Doctor de bine. Gătitul alimentelor nu distruge toți microbii. Ce e de făcut?

×
Codul embed a fost copiat

Gătitul alimentelor nu distruge toți microbii. Temperatura înaltă omoară majoritatea germenilor patogeni, dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Ce e de făcut? Aflăm la „Doctor de Bine”.

Mâncare gătită păstrată la frigider sau congelată, care este cea mai sigură metodă că să evităm contaminarea alimentelor?

Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:


1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii!
Este adevărat le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat, iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.

2. Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului, adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore. Odată decongelat trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapidă decât într-un aliment proaspăt. Orice recongelare crește riscul de contaminare bacteriană, alterează consistența, aspectul, culoarea și gustul preparatului. Dacă un produs se află la limita datei de consum, puteți să-l congelați că să-i prelungiți durata de viață și să evitați risipa alimentară, cu o condiție. Odată decongelat, să fie consumat imediat.

Citește și
ddb
Dr. Octavian Popescu: Colonoscopia de control este cea mai eficientă metodă de prevenție în cancerul de colon
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

3. Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura înaltă omoară majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Așadar gătitul nu este o metodă imbatabilă pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este să alegeți pentru consum alimente proaspete, care nu prezintă modificări organoleptice suspecte. Nu putem găti mâncare sănătoasă din ingrediente la limita alterării, indiferent că este vorba de carne pește produse lactate sau legume.

Majoritatea germenilor se multiplică la temperatura ambiantă între 10 și 55 °C, așadar, evitați să păstrați mâncarea timp îndelungat pe masă sau în cămară. Preparatele gătite trebuie puse rapid la frigider, iar preparatele congelate trebuie gătite ca atare sau puse la dezghețat tot în frigider.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 27 februarie 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 27 februarie 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 27 februarie 2022

Dr. Octavian Popescu: Colonoscopia de control este cea mai eficientă metodă de prevenție în cancerul de colon
Dr. Octavian Popescu: Colonoscopia de control este cea mai eficientă metodă de prevenție în cancerul de colon

În privința cancerului de colon chiar există prevenție. Stă în puterea noastră să nu ajungem la această boală. Ne explică dr. Octavian Popescu, medic chirurgie oncologică în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.

Controlul la pneumolog înseamnă educaţie medicală primară. Ce lucruri trebuie să avem în vedere
Controlul la pneumolog înseamnă educaţie medicală primară. Ce lucruri trebuie să avem în vedere

Poluarea din marile orașe înseamnă două gaze principale, care intră în reacție cu apă, iar de pe urma acesteia rezultă acidul sulfuric.

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 20 februarie 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 20 februarie 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 20 februarie 2022

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.