Avertisment din partea Israelului. ONU cere evacuarea şcolilor. „Nu mai sunt sigure”

palestina, palestinieni
Getty

Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) a cerut, vineri, evacuarea mai multor şcoli ale sale în care palestinienii s-au refugiat în oraşul Gaza.

 

Solicitarea ONU vine după un avertisment din partea Israelului.

„Am făcut tot ce am putut pentru a protesta şi a respinge această decizie, dar concluzia este că de acum înainte infrastructura noastră nu mai este sigură", a transmis agenţia într-un comunicat de presă în care a cerut o evacuare „imediată".

În acelaşi timp, Semiluna Roşie Palestiniană a declarat că a primit „o ameninţare din partea autorităţilor de ocupaţie (Israel) de atac asupra spitalului Al-Quds" din oraşul Gaza”.

Citește și
război, Israel, Gaza
China este "profund decepţionată" de decizia SUA de a bloca rezoluția ce îndemna la o "pauză umanitară" între Hamas şi Israel
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„Peste 400 de pacienţi sunt trataţi în spital şi în jur de 12.000 de civili strămutaţi s-au adăpostit acolo, în afara personalului medical", se arată într-un comunicat de presă.

Explozia de marți de la spitalul Ahli din oraşul Gaza a provocat moartea multor persoane. Pentru acest atac Hamas acuză Israelul și denunță o „crimă de război".

Pe de altă parte, Israelul neagă și pune responsabilitatea tragediei pe seama unui atac eşuat cu rachete al Jihadului Islamic, un aliat al Hamas în Fâşia Gaza. Statele Unite au confirmat oficial această ultimă versiune a faptelor.

Bilanţul victimelor este momentan incert. Din dotografiile şi videoclipurile pubplicate de AFP reiese că zeci de persoane au murit în urma atacurilor.

În imaginile cu puternic impact emoțional apar zeci cadavre în cearşafuri, pături sau saci. Ministerul Sănătăţii al Hamas din enclava palestiniană a prezentat un bilanţ de cel puţin 471 de morţi, în rândul celor strămutaţi din cauza conflictului, care se adăposteau în spital.

O notă a serviciilor de informaţii americane menţionează un bilanţ al morţilor „între 100 şi 300", conform Agerpres. Chestionat de AFP, un înalt oficial al serviciilor de informaţii europene a estimat numărul de persoane ucise la „câteva zeci".

Potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas, care controlează Fâşia Gaza, cel puţin 4.137 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian de la începutul războiului, pe 7 octombrie.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel de Hamas.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

O persoană cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, printre ostaticii luaţi de Hamas

Spital Gaza
Serviciile de informații franceze: „nimic nu ne permite să spunem" că a fost „o lovitură israeliană" la spitalul din Gaza

Serviciile de informații franceze afirmă că nu Israelul este responsabil pentru explozia de la Spitalul din Gaza, soldată cu peste 400 de morți.

joe biden
Joe Biden anunță „unul dintre motivele” pentru care Hamas a lansat atacul-surpriză asupra Israeului

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul cu scopul, printre altele, de a submina discuţiile ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, transmite sâmbătă AFP.

ostatice hamas
Prima fotografie dată de Israel cu cele două ostatice Hamas. Care este starea lor. „Am vorbit cu fata mea mai devreme”

Teroriștii Hamas au eliberat primii doi ostatici. Este vorba despre o mamă și fiica ei, ambele cu cetățenie americană, răpite în timpul atacului sângeros de acum două săptămâni din sudul Israelului.  

război, Israel, Gaza
POLITICO: Summitul de pace de la Cairo are şanse mici să pună capăt războiului Hamas-Israel. Cine vine şi, mai ales, cine nu

Egiptul găzduieşte sâmbătă la Cairo un summit de pace, în speranţa că poate evita ca situaţia din Gaza să escaladeze într-un război mai amplu, însă problema sa cheie este că trio-ul SUA-Israel-Iran nu se va afla la masa discuţiilor.

armata israel, soldati israel
„Creierul” armelor din Hamas, ucis de armata israeliană. Rolul crucial pe care îl avea în gruparea teroristă

Armata israeliană a anunțat, vineri seară, că a reușit să elimine un alt membru important al grupării teroriste Hamas.

joe biden
Joe Biden spune că Israelul ar trebui să amâne invazia în Gaza. Casa Albă îl contrazice: „Nu a auzit bine”

Casa Albă a fost nevoită să revină asupra unei declaraţii a preşedintelui american Joe Biden, care s-a arătat de acord că Israelul ar trebui să amâne atacul la sol din Fâşia Gaza.

 

armata israel, tancuri israel
Bilanțul tragic al jurnaliştilor care au murit în conflictul dintre Israel şi Hamas

Peste 20 de jurnalişti au fost ucişi de la izbucnirea luptelor dintre Israel şi Hamas.

 

rafah granita
Primele camioane cu ajutoare au intrat în Fâșia Gaza. Punctul de frontieră Rafah a fost apoi imediat închis

Primele camioane cu ajutoare umanitare pentru Fâşia Gaza au început să traverseze sâmbătă punctul de trecere al frontierei Rafah, din Egipt, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană, transmite dpa.

armata israel, rachete israel
Răspunsul sângeros al Israelului „în toată Fâșia Gaza”, după ce Hamas a eliberat doi ostatici americani | VIDEO

Israelul a continuat să bombardeze ţinte puternice în toată Gaza peste noapte, sâmbătă, după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis că ”va lupta până la victorie”, după eliberarea primilor doi ostatici de către grupul Hamas.

Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas: „Nu vom pleca niciodată, nu vom părăsi niciodată pământurile noastre”
Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas: „Nu vom pleca niciodată, nu vom părăsi niciodată pământurile noastre”

Palestinienii nu vor pleca, ci vor rămâne pe pământul lor, spune preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas.

Gaza
Dezastru în Fâșia Gaza. Gestul făcut de gruparea Hamas pentru răniții din enclavă

Gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a cerut sâmbătă, într-un comunicat, ca răniţii să fie evacuaţi din fâşie "din cauza incapacităţii" sistemului de sănătate de a-i îngriji.

Citește și...
„Va fi pur şi simplu catastrofal”. Avertismentul ONU privind escaladarea militară în Orientul Mijlociu
„Va fi pur şi simplu catastrofal”. Avertismentul ONU privind escaladarea militară în Orientul Mijlociu

Orice escaladare sau chiar continuare a acţiunii militare a Israelului împotriva Fâşiei Gaza va fi "catastrofală" pentru populaţia locală, a declarat vineri Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, transmite AFP.

China este
China este "profund decepţionată" de decizia SUA de a bloca rezoluția ce îndemna la o "pauză umanitară" între Hamas şi Israel

China s-a declarat joi "profund decepţionată" în legătură cu decizia SUA de a bloca o rezoluţie a ONU ce îndemna la o "pauză umanitară" între Hamas şi Israel, Washingtonul criticând textul care nu menţiona "dreptul Israelului de a se apăra", scrie AFP.

ONU anunță că Fâșia Gaza are nevoie de 100 de camioane pe zi cu ajutoare umanitare
ONU anunță că Fâșia Gaza are nevoie de 100 de camioane pe zi cu ajutoare umanitare

Ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza va trebui să fie de ordinul a 100 de camioane pe zi şi va trebui să fie securizat, a declarat, miercuri, Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare.

SUA au blocat ajutorul umanitar în Fâşia Gaza. De ce s-au opus americanii unei rezoluții a ONU
SUA au blocat ajutorul umanitar în Fâşia Gaza. De ce s-au opus americanii unei rezoluții a ONU

SUA au recurs la dreptul de veto în cazul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi cerut o suspendare a ostilităţilor dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

Secretarul general al ONU: Atacurile Hamas din Israel
Secretarul general al ONU: Atacurile Hamas din Israel "nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că atacurile Hamas din Israel "nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor" din Gaza, un teritoriu puternic lovit de bombardamentele de represalii, scrie France Presse.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.