Reguli simple care fac orice mancare mai sanatoasa. De ce nu este bine sa preparati termic nucile sau migdalele

×
Codul embed a fost copiat

Ciorba de legume este un fel de mancare recomandat... la orice varsta. O prajitura din faina integrala si nuci este considerata perfect sanatoasa. Si, la fel, indicata tuturor claselor de consumatori.

Atentie mare insa la detalii, cand gatiti! Si mancarea aparent sanatoasa poate fi distrusa usor, daca metodele de preparare sunt total neadecvate.

O felie de carne slaba, combinata cu o salata, va aduce mare parte din cei 53 de nutrienti necesari zilnic. Contine 7g de proteina pura, de cea mai buna calitate.

Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Este nemaipomenita preparata la aburi sau pe gratar pentru ca ea ne aduce aportul perfect de proteic cu 0 lipide.”

Totul se schimba daca o prajiti in ulei sau o gatiti pane. In acest moment, practic, consumati caloriile din ulei si nimic altceva. Pe de alta parte, chiar daca preparati carnea la cuptor, in apa, aveti grija ca temperatura sa nu depaseasca 160 de grade Celsius. Iata ce se intampla la valori mai mari.

Citește și
Michael Pascale
Din restaurante cu stele Michelin, in Maramures. Un chef roman si sotia lui tin cursuri gratuite de gatit in Baia Mare

Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Modifica structura biologica a carnii si atunci carnea nu mai are aceasta valoare biologica. Degeaba mancam acea carne.”

Daca va ganditi sa preparati o supa sau o ciorba, nu caliti legumele in ulei. Le puteti sota in apa sau in suc de rosii. Altfel, vor face din ciorba un aliment nociv. Iar daca visati la o prajitura de casa, nu puneti in compozitie nuci sau alte seminte.

Dr Cristina Balanescu, nutritionist: “Toate semintele, deci toate fructele oleaginoase, isi modifica din calitati, e foarte greu de facut prajituri.”

Fructele oleaginoase se consuma imediat dupa ce le scoateti din coaja. Daca le preparati termic sau chiar daca le tineti la lumina, devin toxice. Uleiurile valoroase se distrug. Cat priveste fructele - un gem e delicios. Dar... odata ce le transformati termic, nu mai au pic de vitamine.

Dr Serban Damian, nutritionist: “Congelarea nu distruge calitatile nutritionale ale fructelor, pot fi pastrate de ordinul catorva luni fara asa avem niciun fel de problema de congelare. Vom avea aceleasi beneficii ca si la fructele proaspete.

Odata decongelate, fructele nu se recongeleaza. Motivul? La de-congelare, membrana celulara a alimentului se sparge. Aceasta contine de fapt toata informatia genetica. Factorul nutritional pentru care consumati un aliment. De aceea, sucul rezultat in urma decongelarii se consuma integral.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
iLikeIT. Cum gateste Chef FOA pe smartphone. Secretele bucatariei digitale, dezvaluite de vedeta Masterchef
iLikeIT. Cum gateste Chef FOA pe smartphone. Secretele bucatariei digitale, dezvaluite de vedeta Masterchef

Chef FOA este un veritabil artist in bucatarie, talentat si mereu binedispus. Dar oare cum sta cu tehnologia?

Din restaurante cu stele Michelin, in Maramures. Un chef roman si sotia lui tin cursuri gratuite de gatit in Baia Mare
Din restaurante cu stele Michelin, in Maramures. Un chef roman si sotia lui tin cursuri gratuite de gatit in Baia Mare

Inspirati de scolile culinare franceze, un tanar maestru-bucatar din Maramures si sotia lui frantuzoaica predau arta culinara celor pasionati.

Un jurat Masterchef le ofera cursuri tinerilor fara bani. “De cand am pus prima data mana pe o tigaie mi-am dorit sa gatesc”
Un jurat Masterchef le ofera cursuri tinerilor fara bani. “De cand am pus prima data mana pe o tigaie mi-am dorit sa gatesc”

"Scoala de Bucatari". Asa se numeste proiectul demarat de Adrian Hadean in urma cu mai bine de o luna, la care iau parte 10 tineri pasionati de gatit.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.