”Doctor de bine”. Dr. Monica Teodorescu, despre problemele dentare la copii: "Există un mit că dinţii de lapte nu contează"

Ultima actualizare: 25-03-2021 17:06

Dr. Monica Teodorescu, stomatolog, specialist endodonție, a fost invitata emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea.

Dr. Monica Teodorescu a vorbit în emisiunea ”Doctor de bine”, care s-a difuzat pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV, joi, 30.07.2020, la orele 11:00, despre cum gestionăm problemele dentare la copii, dar și cum trebuie sa procedeze părinții pentru ca cei mici sa nu dezvolte o teama de stomatolog.

Importanța dinților de lapte

 

"Dinţii de lapte încep să se formeze din viaţa intrauterină şi acest proces durează până la 12 ani, când se formează dinții definitiv în os.  Ei apar în mod normal pe la vârsta de 6 luni şi până la 2 ani jumate ar trebui să fie toţi dinţii de lapte, dar există şi variaţii de la acest normal. Există şi situaţii în care putem să avem o erupţie precoce sau mult întârziată, pot fi cauze genetice, dar în general abia după vârsta de un an începem să ne punem probleme", a explicat Monica Teodorescu.

Ce trebuie să știe părinții încă de la nașterea copilului

 

Monica Teodorescu explică faptul că părinţii ar trebui să se adreseze medicului încă de la apariţia primului dinte, pentru a învăţa la ce să se aştepte şi cum să îi igienizeze.

"Este indicat să folosim geluri pentru calmare, pe bază de plate, care să nu conţină anestezic. În plus, este indicat să îi dăm şi anumite jucării copilului, cum sunt inelele de dentiţie, pentru că el are o mâncărime şi jucăriile relaxează gingia. Dentiţia de lapte este foarte importantă, totul se leagă genetic. Avem nevoie de dinţii de lapte pentru că atunci învățăm să mâncăm şi să vorbim. De asemenea, ajută foarte mult şi la pronunţie", a transmis medicul.

De punctat este că orice problemă la dinţii de lapte, dacă nu este tratată la timp, poate să afecteze dintii definitivi.

"Încă dinainte să apară dinții trebuie să fie curăţată cavitatea bucală. Sunt paste de dinţi pentru fiecare vârstă. Trebuie să ținem cont și de demineralizări, care sunt carii incipiente ce apar cel mai des din lipsa unei igiene corecte. Se pot preveni cu igienă şi alimentaţie corectă, se pot şi trata cu geluri cu fluor care să remineralizeze zonele respective", a mai spus Monica Teodorescu.

Sfaturi pentru menținerea unei danturi sănătoase

 

"Prima vizită la stomatolog ar trebui să fie pe la 6 luni, după care o dată pe an, pentru ca şi copii să se obișnuiască şi să nu le fie frică. Dacă sunt probleme, tratamentul este invaziv şi trebuie să se clădească o încredere mutuală.

Periajul în mod corect este periajul circular din aproape în aproape pe fiecare grupă de dinţi, pe fiecare dinte. Trebuie să le explicăm că dinţii trebuie periaţi pe toate fețele. În plus, zahărul este inamicul numărul 1 în lupta cu cariile, şi dacă nu suntem atenţi ne putem trezi cu probleme foarte importante, există un mit că dinţii de lapte nu contează, care este eronat" a explicat medicul.

Stomatologul a sugerat că după doi ani trebuie obligatoriu ca părinții să folosească paste de dinţi cu 500 de unităţi de fluor, iar după 6 ani, paste de dinţi cu 1000 de unităţi de fluor.

Mai multe detalii despre dentiția copiilor puteți afla urmărind integral emisiunea ”Doctor de bine”, pe Știrile Pro TV și pe site-ul stirileprotv.ro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!