Cine ar putea fi urmatoarea victima a lui "Jihadi John". Ostaticul, rapit in timp ce lucra pentru o fundatie caritabila

Alan Henning

Autoritatile britanice au confirmat identitatea lansata de terorist a noului ostatic a carui viata este in pericol. Familia acestuia nu doreste sa fie publicate fotografii cu el imbracat in costumul portocaliu. 

In filmul asasinarii ostaticului britanic David Haines, teroristul cunoscut acum sub numele de “Jihadi John”, cel care se presupune ca este autorul celor trei decapitari din ultima perioada, revendicate de gruparea terorista Statul Islamic (IS), mai apare un alt ostatic occidental, anunta The Independent.

Potrivit celor mai recente informatii, este vorba de Alan Henning. Duminica, familia barbatului care ar putea fi executat in viitorul apropiat a dat publicitatii o alta fotografie a acestuia. In imagine, Alan Henning se afla la granita dintre Siria si Turcia si tine in brate un copil.

Cand a fost rapit, barbatul lucra pentru o fundatie caritabila musulmana si se ocupa cu strangerea de fonduri. Credea el, acest lucru l-ar fi putut salva de o eventuala rapire, insa nu s-a si intamplat asa. 

Citește și
Jihadi John
Portretul lui "Jihadi John", teroristul devenit cel mai cautat om din lume. SUA au trimis dronele pe urmele sale
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Apropiatii lui Henning au dorit ca mass-media sa foloseasca aceasta poza in locul celei in care ruda lor apare in costumul portocaliu, cunoscut pentru insemnatatea lui si anume faptul ca ar putea fi urmatorul captiv executat.

Publicatia online The Independent semnaleaza in cel mai recent articol pe marginea actelor teroriste revendicate de ISIS faptul ca pozitia oficialilor britanici a oscilat de-a lungul timpului.

Tot The Independent spune ca daca la inceput guvernul de la Londra a fost reticent in a oferi foarte multe informatii despre ostaticii britanici, tocmai pentru a nu tensiona si mai mult relatiile cu teroristii, odata cu moartea lui David Haines acestia nu au mai tinut cont de nimic.

In sustinerea acestui argument este folosit exemplul unui alt jurnalist rapit in Etiopia, Jon Swain. Atat timp cat nu se stie ce declara un ostatic despre originile lui in fata teroristilor, atunci este de preferat sa nu se alimenteze informatiile privind identitatea persoanei captive.

Potrivit antecedentelor, teroristii se asteapta ca ori de cate ori prind un jurnalist, publicatia sau trustul de presa pentru care acesta lucreaza sa scrie imediat despre situatie. Astfel, intr-un razboi al natiunilor, toate aceste informatii nu fac decat sa ingreuneze operatiunile de salvare.

Contextul international

Luni, la Paris, sefi de state si premieri din peste 30 de tari vor participa la o intalnire care isi propune discutarea unei strategii de combatere a gruparii teroriste Statul Islamic (SI).

Secretarul de Stat american John Kerry va incerca sa castige suportul international pentru un raid aerian asupra gruparii jihadiste.

La conferinta participa si zece state arabe, printre care Arabia Saudita, Qatar si Egipt. Publicatia The Guardian informeaza faptul ca si Arabia Saudita, potrivit unor surse, se teme de Statul Islamic, considerand astfel necesara alaturarea de Statele Unite ale Americii.

Premierul britanic David Cameron urmeaza, cel mai probabil, sa ia o decizie in privinta unirii fortelor cu cele ale Statelor Unite. Duminica, aceasta decizie nu era luata.

Lista ostaticilor Statului Islmic (SI)

Gruparea terorista Statul Islamic (SI) se presupune ca are drept ostatici alti doi cetateni americani, declara pentru CNN un oficial SUA in luna august, imediat dupa moartea primului jurnalist american, James Foley. Sursa din guvernul american a refuzat, in schimb, sa ofere mai multe informatii asupra unui numar exact de ostatici americani si cu atat mai putin nu a dezvaluit identitatea acestora.

Aceeasi informatie este confirmata si de Peter Bergen, analistul CNN pe securitate nationala, insa celor doi americani captivi li se adauga multi alti cetateni europeni occidentali. Printre acestia, doua femei italiene, un cetatean danez si unul japonez.

Numarul exact si originile ostaticilor sunt foarte greu de precizat, intrucat nici oficialii, dar nici familiile acestora nu doresc sa complice eventualele negocieri cu teroristii.

Cu toate acestea, familia unui alt jurnalist american, Austin Tice, a luat legatura cu mass-media si a acordat un interviu despre situatia acestuia. Nu se cunoaste cu exactitate grupul terorist care il tine captiv. Tice a disparut in luna octombrie a anului 2012. Pe atunci barbatul lucre pentru publicatia The Washington Post, dar si pentru cateva televiziuni. In aceeasi luna a aparut si o alta inregistrare pe internet in care se vedea clar ca Tice era legat la ochi si foarte agitat, insa nu s-a putut identifica cine il tine ostatic.

Parintii lui au acordat postului american CBS un interviu in cadrul emisiunii This Morning in care isi aratau ingrijorarea in privinta fiului lor de 33 de ani.

“Nu pot sa accept ca lipseste, eu traiesc intr-o lume in care el vine acasa”, a spus Debra Tice, mama jurnalistului rapit.

In total, Comisia pentru Protectia Jurnalistilor estimeaza ca un numar de 20 de corespondenti de razboi sunt dati disparuti in Siria. Cei mai multi dintre ei, declara CPJ, sunt capturati de Statul Islamic (SI). De la inceputul razboiului din Siria si pana in prezent au fost raportate peste 80 de rapiri de jurnalisti din intreaga lume.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Surse CNN: David Cameron cunoaste identitatea barbatului care l-a decapitat pe ostaticul britanic David Haines
Surse CNN: David Cameron cunoaste identitatea barbatului care l-a decapitat pe ostaticul britanic David Haines

Duminica, la primele ore ale diminetii, premierul britanic David Cameron s-a intalnit cu reprezentanti ai Serviciului National de Securitate pentru a discuta planul de actiunea impotriva gruparii teroriste Statul Islamic (SI).

Portretul lui
Portretul lui "Jihadi John", teroristul devenit cel mai cautat om din lume. SUA au trimis dronele pe urmele sale

Dupa ce ar fi decapitat trei persoane, dintre care doi jurnalisti americani si un lucrator umanitar britanic, teroristul cu cagula neagra este, cu siguranta, printre cei mai cautati oameni de pe planeta.

Razboi contra jihadistilor. Statele Unite vor lansa atacuri aeriene impotriva gruparii Statului Islamic:
Razboi contra jihadistilor. Statele Unite vor lansa atacuri aeriene impotriva gruparii Statului Islamic: "Vom invinge!"

Presedintele american, Barack Obama, s-a declarat pregatit sa lanseze atacuri aeriene in Siria impotriva gruparii Statului Islamic si a anuntat ca fortele americane vor extinde raidurile pe care le efectueaza impotriva jihadistilor din Irak.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.