ANALIZA: Cat de usor se poate cumpara o casa in 2017. 114 salarii medii pe economie, suficiente pentru un apartament

Ultimul update: Luni 22 Mai 2017 07:19
Data publicarii: Vineri 19 Mai 2017 19:26
Categorie: Financiar

Anul acesta, cumpararea unei locuinte noi este mai usor de facut decat in ultimii 10 ani. Asta arata analiza unei agentii imobiliare care a luat in calcul pretul constructiilor, salariul mediu si cursul de schimb.

Brokerii de credite sustin ca tinerii sunt mult mai atenti decat erau cumparatorii de locuinte din 2008, cand multi oameni cu venituri mici rareori isi puneau problema cresterii dobanzilor sau somajului. Acestea, de fapt, au creat adevarate drame in perioada de criza.

Targurile imobiliare sunt din nou in mare forfota, semn ca interesul pentru locuinte este la un maxim istoric. Tinerii cauta o casa, impinsi in primul rand de mentalitatea de a deveni proprietar cu orice pret, dar si de chiriile egale cu ratele.

"De exemplu, noua ne vine rata 100 de euro pe luna, chiria nu am gasit sub 200", spune un barbat.

Cel putin declarativ, oamenii sustin ca sunt pregatiti pentru un viitor indatorat pe trei decenii. Ce se intampla insa daca si-ar pierde locul de munca, ar creste dobanzile sau cursul de schimb s-ar deprecia?

Harta Bucurestiului, "redesenata" de companiile IT si centrele de afaceri. Zonele care se dezvolta in ritm accelerat

"Indiferent, mai avem niste banuti stransi si n-o sa ne fie foarte greu. N-o sa luam toata suma de la banca", spune un viitor proprietar.

"Trebuie sa ai un serviciu stabil, trebuie sa iei in calcul mai multe lucruri, dar, din punctul meu de vedere, pentru ca asta este mentalitatea romanului, ar trebui sa ai proprietatea ta, sa faci niste sacrificii, ca sa ai ce sa le lasi copiilor", spune o tanara.

Creditarea este la nivel de varf, arata datele BNR. Deocamdata nu sunt situatii dificile, atata vreme cat dobanzile sunt la minime istorice. Probleme vor aparea mai ales acolo unde veniturile sunt atat de mici incat oamenii se imprumuta si pentru avans, spun brokerii.

Ana Maria Rotar, director de vanzari Kiwi Finance: "Cu siguranta, o fluctuatie a ROBOR-ului va impacta mult rata si presiunea financiara a familiei respective. O a doua categorie a clientilor care acceseaza Pima Casa sunt cei care doresc acest produs datorita costului. In istoric era o diferenta foarte mare intre costurile Prima Casa si cele ale Ipotecarului Standard, in curand sunt aproape egale."

O alta problema este alegerea cladirii: veche sau noua? Putini isi pun problema ca dupa 30 de ani de la constructie si alti 30 de credit, apartamentele din blocurile comuniste se vor devaloriza foarte mult. Pe de alta parte, cladirile noi sunt construite la periferie, adica ii fac dependenti de masina pe proprietari. Plus ca multe au probleme cu utilitatile sau cu materialele folosite.

Andrei Marinescu, analist REMAX Properties: "Sigur are o vechime si odata cu terminarea creditului de 30 de ani sigur va avea undeva pestre 60 de ani de la constructie. Normele de constructie se schimba si nu va mai fi o locuinta noua. Incercam sa comunicam asta clientilor si am observat ca in ultima perioada, cel putin la nivel de concept, toata lumea isi doreste o locuinta noua."

Indicele de accesibilitate calculat de o agentie imobiliara arata ca daca in 2008 aveam nevoie de 33 de ani ca sa ne luam o casa care costa 395 de salarii medii pe economie, anul trecut erau suficiente doar 119 salarii si o treime din perioada, iar in 2017 termenul si suma au ajuns la nivel minim, 114 salarii si 9,5 ani.

Zeci de apartamente, vizitate in decurs de o singura ora cu ajutorul tehnologiei. Targul organizat in Capitala

Zeci de apartamente, vizitate in decurs de o singura ora cu ajutorul tehnologiei. Targul organizat in Capitala

tren

CFR Călători va plăti cu 1 milion de euro mai mult pentru 15.000 de tone de motorină

Cel mai nou tramvai românesc a fost testat la Timișoara

Oamenii de afaceri, nemulțumiți de modificarea Codului Fiscal: ”Vom îngropa și micile investiții”

Robor ar putea depăși 4% în 2018. ”Vremea dobânzilor mici s-a dus”

Oficial FMI, citat de Profit.ro: „Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut”

Euro se apreciază masiv. La ce valoare a ajuns moneda unică pe pietele internationale

bonuri fiscale

Loteria bonurilor fiscale noiembrie 2017. Care sunt bonurile câștigătoare

Petre Daea cere anchetă privind scumpirea alimentelor. Ce şi-a cumpărat din târg

Fermierii susţin că alimentele s-au scumpit artificial. Cât de ieftină ar fi carnea de fapt

Românii cu venituri mici ar putea da 80% din câștiguri pe rata la casă

Taxele și impozitele locale se vor mări pentru a acoperi găurile din buget. Creștere de 20%, la Vaslui

Euro creşte la 4,64 lei, în linie cu tendinţa regională