Barack Obama este pregatit sa ATACE Iranul - avertizeaza fostul sau consilier special

Barack Obama

Nimeni nu ar trebui sa se indoiasca de faptul ca presedintele Barack Obama este pregatit sa foloseasca forta militara pentru a opri Iranul din cursa inarmarii nucleare, in cazul in care sanctiunile economice si diplomatia nu vor avea efectul scontat.

Cel putin .. asa sustine fostul consilier special al presedintelui SUA pe probleme referitoare la Iran, Dennis Ross.

Obama a spus "foarte clar" ca actiunile nucleare ale Iranului sunt o amenintare serioasa la adresa securitatii internationale si ca "regimul de la Teheran nu ar trebui niciodata sa creada ca exista vreo retinere in folosirea fortei" pentru a fi opriti.

Dennis Ross a fost angajat timp de 2 ani in Consiliul National de Securitate al lui Barack Obama si un an in functia de consilier special al secretarului de stat Hillary Clinton pe tema Iranului.

"Exista consecinte daca actionezi militar si exista consecinte si mai mari daca nu actionezi" spune Ross, intr-un interviu pentru Bloomberg. Administratia de la Casa Alba considera ca riscul permiterii Iranului de a detine arma nucleara este mult mai mare decat riscul provocat de declansarea unei actiuni militare, afirma specialistul, care este acum membru al Institutului Washington pentru Politicile Orientului Mijlociu.

Citește și
NASA stramtoarea Ormuz
Iranul a inceput activitatea de imbogatire a uraniului intr-o zona imposibil de atacat si distrus
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Comentariile sale vin la numai o zi dupa ce oficialii militari si civili ai lui Obama au spus ca dezvoltarea unei arme nucleare se apropie de linia rosie periculoasa, provocand SUA la un raspuns in forta. "(Iranienii, n.r.) trebuie sa stie ca daca vor face acest pas, vor fi opriti" a declarat secretarul Apararii, Leon Panetta pe 8 ianuarie, pe CBS News. Pe acelasi post de televiziune, generalul Martin Dempsey a declarat ca el este persoana care se ocupa de planificarea si pozitionarea armamentului, care va trebui sa fie gata daca se va da ordin de actiune.

Explicatia provocatoare a Iranului

Iran, al treilea exportator de petrol din lume, insista asupra faptului ca programul nuclear este destinat energiei pentru populatie si scopurilor medicale. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a dat publicitatii un raport pe 8 noiembrie in care a precizat ca activitatile nucleare nu au alt scop decat cel militar. In felul acesta, Agentia a sustinut pozitia SUA care afirma ca Iranul este capabil sa produca bomba nucleara, chiar daca nu a luat inca aceasta decizie.

Pe de alta parte, unii analisti iranieni au sugerat faptul ca o alternativa la declansarea "razboiului" ar fi ca lumea sa accepte un "Iran nuclear", la fel cum Statele Unite au trait cu ideea ca Uniunea Sovietica are arme nucleare. Ross crede insa ca nu avem parte de aceeasi situatie, echivalenta cu "Razboiul Rece" din acei ani, deoarece situatia din Orientul Mijlociu este complet diferita. Tarile din aceasta regiune nu pot indeplini conditiile unui "Razboi Rece", deoarece nu comunica absolut deloc cu Vestul. Apoi, o inarmare nucleara a Iranului ar declansa o cursa similara printre vecinii sai, crescand riscul formarii gruparilor teroriste din regiune.

Calcule gresite

"Nu exista nicio linie de comunicare intre Israel si Iran, asa ca exista toate premisele pentru declansarea unui conflict. Iar atunci cand ai niste tari care stau cu degetul pe buton - pentru ca nimeni nu vrea sa fie al doilea care lanseaza bomba - riscul unui calcul gresit in declansarea unui conflict nuclear este pur si simplu prea mare", este de parere expertul Dennis Ross.

El este insa constient si de faptul ca un atac militar asupra Iranului ar avea, de asemenea, consecinte serioase, inclusiv o razbunare a Teheranului, care ar putea dirija celule teroriste in toata lumea si ar putea inchide Stramtoarea Ormuz, aruncand in aer pretul petrolului.

Intelegand aceste riscuri, "nimeni nu trateaza cu usurinta declansarea unui conflict militar", sustine Ross, si "nimeni nu va incepe razboiul decat in secunda in care va sti ca aceasta este ultima solutie".

Credibilitatea Stetelor Unite ale Americii

Ross a subliniat faptul ca dorinta SUA de a stopa inarmarea nucleara a Iranului afecteaza deciziile tarilor care se tem de regimul de la Teheran, adica Israelul si statele din Golf. Iar daca cei de la Casa Alba abandoneaza planul inceput de George W. Bush si continuat de Barack Obama, America isi va pierde credibilitatea, sustine el.

"Nu voi abandona posibilitatea ca Israelul sa actioneze daca va crede ca lumea este pregatita sa traiasca cu ideea ca Iranul are arma nucleara. Este clar ca ei au capacitatea de a opri programul nuclear al Iranului." - a mai spus Ross.

Cu toate acestea, Ross este ferm convins ca exista in continuare sanse pentru rezolvarea problemelor pe cale diplomatica, in conditiile in care problemele financiare provocate de sanctiunile SUA si UE ar putea determina Iranul sa renunte la programul nuclear. "Folosirea fortei nu este inevitabila. Presiunea este un element al acestor mijloace".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Iranul are cel putin un prieten in conflictul cu SUA: presedintele Venezuelei, Hugo Chavez
Iranul are cel putin un prieten in conflictul cu SUA: presedintele Venezuelei, Hugo Chavez

Presedintele Hugo Chavez a declarat ca Venezuela si Iranul vor continua sa coopereze in vederea "franarii nebuniei imperialiste". Anuntul a fost facut dupa vizita "fratelui" sau, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care face un turneu in regiune.

Iranul a inceput activitatea de imbogatire a uraniului intr-o zona imposibil de atacat si distrus
Iranul a inceput activitatea de imbogatire a uraniului intr-o zona imposibil de atacat si distrus

Activitatile de imbogatire a uraniului au inceput in noua uzina nucleara Fordo sub atenta supraveghere a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a declarat ambasadorul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltanieh, citat de AFP.

Cum se poate schimba lumea in doar cateva ore. Scenariile unui dezastru in
Cum se poate schimba lumea in doar cateva ore. Scenariile unui dezastru in "Batalia pentru Ormuz"

Daca Iranul si-ar pune in aplicare amenintarea si ar decide sa inchida stramtoarea Ormuz, ar putea face acest lucru in doar cateva ore. Insa, in acelasi timp, s-ar vedea in situatia de a face fata unui conflict regional de scurta durata.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.