Expertii FMI au sosit la Bucuresti. Cat de mare e GAURA in buget si unde vrea Guvernul sa dea mai multi bani

×
Codul embed a fost copiat

Expertii FMI si cei ai Comisiei Europene au inceput, marti, o vizita atipica, la Bucuresti. In premiera, nu vor discuta cu executivul despre actualul acord, cu cele doua institutii, ci vor negocia bugetul Romaniei, pe anul viitor.

Miza este deficitul, care ar trebui sa fie in 2015 de 1,4 la suta din PIB, dar pe care masurile luate de guvern risca sa il mareasca la 2,2 la suta.

Delegatia comuna a FMI si a Comisiei Europene condusa de partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely, s-a intalnit la Palatul Victoria cu premierul Ponta, ministrul Finantelor si cel pentru Buget. Intre timp, cei de la UNPR au revenit cu o propunere care in acceptiunea lor ar redresa bugetul statului.

Miza este deficitul, care ar trebui sa fie in 2015 de 1,4% din PIB, dar pe care masurile luate de guvern risca sa il mareasca la 2,2%.

Delegatia comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a intalnit la Palatul Victoria cu premierul Ponta, ministrul Finantelor si cel pentru Buget. Intre timp, cei de la UNPR au revenit cu o propunere care in acceptiunea lor ar redresa bugetul statului.

Citește și
FMI
FMI lanseaza un avertisment la nivel global: "Lumea trebuie sa actioneze pentru a impiedica un colaps devastator"
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Gabriel Oprea, presedinte UNPR: "Vrem sa reintroducem in dezbaterea publica taxarea marilor averi"

Ar fi vorba despre impozitarea cu 1% pe an a averilor care depasesc 450.000 de euro, insa ceilalti membri ai coalitiei sunt de alta parere: "Unii nu vor avea bani sa platească taxele si vor trebui sa vanda averile. Nu agreez aceasta idee daca ma intrebati pe mine."

Victor Ponta, prim-ministru: "Nu se cresc taxe si impozite si nu se renunta la niciuna din masurile adoptate si aici ma refer la reducerea CAS, indexarea pensiilor"

Analistii nu cred insa ca poate fi evitata o crestere a impozitelor.

Radu Craciun, analist economic: "Probabil ca solutia va fi o combinatie intre o crestere a anumitor impozite, o taiere a anumitor cheltuieli si un deficit mai mare."

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "Pentru a inchide bugetul in tintele asumate avem un necesar de acoperit in jur 15 miliarde de lei, care inseamna peste 2% din PIB. Nu se poate face decat daca pe cheltuieli avem o ajustare foarte puternica."

Guvernul incearca sa obtina un acord pentru cresterea deficitului bugetar de la 1,4 la 2,2% din Produsul Intern Brut, dar trebuie sa aduca argumente.

Dragos Cabat, analist economic: "Am mai avut si alta data discutii dificile, dar principalul interlocutor al organismelor era Florin Gerogescu, acum nici ministrul Finantelor, nici ministrul pentru buget si nici chiar primul ministru nu cred ca au suficienta anvergura economica incat sa poata discuta pe aceste subiecte sensibile."

Discutiile cu cei de la FMI despre buget continua pana in data de 10 decembrie.

"Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi", a anunat Ioana Petrescu, Ministrul Finantelor. In urma discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare, mai precizeaza Finantele.

Mai multe detalii despre vizita FMI, pe incont.ro

Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, Guvernul are de acoperit un gol la buget de circa 2% din PIB pentru anul viitor. Acest gol provine din scaderea CAS si alte masuri adoptate recent, la care se adauga reducerea necesara de deficit bugetar pentru incadrarea in tinta asumata de 1,4%. "Cum va fi acoperit acest necesar este o incertitudine destul de mare. Probabil vor fi negocieri cu FMI, nu stiu daca se renegociaza tinta pentru 2015, cert este ca discutam de masuri necesare mai mult decat semnificative, de peste 2% din PIB, bani care trebuie gasiti undeva, pe venituri, pe cheltuieli", spune Dumitru.

Ea a spus ca a discutat si cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, despre acest aspect, majorarea cheltuielilor legate de Aparare tinand de respectarea angajamentelor Romanei. "Oricum vroiam sa dam mai multi bani la Aparare. Vorbim aici de situatia din Ucraina, care presupune mai multe cheltuieli in plus si presupune si cheltuieli legate de comandamentul NATO, de toate angajamentele pe care noi ni le-am luat in Tara Galilor. Acest lucru era clar, dar evident ca si dupa ziua de azi vom discuta si vom fi mult mai motivati sa discutam incepand de maine cu FMI si CE", a declarat Petrescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Ministrul Finantelor:
Ministrul Finantelor: "Bugetul pe 2015, lucrat impreuna cu FMI, va fi gata abia in ianuarie". Ce ar putea schimba alegerile

Proiectul de buget va fi disponibil abia la jumatatea lunii ianuarie, cand este programata urmatoarea vizita a FMI, a anuntat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor.

FMI lanseaza un avertisment la nivel global:
FMI lanseaza un avertisment la nivel global: "Lumea trebuie sa actioneze pentru a impiedica un colaps devastator"

Lumea trebuie sa actioneze pentru a reduce riscul unui nou colaps devastator al pietei imobiliare, a avertizat Fondul Monetar International (FMI), la publicarea unui raport citat de Mediafax.

Surse pentru www.stirileprotv.ro: Guvernul vrea sa ceara FMI bani pentru relansarea consumului populatiei
Surse pentru www.stirileprotv.ro: Guvernul vrea sa ceara FMI bani pentru relansarea consumului populatiei

Pe 21 ianuarie, temuta delegatie FMI revine in Romania pentru a discuta un nou acord. De obicei, astfel de vizite anunta scumpiri sau taxe noi. Anul acesta ar putea fi insa altfel; noul acord cu FMI ar putea sa le aduca romanilor bani de cumparaturi.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.