovsk, din sud-estul Ucrainei, locul nașterii președintelui Volodimir Zelenski, învecinată cu zona de război din Donbas, s-a dovedit a fi un centru al rezistenței patriotice.

Invazia lui Putin și crimele de război barbare împotriva civililor nevinovați au distrus orice sentimente rusofile vor mai fi persistat după 2014. Astăzi în Ucraina nu mai există rusofili. O marionetă pro-rusă nu ar mai avea nici un fel de legitimitate și ar ține ocupată jumătate din armata Rusiei, confruntată cu o mișcare de rezistență populară generalizată și sprijinită de livrări de armament din Occident.

A treia greșeală în calculele lui Putin a fost să creadă că Vestul va fi dezbinat și va impune iarăși sancțiuni superficiale, ca în 2014. Replica Occidentului a fost unitară și a impus sancțiuni schiloditoare, cum n-a mai resimțit până acum decât Iranul. Aproape 300 de companii occidentale s-au retras din Rusia.

Livrările de arme moderne în cantități considerabile ale NATO și ale altor state către Ucraina reprezintă cea mai mare operațiune occidentală din istorie. NATO a avertizat Rusia că orice atac asupra rutelor est-europene de aprovizionare a Ucrainei va activa Articolul 5.

Regatul Unit va furniza sisteme antiaeriene Star Streak. Berlinul a închis gazoductul Nord Stream 2, și-a abrogat – ca și Suedia – politica de a nu livra arme în zone de conflict și și-a mărit cheltuielile militare până la obiectivul NATO de 2% din PIB.

UE, pentru prima dată în istoria sa, finanțează livrări de armament către Ucraina. Până și China începe să se delimiteze de Rusia, cu care sperase să încheie o alianță anti-occidentală. Între timp, sancțiunile vestice vor izola complet Rusia de economia globală, îi vor reduce PIB-ul cu 5% anul acesta și vor duce la un faliment și crah similare ca magnitudine cu cele din 1998.

Cele trei calcule greșite ale lui Vladimir Putin demonstrează că nu este un maestru al strategiei. Liderul de la Kremlin este pur și simplu încă unul dintr-un lung șir de dictatori obtuzi care nu-și înțeleg deloc propria țară, pe cele vecine, sau Occidentul.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani

O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.

Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri
Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri

Verdictul de vinovăție dat lui Hunter Biden spulberă teza favorită a republicanului Donald Trump, care se considera persecutat de justitie.

Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă
Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă

Președintele unui partid de dreapta din Franța, Eric Ciotti, a fost dat jos de la conducerea formațiunii după ce și-a anunțat intenția unei alianțe cu formațiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.