"Aveti gandaci in camere, doamna". Reactia incredibila a conducerii unitatii de cazare de la Lacul Sarat, la vederea pozelor

×
Codul embed a fost copiat

Candva renumite, multe statiuni balneoclimaterice au ajuns o ruina, desi ar fi putut atrage o multime de turisti.

Nu exista explicatii pentru un asemenea dezastru, ci doar scuze fara sens. Inspectorul Vacanta a vizitat cateva baze de agrement si va arata ce a gasit.

Mii de oameni mergeau la Lacul Sarat pentru namolul vindecator. Acum, peisajele frumoase de altadata au fost inghitite de gropile de gunoi. Vina o poarta autoritatile din Braila si Chișcani, care s-au razboit in instanta pentru statiune, dar niciuna n-a facut investitii. Si, intre timp, tot ce a fost bun candva s-a ruinat. Iar Lacul arata ca o balta neingrijita, plina de fiare ruginite si gunoaie.

Unitatea de cazare, numita pompos „centru de agrement pentru tineret ", in realitate o fosta tabara scolara, isi primeste oaspetii in cateva casute, in care nu am crede ca mai pot sta turisti.

Citește și
Complex Astoria Snagov - Inspectorul Vacanta
Renumit pe vremea comunistilor si ingropat in gunoi in 2016. Cum arata un complex turistic celebru de langa Capitala
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Camera ascunsa: "Uite ca sunt tot felul de ganganii sub chiuveta, pe aici.

Pereti murdari, paianjeni, gandaci si saltele insalubre compun decorul de cazare. Culmea, unii angajati gasesc de cuviinta sa dea vina pe oaspeti, ca nu s-au gandit sa vina de acasa cu plase impotriva insectelor.

Doamna care raspunde de curatenie se plange, la randul ei, ca nu poate scapa de insecte.

Camera ascunsa: „Indiferent ce le-as face, un gandac, un paianjen, intra, manca-l-ar boala sa-l manance."

Acest asa-numit centru de agrement pentru tineret arata cel mai rau. Rugina mananca din toate si la propriu, si la figurat. Aceasta poarta, cu lantul si lacatul aferent, o fi fost vopsita, poate, cu patru, cinci ani in urma, insa gardul nu a vazut cu siguranta pensula de vopsea niciodata in secolul douazeci si unu.

Complexul se afla in administrarea Directiei Judetene de Sport si Tineret Braila. Reprezentantii statului se contrazic atunci cind vine vorba de conditiile de cazare si autorizatiile de functionare. Pentru fiecare casuta, turistii platesc 68 de lei pe noapte.

Reporter: "Aveti gandaci in camere, doamna!"
Iuliana Megan, inspector de specialitate: "Asta este parerea dumneavoastra."
Reporter: "Asta se vede pe filmare."
Iuliana Megan, inspector de specialitate: "Bun. Haideti sa va spun asa: eu nu fac parte din conducerea unitatii. Nu sunt angajat nici pe post de administrator. Eu sunt inspector de specialitate. Temporar, eu vin si incasez."
Reporter: "Dar dumneavoastra stiti pentru ce incasati? Adica stiti care sunt conditiile din casute."
Iuliana Megan, inspector de specialitate: "Da, credeti-ma ca stiu care sunt conditiile."

Nicusor Hagiu, director executiv Directia de Tineret Braila: „Functioneaza ca tabara pentru copii."
Reporter: "Pai inteleg ca nu mai vin grupuri de copii aici. Inspectoratul Scolar stie ca nu se mai fac."
Nicusor Hagiu: "Pentru ca nu exista autorizatia asta. Asta urmeaza, dupa intai ianuarie, sa o pregatim pentru autorizare."
Reporter: "Pai da, dar dumneavoastra cazati turisti, in momentul de fata aici. Fara autorizare?"
Nicusor Hagiu: :"Pai nu ne trebuie autorizare. Ca nu avem conditii de masa, de... Doar cazare, atat. Cazare ocazionala."

Reprezentantii Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Braila sustin insa altceva: personalul face curatenie si dezinsectie zilnic in casutele din centrul de agrement, iar la controlul facut de ei nu s-au gasit gandaci.

Directia de Sanatate Publica Braila confirma insa ca in fosta tabara sunt conditii insalubre.

Gabriel Ciochina, director Directia de Sanatate Publica Braila: „Autorizatia sanitara de functionare probabil este emisa cu multi ani in urma. Deci nu am stiinta in momentul de fata de un numar sau data autorizatiei sanitare. S-au gasit intr-adevar si deficiente si s-au dat masuri pentru remediere. Inclusiv pe parte de dezinsectie, deratizare."

Atmosfera de delasare domneste in toata statiunea Lacul Sarat. Si cu toate acestea, hotelurile care mai functioneaza, de doua sau trei stele, sunt pline.

Hotelurile sunt pline pentru ca au contracte cu Casa de Pensii, care trimite, la tratament, grupuri de pensionari fara pretentii si fara venituri. Tarifele pleaca de la 65 de lei si pot ajunge pana la 150 de lei, pentru o noapte de cazare.

Cuplu din Brasov: "Cred ca de treizeci, patruzeci de ani nu s-a facut nimic. Cineva tre' sa faca ceva, asta-i clar."

Oamenii vin la Lacu Sarat pentru binefacerile namolului sapropelic, care are proprietati vindecatoare, in special in bolile reumatismale.

Turist: "Asta este bun namolul pentru reumatism. Te doare un picior, ceva, o mana, pac, te-ai dat cu namol, pac-pac, s-a uscat, a trecut reumatismul. Are efect ca lumea, meserie, ia uitati cum ma dau. Meserie!"

Atentie insa la pericolele de pe plaja! Pe marginea lacului au fost abandonate placi din beton din care ies sarme ruginite. Si asta nu e tot! Lacul, in sine, e o amenintare pentru oricine indrazneste sa intre in apa.

Turist: "Uitati, uitati-va. Una ieri, azi m-am taiat a doua oara. In apa is numai cioturi, numai pietre ascutite. Uite, eu vin de la Timisoara, opt sute de kilometri si vin sa ma tai la picioare cand intru-n apa, e normal?"

Turista: "S-a lovit fetita la picior. Peste tot numai pietre. Nici nu am cuvinte sa spun. Acum douazeci de ani la fel era."

Administratorii plajei percep o taxa de sase lei adultilor si trei lei copiilor. Oamenii se intreaba, pe buna dreptate, pentru ce dau banii, daca oricum confortul lor e pe ultimul loc.

Ion Tanase, administrator hotel si plaja: "Turistii nu se uita la conditii, se uita la sanatate. La noi nu vin la "chilabade". Nu va suparati ! La Braila, la Lacul Sarat, oamenii vin sa isi caute sanatatea."

Un raspuns pe masura conditiilor oferite. Asta inseamna ca daca veniti pentru namol, puteti pleca acasa si accidentat. Revoltatoare este si mizeria care poate fi vazuta pretutindeni! Zona e plina de gunoaie si de resturi intrate in putrefactie. E drept ca in statiunea Lacul Sarat nu a mai investit nimeni niciun leu de ani de zile. Totusi, si turistii care au venit aici se pare ca au confundat locul cu o ghena de gunoi.

Asa cum era de asteptat, autoritatile au raspunsurile pregatite. De vina ar fi un litigiu vechi, de 10 ani, dintre Primaria Braila si cea a comunei Chiscani. Ambele au revendicat dreptul de administrare a statiunii. Si cum se intampla pe la noi, nimeni nu si-a mai asumat rolul de administrator, pina la finalizarea disputei. Recent, instanta a transat problema in favoarea edililor din Chiscani.

Geanina Pospai, viceprimar, comuna Chiscani, judetul Braila: "Urmeaza sa facem o asociere cu judetul pentru dezvoltarea statiunii, asteptam intai sa intram in posesia acestei hotarari. Bani vor fi, vom incerca sa accesam si fonduri."

Bani deja sunt, doar ca trebuie investiti cu cap. Nu mai putin de sapte sute de mii de lei sunt perceputi anual, ca impozit, de la agentii economici incremeniti in ruinele din Lacu Sarat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Reportaj cu camera ascunsa. Salina Slanic Prahova,
Reportaj cu camera ascunsa. Salina Slanic Prahova, "comoara" din subteran de care autoritatile locale isi bat joc

Romania are locuri frumoase si sub pamant, dar nu stie sa le exploateze. Minele de sare ar putea aduce de 10 ori mai multi turisti, daca ar fi bine administrate.

Renumit pe vremea comunistilor si ingropat in gunoi in 2016. Cum arata un complex turistic celebru de langa Capitala
Renumit pe vremea comunistilor si ingropat in gunoi in 2016. Cum arata un complex turistic celebru de langa Capitala

Stralucitoare in anii comunismului, multe hoteluri si baze de agrement sunt acum in paragina.

Pensiunea unde
Pensiunea unde "nu exista mic dejun" si turistii sunt afumati de gratare si in camere. Ce urmeaza insa cand ajungi la terasa

E varf de sezon pe litoral, iar unii turisti vor sa evite aglomeratia, asadar isi pot petrece concediul pe malul unui lac sau in mijlocul padurii, la o pensiune linistita. Oriunde ar ajunge, toti ne pot scrie si trimite imagini daca se simt inselati.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.