Bilantul teribil al inundatiilor din Balcani, cele mai grave din ultimii 120 de ani. Romania trimite ajutoare sinistratilor

×
Codul embed a fost copiat

Impresionati de drama prin care trec mii de familii din Serbia, romanii din vestul tarii s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei aflati in suferinta. S-au strans bani, conserve, haine si sticle cu apa.

Campania de colectare se desfasoara pana pe 8 iunie.

Bilanul inundatiilor din Balcani a ajuns la 47 de morti, in timp ce exista temeri privind ca o noua crestere a nivelului apelor raului Sava va ameninta noi localitati din Serbia si Bosnia, relateaza AFP.

De aproape o saptamana, cele mai grave ploi din ultimii 120 de ani au ingenucheat, practic, tara vecina. Autoritatile din Serbia s-au mobilizat exemplar insa greul nu a trecut si exista pericolul ca situatia sa se inrautateasca de la o ora la alta. In tot acest timp, la initiativa Episcopiei Sarbesti din Timisoara, romanii sunt chemati sa-i ajute pe oamenii disperati aflati de cealalta parte a granitei. Orice este binevenit.

"Am adus haine, o patura, am vazut de pe internet si m-am gandit sa ajut, ca sunt sarbii nostri si eu sunt sarboaica. O sa mai vin si zilele urmatoare", spune Danita Jivkovici, localnica.

Citește și
Dunare
Apele Dunarii au crescut cum nu s-a mai intamplat in ultimul secol. Probleme in toata regiunea balcanica din cauza ciclonului
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Am venit sa donez si eu 50 de lei pentru fratii nostri din Serbia. Am auzit ca cei de aici strang ajutoare. Eu nu-s de aici, dar daca stiam, as fi adus mai multe, si haine", spune un alt localnic.

Markov Marinko, vicar Episcopia Sarba Timisoara: ''E de preferat ca oamenii sa doneze bani. Normal, o sa primeasca si o chitanta si noi o sa depunem banii la Consulatul Republicii Serbia, in Timisoara."

Romania va trimite in Serbia o pompa speciala pentru evacuarea apei.

Victor Ponta, premierul Romaniei: "E vorba de un utilaj foarte mare. Putem sa-l punem imediat la dispozitie, sa luati legatura cu autoritatile din Serbia ca sa-l imprumutam in aceasta perioada. Celelalte le tinem pentru necazurile noastre, iar paturi, apa, tot ceea ce putem sa facem, alimente, va rog sa puneti la dispozitie si sa ajutam."

Cei care vor sa ajute pot face donatii la oricare dintre cele 55 de biserici si cinci manastiri din intreg Banatul.

19:00 Cosmarul inundatiilor din Balcani, soldate cu cel putin 47 de morti, este departe de final. Nivelul raului Sava a crescut din nou, spre disperarea locuitorilor din Bosnia si Croatia, deja greu incercati. Iar sarbii se asteapta si ei la un nou val de probleme.

In Belgrad, autoritatile dar si populatia duc o cursa contra cronometru pentru a proteja orasul de puhoaie. Alerta este si in Polonia, de-a lungul raului Vistula, care a provocat inundatii grave si in 2010.

Elicopterul a ramas singura cale de scapare pentru multi dintre sinistrati. Oamenii s-au refugiat in poduri si asteapta sa fie salvati. Nimeni n-a mai vazut asa ceva in aceasta parte a Balcanilor. Un pod a fost luat cu totul de puhoaie.

Raul Sava a facut prapad in estul Croatiei, unde mai multe sate sunt rupte de lume si sute de persoane intr-o situatie disperata. Barcile de salvare nu mai prididesc, iar adaposturile de urgenta sunt pline.

Si in Bosnia mii de oameni au fost evacuati din sase sate. Inclusiv doua orase risca sa ajunga si ele sub ape.

Acestui calvar i se adauga si un alt pericol. Exista riscul ca minele antipersonal sa fie scoase din pamant si sa ajunga in Dunare. Potrivit estimarilor, in Bosnia s-ar afla 120.000 de mine neexplodate, ramase de la inceputul anilor 90. Apele au luat si panourile care semnalizau zonele periculoase.

Si Belgradul traieste de cateva zile sub amenintare. Unii voluntari umplu saci, altii ii indeasa in locurile cele mai vulnerabile de-a lungul celor 12 kilometri in care raul Sava strabate capitala sarba. In Obrenovatz, apele au inceput din fericire sa descreasca, insa pericolul nu a trecut pentru centrala care acopera jumatate din consumul national de electricitate.

20.000 de locuitori din orasului Obrenovatz au fost evacuati. Cei ramasi nu au nici curent electric, nici apa potabila. Ministrul sarb de Externe i-a invitat pe ambasadorii acreditati la Belgrad sa-l insoteasca in Obrenovatz pentru a constata amploarea stricaciunilor.

Bilantul inundatiilor din Balcani a ajuns la 45 de morti

Echipele de salvare au mai descoperit o victima la Samac, unde alte doua persoane sunt date disparute, a anuntat Savo Minic, primarul localitatii din nordul Bosniei.

Orasul, de unde au fost evacuati aproape in totalitate cei 26.000 de locuitori, se afla in continuare sub ape, situatie inregistrata in zeci de localitati din nord-estul Bosniei.

Raul Sava a inundat mai multe sate din aceasta regiune, unde 6.000 de persoane au fost evacuate.

Sinistratii au relatat ca nivelul apelor a ajuns la trei metri. In orasul Bijeljina, a fost cerut ajutorul voluntarilor pentru a intari digurile cu saci de nisip.

Intre timp, nivelul apelor a inceput sa scada la Maglaj si Doboj, care au fost inundate in totalitate.

Romania trimite ajutoare pentru sinistrati

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania va trimite in Serbia si Bosnia ajutoare pentru inlaturarea efectelor inundatiilor si sprijinirea sinistratilor, precum o pompa de apa, paturi, apa si alimente.

El a precizat ca a avut deja o discutie in acest sens cu omologul sau sarb.

"Daca sunt si initiative private de sprijin pentru Serbia, sa reusim sa strangem diverse ajutoare. In general, romanii se mobilizeaza la greu, dar trebuie sa coordonam acest lucru, ca altfel e haotic", a adaugat Ponta, aratand ca aceste contributii private pot fi stranse si prin ajutorul SMURD.

Duminica, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca Romania va trimite Serbiei si, daca este nevoie, Bosniei ajutoare materiale pentru inundatii.

Inundatiile din Balcani, cele mai grave din ultimii 120 de ani, lasa in urma un bilant teribil

Cel putin 44 de persoane au murit in ultimele zile in cele mai grave intemperii cu care se confrunta Bosnia, Serbia si Croatia de peste un secol.

"La Obrenovat (in apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre", a declarat premierul sarb Aleksandar Vucici, precizand ca bilantul in tara sa a ajuns astfel le 16 morti.

In Bosnia, autoritatile au anuntat cel putin 27 de morti, iar cele croate au anuntat un mort duminica.

"Din nefericire, estimam ca numarul mortilor va fi si mai mare", a declarat Vucici.

"Ce ni s-a intamplat are loc o data la o mie de ani, nu o data la o suta de ani. Am reusit sa evitam o catastrofa si mai grava gratie unei bune organizari", a asigurat el.

In apropiere de Obrenovat, raul ameninta termocentrala Nikola Tesla care produce 50 la suta din consumul national de electricitate. Vucici a subliniat ca este vorba despre "lucrarea cea mai importanta din tara" care trebuie aparata cu orice pret.

Potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fata locului, instalatiile sunt aproape in intregime izolate de ape. Zeci de persoane incercau sa ridice ziduri de aparare pentru evitarea unei catastrofe.

Putin mai la nord, in amonte de raul Sava, mii de voluntari din Sremska Mitrovita si alte orase sarbe au consolidat in timpul noptii digurile cu nu mai putin de un milion de saci de nisip, a povestit pentru AFP un voluntar Veljko Jankovici, in varsta de 34 de ani. Raul este pentru moment mentinut in matca de aceste fortificatii de ultim minut. Apele sale matura totul in cale. "Am venit din Novi Sad (nord) sa ajut. Nu puteam sa stau sa ma uit la televizor fara sa fac nimic", a declarat Radmila Bursac, in varsta de 26 de ani.

In Bosnia, in regiunile Samac si Bijeljina, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din aceasta zona. Operatiunile de evacuare cu barci pneumatice si elicoptere continua.

Zeci de localitati au fost devastate de alunecari de teren, in principal in jurul Zenita.

Mai ales din cauza alunecarilor de teren, autoritatile au avertizat asupra posibilelor deplasari ale campurilor cu mine antipersonal datand din razboiul intercomunitar (1992-1995), al caror numar este estimat la 120.000.

Mai multe tari europene din regiunea Balcanilor si Rusia au trimis in cele doua tari zeci de echipe de salvare, precum si medicamente si provizii.

La Belgrad, mii de voluntari nu au incetat sa consolideze digurile cu saci de nisip. Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat ca orasul "este pregatit pentru valul" care se apropie.
Peste 100.000 de locuinte inca nu au curent electric in cele doua tari.

In Croatia, cateva mii de persoane au fost evacuate in estul tarii, in special in localitatea Gunja, invadata de ape, a anuntat televiziunea nationala.

Inundatiile au provocat moartea unei persoane si in sud-estul Poloniei. In Ucraina, alimentarea cu energie electrica a circa 100 de sate a fost intrerupta in nordul si vestul tarii din cauza ploilor abundente si a rafalelor de vant.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Viitura pe Dunare. Dragnea: Digurile NU vor fi depasite, dar vor fi testate. Cum s-au pregatit autoritatile
Viitura pe Dunare. Dragnea: Digurile NU vor fi depasite, dar vor fi testate. Cum s-au pregatit autoritatile

Debitul Dunarii va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secunda pana pe 22 mai, iar viitura va stationa 4-5 saptamani in Romania. Nu exista risc de depasire a digurilor, ci de rezistenta a acestora, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Apele Dunarii au crescut cum nu s-a mai intamplat in ultimul secol. Probleme in toata regiunea balcanica din cauza ciclonului
Apele Dunarii au crescut cum nu s-a mai intamplat in ultimul secol. Probleme in toata regiunea balcanica din cauza ciclonului

Situatie alarmanta pe tot malul Dunarii, de la Portile de Fier pana la varsare, dupa ce apele fluviului au crescut in tarile din amonte mai rau ca niciodata in ultimul secol.

Autostrada Soarelui poate fi inundata in orice moment. Unul dintre digurile aflate in apropiere poate ceda in fata Dunarii
Autostrada Soarelui poate fi inundata in orice moment. Unul dintre digurile aflate in apropiere poate ceda in fata Dunarii

Cresterea debitului Dunarii si o eventuala rupere a digului de aparare a baltii Ialomita, care a inceput sa se surpe in ultimele zile, poate genera inundarea Autostrazi A2, a avertizat vicepremierul Dragnea.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.