Pastravul romanesc, alungat din magazine de cel din Turcia. Reteta traditionala veche de 200 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Intampinam sarbatoarea Floriilor cu cel mai mare pastrav de cultura. Se numeste curcubeu, provine din Statele Unite si e crescut de toate fermele din Romania cu destinatia supermarket.

Noi am mers tocmai in varful muntelui, sa vedem cum creste intr-un mediu apropiat de cel natural. Iar astazi vom gati, dupa o reteta inventata in Bucovina acum mai bine de 200 de ani, pastrav afumat in cetina de brad.

Doar a cincea parte din pastravul pe care il gasiti in supermarket este din Romania, restul vine din Turcia. Pastravul de cultura provine din doua specii - curbubeu si fantanel. Fantanelul are puncte rosii, curcubeul are puncte negre. La 4 si, respectiv, 3 ani pastravul depune icrele. De aici incepe, de fapt, ciclul de productie.

Suntem in Bucovina, pe Valea Putnei. De vreo cinci ani, zona se repopuleaza cu pastrav salbatic. Mineritul a distrus tot in ultimele decenii. Exemplarele de cultura traiesc in bazine amenajate,care respecta insa mediul lor natural.

Florin Irimescu, inginer piscicol: “Pestele salbatic ajunge si la cateva kilograme, dar ii trebuie 10 ani daca rezista. Are apa, are mancare, are libertate”.

Citește și
pastrav urias
Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav. "Nu mi-am putut imagina ca este posibil"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Are si gust minunat, dar ajunge la o suta de grame in doi ani. Intre timp, cel de acvacultura bate standardul de 400, impus de supermarketuri. Daca sunteti prin zona si vreti sa prindeti pastrav salbatic, nu va amagiti cu undita.

Gatim astazi pastrav de cultura, preparat in cetina de brad. Reteta are mai bine de 200 de ani si a fost inventata, sa zicem, chiar la o strada distanta de locul in care ne aflam. Nea Nelu Blidaru o respecta cu sfintenie. “Pastravul s-a eviscerat, se spala, punem sare si lasam la sarat 12 ore.

Conurile de brad si de molid cu jarul de la lemn de fag se baga in partea de jos a fumatoriei. Pestele se pune pus pe gratar. Dupa ce am facut compozitia iese pastravul afumat a la Valea Putnei.”

Pus apoi in cetina de brad, care il imbratiseaza intr-o aroma teribila. Totusi, gustul obtinut la fum de con este puternic si, uneori, greu de acceptat. E nevoie de un artificiu: carnea se indulceste cu rumegus de fag si cires. Apoi, niscaiva ienupar, cules de pe masivul Giumalau, iar pentru desavarsirea capodoperei, apelam la bunavointa unei mamaligi cu bucatele de cartofi.

Inca ametiti de aroma pastravului bucovineano-american, incercam sa aflam din secretele pestelui afumat industrial.

Marius Nastaca, inginer industria alimentara, explica: “daca il luam vrac tine undeva la 15 zile, daca cumparatorul il doreste vidat valabilitate e la 35 de zile.:

Iar asta doar daca a fost conservat prin sarare si afumare. Celelalte variante, care contin o bogatie nitrati si nitriti, ii lungesc termenul cu mai bine de jumatate de an. Decizia asupra calitatii va apartine in acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Pastrav la gratar, curcan la protap si prepelite umplute cu portocala. Surprizele pensiunilor de la munte pentru turisti
Pastrav la gratar, curcan la protap si prepelite umplute cu portocala. Surprizele pensiunilor de la munte pentru turisti

Curcani la protap, prepelite umplute cu portocala si pastrav tavalit in malai ori la gratar cu mamaliguta. Sunt doar cateva dintre surprizele culinare pregatite de gazde pentru turistii cazati la Ranca, in Muntii Parang.

Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav.
Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav. "Nu mi-am putut imagina ca este posibil"

Un barbat din Statele Unite a avut o surpriza de proportii sambata, cand a iesit la pescuit cu cel mai bun prieten.

Afacere profitabila cu pastravi si sturioni. Un fermier maghiar a gasit cheia succesului in Romania
Afacere profitabila cu pastravi si sturioni. Un fermier maghiar a gasit cheia succesului in Romania

 Un investitor maghiar a gasit cheia succesului in afaceri, in Romania. Specialist in acvacultura, si-a ridicat o ferma piscicola ultra moderna in Rosia, judetul Bihor, unde creste trei specii de pastrav si una de sturioni.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).