Avalanșă pe Marmolada, în Italia. MAE anunță că românii dați dispăruți sunt în siguranță și nu au fost implicați

×
Codul embed a fost copiat

MAE român a transmis, luni la amiază, că trei români dați dispăruți de familie sunt în siguranță și nici nu au fost implicați în prăbuşirea gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi.

MAE a transmis, luni la amiază, că familia din România care a semnalat dispariția a 3 cetățeni români a informat ministerul, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol.

Se pare că turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

Cu câteva ore în urmă, MAE transmisese că la nivelul instituției a fost constituită o celulă de criză. 

"Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță", a informat MAE.

Citește și
carabinieri politie italia
Înșelătorie pusă la cale de un român, în Italia. „Mi-au furat mașina și copilul”. Cum a fost prins
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Amintim că operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori au fost reluate luni după prăbuşirea gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi, cel mai mare din Alpii italieni, care a provocat moartea a şase persoane şi a rănit opt. ANSA relata, luni dimineața, ca ar fi fost și români printre victime. 

Au fost identificate patru dintre cele şase victime: trei italieni şi un ceh. Mai trebuie identificaţi un bărbat şi o femeie. Printre cei dispăruţi se află italieni, germani, cehi şi români.

De asemenea, au apărut noi imagini cu momentul dramatic: 

Dar și din timpul operațiunilor de salvare:

Purtătoarea de cuvânt a echipelor de salvare, Michela Canova, a indicat pentru AFP, duminică seara, că bilanţul, iniţial cu cinci morţi, a ajuns la "şase victime confirmate".

Sunt şi opt răniţi, a anunţat ea, fără a preciza naţionalitatea victimelor. Potrivit mass-media italiene, cetăţeni străini s-au aflat între grupurile purtate de avalanşă.

Responsabilul de protecţia civilă în provincia Veneto, Gianpaolo Bottacin, a vorbit de "dispăruţi" pe contul său de Facebook.

Salvatorii alpini au activat un număr gratuit pentru a permite raportarea persoanelor care nu au luat legătura cu rudele.

Şeful guvernului italian Mario Draghi a transmis pe Twitter un mesaj cu "cele mai sincere condoleanţe" victimelor şi familiilor lor.

Mai multe elicoptere au fost trimise imediat pentru a participa la operaţiunile de salvare şi pentru a monitoriza evoluţia situaţiei, însă căutările au fost suspendate la căderea nopţii înainte de a fi reluate luni dimineaţă.

Această prăbuşire a avut loc a doua zi după ce s-a înregistrat un record de temperatură în vârful gheţarului de 10 grade Celcius.

"Prăbuşirea de pe vârful Marmolada este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică un episod de căldură timpurie care coincide cu problema încălzirii globale", a explicat pentru AFP profesorul Massimo Frezzotti, de la departamentul de ştiinţe al Universităţii Roma 3.

"Din ceea ce se vede în filmare, prăbuşirea a fost semnificativă. Putem observa că există o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitaţii de 40 până la 50%. Condiţiile actuale ale gheţarilor corespund cu cele de la mijlocul lunii august, nu la începutul lunii iulie",a spus cercetătorul.

Gheţarul s-a prăbuşit în apropierea localităţii Punta Rocca, de-a lungul traseului parcurs în mod normal pentru a ajunge la vârf.

Gheţarul Marmolada, supranumit "regina Dolomiţilor", este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în Trentino, de aici izvorăşte râul Avisio şi se vede Lacul Fedaia.

Grupul interguvernamental privind evoluţia climei (Giec) indică faptul că gheţarii din Scandinavia, Europa centrală şi Caucaz ar putea pierde între 60 şi 80% din masă până la sfârşitul secolului.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Tragedie în Italia. O româncă de 49 de ani, găsită moartă în apartamentul ei. Nu mai răspunsese la telefon de câteva zile
Tragedie în Italia. O româncă de 49 de ani, găsită moartă în apartamentul ei. Nu mai răspunsese la telefon de câteva zile

Românca, de 49 de ani, a murit fără ca nimeni să știe de ea, în apartamentul în care locuia, din Ascoli Piceno.

Înșelătorie pusă la cale de un român, în Italia. „Mi-au furat mașina și copilul”. Cum a fost prins
Înșelătorie pusă la cale de un român, în Italia. „Mi-au furat mașina și copilul”. Cum a fost prins

„Mi-au furat mașina și copilul”. Cu acest anunț s-a prezentat un român, de 29 de ani, la o secție de poliție din Bologna. Însă ceea ce părea a fi un anunț disperat al unui tată care nu-și găsește copilul, s-a dovedit a fi o înșelătorie de zile mari.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.