Ministrul Chitoiu anunta demararea unei anchete in scandalul ajutoarelor de 200.000 euro la IMM-uri

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul de Finante a anulat licitatia pentru ajutoare de stat in urma careia a izbucnit un scandal imens. Oficialii au declarat ca IMM-urile care vor 200.000 de euro, nerambursabili, de la stat vor putea aplica din nou, dar n-au precizat cand.

JOI, 29 august

In timp ce o ancheta va clarifica suspiciunile de frauda aduse de IMM-uri la adresa ministerului, unele firme dintre cele 700 care au reusit sa se inscrie vor sa dea statul in judecata.

Dupa ce mii de firme din Romania au reclamat ca nu si-au putut inscrie proiectele pentru ajutorul de stat nerambursabil in valoare maxima de 200.000 de euro, ministrul de Finante Daniel Chitoiu a anulat procedura.

"Am decis ca sesiunea de inregistrare online desfasurata pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri", a declarat ministrul.

Citește și
Infografic evolutia economica a Europei
INFOGRAFIC INTERACTIV. Evolutia economica a Europei din T3 2011 pana in T2 2013. Parcursul Romaniei
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Oficialul da vina pe serverele ministerului, care nu ar fi rezistat avalansei de cereri venite la ora 8 dimineata.

IMM-urile nu cred povestea si suspecteaza fraude.

Dupa anularea inscrierilor, Finantele vor anunta un nou termen. In aceasta perioada firmele trebuie sa-si refaca unele documente fiscale din proiectul de business, daca mai vor sa aplice pentru ajutorul de aproape 500.000 de lei per proiect. Cu atat mai mult cu cat conditiile de selectie ar trebui inasprite, potrivit antreprenorilor:

Nemultumiti sint acum si reprezentantii celor 700 de firme care au apucat sa intre spun ei legal pe lista inscrisilor, publicata la cateva minute dupa ce serverele s-au blocat.

Datele oficiale arata ca peste 50.000 de patroni au apucat ieri sa intre pe site ca sa sa completeze formularele de la finante, dar n-au mai reusit.
 

MIERCURI, 28 august

Statul a deschis miercuri dimineata lista pentru ajutoare de 200.000 de euro, nerambursabile, pentru firme mici si mijlocii. Mii de patroni s-au plans insa ca nu au reusit sa se inscrie pe site pentru ca programul nu a functionat. Antreprenorii au acuzat guvernul ca ar fi incercat astfel sa acorde niste bani cu dedicatie.

In acest fel si-au inceput ziua de miercuri patronii a mii de firme din Romania. Au sperat ca la ora 8 dimineata, cand Ministerul Finantelor a deschis inscrierile pentru ajutoare de stat de 200.000 de euro, nerambursabili, sa prinda un loc pe lista mult ravnita si evident banii promisi de stat.

"Am incercat sa accesam cererea online de pe mai multe calculatoare, nu numai de pe unul. Nici eu si nici colegii mei si nimeni cu care am vorbit nu a reusit sa completeze si sa trimita formularul. Iti lua 20 de minute numai completarea. Anii trecuti era mult mai curata si transparenta aceasta sesiune, anul acesta inscrierea online a fost un esec total", a declarat Andreea Petica, managerul unei firme.

In ciuda blocajului general, la ora 8:30, Ministerul de Finante a publicat o lista cu 714 IMM-uri, care ar fi reusit sa se inscrie.

Asociatia Romana de Consultanta considera insa ca licitatia nu a fost transparenta si trebuie anulata.

"Nu au existat sanse reale si egale pentru toti potentialii beneficiari in sesnul in care acestia nu au putut sa aplice pe aceasta macheta online. Solicitam primului ministru trimiterea corpului de control ca sa verifice daca ministerul de finante s-a achitat de sarcini", a declarat Laura Zainescu, presedinte ARC.

Potrivit unor surse din interiorul Ministerului de Finante, mai multi directori ai institutiei au incercat sa gaseasca o explicatie pentru cele intamplate. Insa pana la aceasta ora nu a fost data o explicatie oficiala.

Statul acorda anual ajutoare de minimis de maximum 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investitii, daca acestea creeaza si pastreaza sapte locuri de munca timp de trei ani. Suma totala acordata anul acesta e de 500 de milioane de lei, bani care ajung pentru 2000 de proiecte.

UPDATE:

In urma scandalului cu miza de o jumatate de miliard de lei de la Ministerul de Finante, Daniel Chitoiu a decis sa anuleze procedura de inregistrare online pentru schema de acordare a ajutoarelor pentru IMM-uri.

In replica, Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a transmis joi un comunicat de presa in care anunta ca a dispus demararea unei anchete interne.

Redam, integral, textul semnat de vicepremier:

"In cursul zilei de astazi am fost informat in legatura cu existenta unor probleme in procedura de depunere online din cadrul schemei de minimis. Am dispus imediat demararea unei anchete interne impreuna cu STS si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT. Din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au aparut blocaje si mesaje de eroare in accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis.

Ca urmare, am decis ca sesiunea de inregistrare online desfasurata astazi pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.

Imi doresc ca acest program sa fie implementat corect, iar banii din schema de minimis sa ajunga la cat mai multe firme fara nicio suspiciune, sa cream locuri de munca si sa capitalizam IMM-urile.
Scopul meu este ca prin acest program sa stimulam mediul de afaceri si nu accept sa planeze nicio urma de indoiala cu privire la acest program.

Dupa cum ati fost anuntati, investigatia este in derulare si este efectuata de specialistii MFP impreuna cu STS si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT iar rezultatele investigatiei vor fi urmate de masurile care se impun si vor fi anuntate public." - Daniel Chitoiu, Viceprim-ministru, Ministrul Finantelor Publice.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Laszlo Borbely: UDMR cere o intalnire cu premierul Victor Ponta pe teme economice
Laszlo Borbely: UDMR cere o intalnire cu premierul Victor Ponta pe teme economice

UDMR propune premierului Victor Ponta o discutie pe teme economice, declara vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

INFOGRAFIC INTERACTIV. Evolutia economica a Europei din T3 2011 pana in T2 2013. Parcursul Romaniei
INFOGRAFIC INTERACTIV. Evolutia economica a Europei din T3 2011 pana in T2 2013. Parcursul Romaniei

Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere economica de 0,3% fata de primele trei luni ale anului.

Romania, locul 4 in topul celor mai mari cresteri economice din tarile UE. Asteptarile analistilor
Romania, locul 4 in topul celor mai mari cresteri economice din tarile UE. Asteptarile analistilor

Romania isi revine incet, dar sigur. Tara noastra ocupa locul 4 in topul celor mai mari cresteri economice din tarile UE. Iar perspectivele sunt bune, dupa ce zona euro a iesit din cea mai lunga si mai severa recesiune de la crearea sa.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.