De ce produsele fara gluten nu va ajuta, de fapt, cu nimic. Mai putin de 1% dintre oameni au cu adevarat nevoie de ele

×
Codul embed a fost copiat

"Ma simt obosit mai tot timpul!" Foarte multi dintre cei incercati de aceasta stare au cautat solutii in stanga si-n dreapta. Iar internetul si industria alimentara au venit cu propuneri.

"Nu mai mancati produse ce contin gluten! De acolo vi se trage!" este indemnul care ne-a facut mai selectivi in privinta alimentatiei. Putin mai multa curiozitate si am fi aflat ca glutenul este o proteina din cereale si, in acelasi timp, un nutrient valoros. Daca sunteti perfect sanatosi, nu avent de ce sa renuntati la paine ori produse din secara, orz sau ovaz. Sunteti obositi? De ce nu incercati sa va adresati medicului? Nu sa mergeti la raft

In ultimii 50 de ani, evolutia a depasit puterea de adaptare a fiintei umane. Desi pauza in orice activitate este importanta, odata ce ati ajuns la epuizare, revenirea se face greu. In ciuda somnului prelungit si a concediilor de odihna. Se numeste depresie de epuizare si este o boala. De care profita din plin industria alimentara.

Fara gluten,fara lactoza, fara grasimi. Acest produse cu "fara" in fata sunt de obicei mai scumpe. Nu inseamna insa ca nutritional sunt mai bun. Sunt insa teribil de eficiente...economic. In statele dezvoltate, vanzarile au crescut cu peste 30 la suta.

Dr. Cristina Ailenei, medic genetica: “Este o moda acum ca toate lumea sa consume cereale si produse fara gluten, ceea ce nu e recomandat”. Medicii spun ca produsele fara gluten nu sunt numai bune, mai ales ca “painea este unul dintre cele mai vechi alimente”.

Citește și
Lista ingrediente
LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul
Vedeta care a organizat „petrecerea goală” de la Moscova, consiliată de propagandistul-șef al Kremlinului. De ce este o miză Anastasia Ivleeva

Glutenul este proteina din griu. Se gaseste si in secara, orz si ovaz, fiind un nutrient extrem de valoros. Tot glutenul face faina sa se intinda. Trebuie sa aiba gluten umed peste 26%. In Grecia sau in Spania gasim griul dur cu peste 30% numai din acesta se pot face paste. Painea in sine are putine, pana in 200 de kilocalorii la 100 de grame, 220 cea neagra la 100 de grame. Asadar, griul ca atare, cu drojide si apa hraneste si nu ingrasa!

Mai putin de 1% din populatia planetei sufera de intoleranta la gluten. Boala se nuneste celiachie. Expunerea face ca intestinul subtire sa se inflameze, apoi sa se micsoreze. Apar dureri abdominale si oboseala. In plus, nutrientii din celelalte alimente nu se mai absorb. Malnutritia determina reactii in lant. Grave: infertilitate, avorturi spontane frecvente, pubertate intarziata, scadere ponderala.

Boala poate fi diagnosticata prin testare genetica, din sange. Se poate mosteni, daca aveti rude de gradul 1 suferinde. Nu aveti celiachie si suferiti de oboseala extrema? Nu glutenul este de vina. Adresati-va, asadar, unui medic, pentru investigatii. Nu va apucati de diete.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Gigi Becali anunță prima plecare de la FCSB: ”Îi mulțumim, dar nu mai merge”
VIDEO Gigi Becali anunță prima plecare de la FCSB: ”Îi mulțumim, dar nu mai merge”
Citește și...
Ce este de fapt glutenul si cum ne afecteaza, chiar daca nu suntem alergici la el. Alternativele la astfel de alimente
Ce este de fapt glutenul si cum ne afecteaza, chiar daca nu suntem alergici la el. Alternativele la astfel de alimente

In majoritatea produselor de patiserie, dar si in paine exista gluten concentrat. Praful confera aluatului elesticitate suplimentara.

LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul
LISTA celor 14 ingrediente care trebuie specificate de restaurante in toate meniurile. O simpla aluna poate provoca decesul

Daca sunteti alergici la alune, lactoza, soia sau gluten, trebuie sa stiti ca legea obliga restaurantele sa specifice in meniu 14 ingrediente care va pot face rau.

Romanii, premiati la Geneva pentru painea FARA gluten. Procedeul nemaiintalnit care o face mai sanatoasa si hranitoare
Romanii, premiati la Geneva pentru painea FARA gluten. Procedeul nemaiintalnit care o face mai sanatoasa si hranitoare

O inventie premiata cu argint la Salonul International de la Geneva ar putea sa schimbe total gustul romanilor in materie de paine.

Recomandări
S-a votat legea. Șoferii băuți sau drogați rămân fără permis până la 10 ani, iar la accident cu decese: închisoare 15-25 ani
S-a votat legea. Șoferii băuți sau drogați rămân fără permis până la 10 ani, iar la accident cu decese: închisoare 15-25 ani

Deputații au adoptat, marți, proiectul de lege care înăsprește pedepsele pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Cauza surpării străzii din Slănic Prahova, identificată de specialiști. „Este vorba despre convergența tuturor apelor”
Cauza surpării străzii din Slănic Prahova, identificată de specialiști. „Este vorba despre convergența tuturor apelor”

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a afirmat, marţi, că principala cauză a prăbuşirii străzii 23 August din oraşul Slănic o reprezintă acumularea apei sub carosabil.

Tinerii care l-au omorât pe şoferul român de TIR ar fi acționat cu premeditare. Ancheta a mai scos la iveală un caz șocant
Tinerii care l-au omorât pe şoferul român de TIR ar fi acționat cu premeditare. Ancheta a mai scos la iveală un caz șocant

Autoritățile belgiene spun că tinerii care au omorât un șofer de TIR român au acționat cu premeditare. Omul a fost ucis de un grilaj de canalizare lăsat să cadă de pe un pod, când el trecea cu mașina.