4,5 miliarde de euro. Atat ne costa incompetenta guvernantilor
Acesta suma va fi stransa la buget atunci cand toate masurile anuntate vor intra in vigoare. Cel mai mult vor plati pensionarii si bugetarii.
Iar angajatii de la stat simt ca, pe langa reducerea lefurilor, urmeaza si disponibilizari. Este raul cel mai mic, ne explica autoritatile.
"Statul arata asa ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele unuia foarte slab si subtirel. Si asta e economia romaneasca, iar cheltuielile uriase ale statului s-au transferat pe cele trei milioane care lucreaza in servicii si in industria romaneasca. Nu mai este posibil!", spune, in declaratia facuta ieri, Traian Basescu, presedintele Romaniei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Asa ca de la 1 iunie "omul gras", adica statul, intra la regim. Salariile tuturor bugetarilor, de la Presedinte si pana la femeia de serviciu, scad cu 25%. Ministrii se feresc sa dea prea multe detalii despre reducerile care urmeaza.
Dur este ca, la fel de mult, vor scadea si salariile doctorilor sau profesorilor care, spre deosebire de unii dintre ministri, nu au in conturi sute de mii de euro, dar muncesc cate 70 de ore pe saptamana.
O reducere de 25% ar face, de exemplu, ca salariul unora dintre profesori sa fie de 750 de RON.
La polul opus se afla insa sute de mii de bugetari care ani intregi au primit pe langa salariu sporuri de tinuta, de zambet, de refacere dupa intoarcerea din concediu sau chiar sporul de praf si de rusine.
Un bugetar castiga acum in medie 2100 de lei pe luna. De la 1 iunie va primi cu 525 de lei mai putin. Desi sunt obligati, sefii de la stat nu sunt gata sa taie in carne vie pentru ca, spun ei, oricum nu ar fi eficient.
O alta solutie ar fi disponibilizarile. Cam 150.000 in urmatorii doi ani. Unele institutii deja au inceput sa trimita oameni acasa.
"Sunt oameni in sistemul fiscal romanesc care in opinia mea sunt demotivati lipsiti de pregatire profesionala si chiar de moralitate. Acestia trebuie sa plece", spune Sorin Blejnar, presedintele ANAF.
Ce nu spune nimeni este ca, daca Guvernul ar fi dat afara pana acum cei 100.000 de bugetari despre care vorbeau expertii FMI, probabil n-am fi ajuns aici.
Miercuri Guvernul ar trebui sa emita o Ordonanta de Urgenta prin care va decide diminuarea tuturor salariilor din sectorul bugetar. Si sunt vizati atat angajatii din administratia centrala, cat si despre cei din cea locala.
In plus Guvernul va modifica legea unica a salarizarii in urmatoarele luni. De aici vor rezulta noi disponibilizari.
Asa ca cifrele vehiculate pana acum, intre 75 si 150.000 de someri la stat, se pot adeveri pana la urma.
Tot prin Ordonanta de Urgenta Guvernul va reduce cu 15% ajutorul de somaj si absolut toate pensiile cu un procent similar.
Daca varianta prezentata de presedintele Traian Basescu ramane in picioare, toate pensiile se vor miscora si ele de la 1 iunie cu 15%. Asta se va face prin scadea punctului de pensie cu acelasi procent, adica de la 732,8 lei, cat este acum, la 622,88 lei.
Pentru unii, aceasta diminuare nici nu va conta, daca ne gandim la cei 180.000 de pensionari "de lux" care castiga in medie intre 2.000 si 9.000 de lei pe luna. Ne referim fireste la parlamentari, procurori, diplomati.
Diminuarea va fi dureroasa mai ales pentru cei care au si asa pensii de mizerie. De exemplu, un pensionar care primeste acum 350 de lei, va ramane cu vreo doua milioane.
Autoritatile stiu ca situatia celor cu pensii mici este grea, dar spun ca nici statul nu mai are bani pentru mentinerea pensiilor la nivelul actual.
"E dramatic sa-i iei unui pensionar in momentul de fata 15% din pensie, dar in acelasi timp o buna parte din pensionari, si discutam de peste 1,5 milioane de oameni beneficiaza de pensie sociala fara nici un fel de contributie. Este foarte mica, dar ea este data tot de cele trei milioane de oameni care muncesc in momentul de fata.", spune Sebastian Vladescu.
Oficialii spun ca daca nu s-ar diminua pensiile acum anul viitor am avea nevoie in plus de cateva miliarde de euro pentru a le putea plati.
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, traian basescu, pensii, somaj, disponibilizari, Sebastian Vlădescu,
Dată publicare:
07-05-2010 00:00