Restaurantele și hotelurile ar putea fi sprijinite. Guvernul a anunțat o schemă de ajutor de stat

×
Codul embed a fost copiat

Restaurantele și hotelurile ar putea fi sprijinite suplimentar. Guvernul a anunțat o schemă de ajutor de stat, prin care să le acopere o parte din pierderi celor din industria ospitalității.

Vorbim de 20% din scăderea cifrei de afaceri de anul acesta, comparativ cu cea de anul trecut. Până să primească banii, cei mai mulți se bazează pe livrările la domiciliu. Chiar și așa, au fost nevoiți să renunțe la o parte dintre angajați.

În acest caz, mâncarea trimisă acasă sau la birou clienților a contribuit consistent pentru ca afacerea să aibă măcar un sfert din încasările de anul trecut. A fost nevoie însă de o reorganizare serioasă. Mare parte dintre angajați au fost mutați în noul departament special creat pentru livrări.

Angajat: „Eu eram șef de sală în restaurantul din mall, care, din păcate, astăzi este închis și, momentan, sunt dispecer pentru delivery. Aloc comenzile către livratori și răspund de această secție.”

Grupul de restaurante are acum un meniu unic de livrare, iar mâncarea este gătită într-o singură bucătărie centrală, de unde pleacă în cutii către restaurante. O parte dintre chelneri livrează acum mâncarea.

Citește și
mici afaceri
Micile afaceri de familie au cunoscut succesul în pandemie. Ce-ți trebuie să devii antreprenor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dragoș Petrescu, reprezentantul unui grup de restaurante:„Meniul de livrare conține produse specializate pentru livrare, adică produse destinate să facă față unui transport de aproximativ o oră. Cele mai accesate sunt meniurile de prânz, meniurile de 20 de lei. Sunt foarte multe livrări de tip pick-up, adică vin clienții și le ridică.”

Soluții similare a găsit și un antreprenor din Brașov. Pub-ul pe care îl administrează a stat mai mult închis anul acesta.

Ștefan Gleveșeanu, administratorul restaurantului: „Chiar există un proverb: orice șut în fund e un pas înainte. La noi sunt doi pași înainte. Mai deschidem o bucătărie pentru a varia puțin meniul.”

Sunt vremuri dificile însă, pentru cei care s-au bazat pe terase. Cu noile restricții și din cauza frigului, un restaurant din centrul istoric al Brașovului a ajuns pustiu. Bucătarul gătește doar pentru puținele livrări la domiciliu.

Pia Krauss, administratorul restaurantului: „Lucrăm cu 30 la sută din angajați și e este destul de greu. Noi suntem nou deschiși nu primim niciun fel de credit de la nicio bancă.”

Din 400.000 de angajați care lucrau în industria ospitalității înainte de criza sanitară, mai sunt activi doar jumătate acum, ceilalți fiind fie în șomaj tehnic, fie s-au orientat către alte domenii sau chiar nu mai lucrează deloc.

Oricum piața funcționează la un sfert din cifrele normale pentru luna noiembrie, 15% înseamnă livrări la domiciliu sau ridicări de pachete și 10%, vânzările la terase. Restul, din păcate, înseamnă pierderi.

Pentru a-i sprijini pe cei care se descurcă greu, Guvernul a pregătit o schemă de ajutor de stat, utilizată deja în mai multe țări europene.

Ludovic Orban, premierul României: „E o schemă prin care se compensează un procent de 20% din scăderea cifrei de afaceri pe 2020, raportat la 2019. E aproape finalizată. Sper la sfârșitul săptămânii să putem finaliza și aproba schema, astfel încât, săptămâna viitoare să o trimitem la Comisia Europeană.”

Guvernul pregătește în paralel și o schemă de ajutor de stat similară pentru sectorul cultural privat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cât va dura ca restaurantele să iasă din criza coronavirusului. Rezultatele unui studiu
Cât va dura ca restaurantele să iasă din criza coronavirusului. Rezultatele unui studiu

Va trece ceva timp până ce restaurantele și industria HoReCa își vor reveni din pandemia de coronavirus. Până la cinci ani, în cazul restaurantelor clasice, de tip a-la-carte, arată un studiu al unei companii de resort din SUA.

Micile afaceri de familie au cunoscut succesul în pandemie. Ce-ți trebuie să devii antreprenor
Micile afaceri de familie au cunoscut succesul în pandemie. Ce-ți trebuie să devii antreprenor

În timp ce hotelurile şi restaurantele sunt grav afectate de pandemie în multe oraşe se deschid mici afaceri de familie.

Protest în Timișoara, față de „decapitarea” industriei HoReCa. „Vrem să muncim”
Protest în Timișoara, față de „decapitarea” industriei HoReCa. „Vrem să muncim”

Domnește nemulțumirea peste industria HORECA, greu încercată în ultimele luni. Sute de angajați și patroni din domeniu au protestat vineri în Timișoara, revoltați de restricțiile din ultima perioadă, care îi vizează.

Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din industria HoReCa
Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din industria HoReCa

Premierul Ludovic Orban a avut vineri o întâlnire cu reprezentanţii industriei HoReCa la Palatul Victoria.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.