”Doctor de bine”. Dr. Monica Teodorescu, despre problemele dentare la copii: "Există un mit că dinţii de lapte nu contează"

×
Codul embed a fost copiat

Dr. Monica Teodorescu, stomatolog, specialist endodonție, a fost invitata emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea.

Dr. Monica Teodorescu a vorbit în emisiunea ”Doctor de bine”, care s-a difuzat pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV, joi, 30.07.2020, la orele 11:00, despre cum gestionăm problemele dentare la copii, dar și cum trebuie sa procedeze părinții pentru ca cei mici sa nu dezvolte o teama de stomatolog.

Importanța dinților de lapte

 

"Dinţii de lapte încep să se formeze din viaţa intrauterină şi acest proces durează până la 12 ani, când se formează dinții definitiv în os.  Ei apar în mod normal pe la vârsta de 6 luni şi până la 2 ani jumate ar trebui să fie toţi dinţii de lapte, dar există şi variaţii de la acest normal. Există şi situaţii în care putem să avem o erupţie precoce sau mult întârziată, pot fi cauze genetice, dar în general abia după vârsta de un an începem să ne punem probleme", a explicat Monica Teodorescu.

Ce trebuie să știe părinții încă de la nașterea copilului

 

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Monica Teodorescu explică faptul că părinţii ar trebui să se adreseze medicului încă de la apariţia primului dinte, pentru a învăţa la ce să se aştepte şi cum să îi igienizeze.

"Este indicat să folosim geluri pentru calmare, pe bază de plate, care să nu conţină anestezic. În plus, este indicat să îi dăm şi anumite jucării copilului, cum sunt inelele de dentiţie, pentru că el are o mâncărime şi jucăriile relaxează gingia. Dentiţia de lapte este foarte importantă, totul se leagă genetic. Avem nevoie de dinţii de lapte pentru că atunci învățăm să mâncăm şi să vorbim. De asemenea, ajută foarte mult şi la pronunţie", a transmis medicul.

De punctat este că orice problemă la dinţii de lapte, dacă nu este tratată la timp, poate să afecteze dintii definitivi.

"Încă dinainte să apară dinții trebuie să fie curăţată cavitatea bucală. Sunt paste de dinţi pentru fiecare vârstă. Trebuie să ținem cont și de demineralizări, care sunt carii incipiente ce apar cel mai des din lipsa unei igiene corecte. Se pot preveni cu igienă şi alimentaţie corectă, se pot şi trata cu geluri cu fluor care să remineralizeze zonele respective", a mai spus Monica Teodorescu.

Sfaturi pentru menținerea unei danturi sănătoase

 

"Prima vizită la stomatolog ar trebui să fie pe la 6 luni, după care o dată pe an, pentru ca şi copii să se obișnuiască şi să nu le fie frică. Dacă sunt probleme, tratamentul este invaziv şi trebuie să se clădească o încredere mutuală.

Periajul în mod corect este periajul circular din aproape în aproape pe fiecare grupă de dinţi, pe fiecare dinte. Trebuie să le explicăm că dinţii trebuie periaţi pe toate fețele. În plus, zahărul este inamicul numărul 1 în lupta cu cariile, şi dacă nu suntem atenţi ne putem trezi cu probleme foarte importante, există un mit că dinţii de lapte nu contează, care este eronat" a explicat medicul.

Stomatologul a sugerat că după doi ani trebuie obligatoriu ca părinții să folosească paste de dinţi cu 500 de unităţi de fluor, iar după 6 ani, paste de dinţi cu 1000 de unităţi de fluor.

Mai multe detalii despre dentiția copiilor puteți afla urmărind integral emisiunea ”Doctor de bine”, pe Știrile Pro TV și pe site-ul stirileprotv.ro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”
”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”

Doctorița Gabriela Bar a explicat la emisiunea ”Doctor de bine” ce avem de făcut în cazul în care copilul nostru e răcit sau gripat, dar a oferit informații importante și despre noul coronavirus.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.