Cum ne pregătim pielea, părul și ochii pentru expunerea la soare. Sfaturile medicilor

×
Codul embed a fost copiat

Un pahar zdravăn cu suc proaspăt de morcovi și un pumn de afine, consumate zilnic, cu două săptămâni înainte de vacanța la mare. Iată cum sună pregătirea internă pentru expunerea la soare, recomandată de dermatologi.

Studii recente au ajuns la concluzia că protecția pielii și a părului prin aplicarea de uleiuri, creme și spray-uri atunci când mergem la plajă nu e suficientă, dacă organismul nu are resurse proprii de betacaroten.

Avem, cu cea mai mare stea din sistemul solar, o relație cu peripeții. Soarele emite radiații pe tot parcursul anului, însă vara ele sunt mult mai intense. Avem trei tipuri de ultraviolete: A, B și C.

Ultravioletele C sunt, teoretic, cele mai nocive, însă atmosfera le reține în cea mai mare parte. Rămân A și B, împotriva cărora experiența a demonstrat că avem nevoie de filtre.

Vorbim despre piele, păr și ochi. Și o luăm de sus.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sorin Stratulat, hair stylist: “Spălatul este foarte important și de acolo începe protecția. Știu că toată lumea vrea niște minunății pe care să le pună pe păr și soarele efectiv să te ocolească, din păcate nu este posibil. De la spălat pornesc lucrurile. Dacă părul tău este bine hidratat, dacă îi pui o mască cu ingrediente de fotoprotecție atunci lucrurile încep să fie mai bune.”

Expunerea la soare nu crește imunitatea, ci chiar o scade. Celulele zonelor prea bonzate se distrug, iar fibrele de colagen, care dau fermitate pielii, se înmoaie și se rup.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: „Fotoîmbătrânirea, adică îmbătrânirea dată de soare, este pe locul doi că factor de îmbătrânire, pe lângă cea genetică. Deci, pe lângă ce ne e scris și în frunte ne e pus, începe îmbătrânirea dată de razele soarelui. Tocmai de aceea trebuie să te pregătești de acasă.”

Fotoprotecția internă se asigură cu betacaroten și începe cu două săptămâni înainte de a pleca în concediu, la micul dejun.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: „Bem un pahar de fresh de morcovi sau mâncăm o mână de afine. O să avem o rezistență la ultraviolete mai bună, ne vom bronza mai ușor și pielea noastră va căpăta o culoare aurie mai plăcută decât aceea de piele friptă, arsă în explozia ultravioletă.”

Însă, încărcarea cu betacaroten nu înseamnă că nu ne păzim pielea, odată ajunși pe plajă. Pentru cei mici, cel mai sigur e să stea la umbră în plin soare. Linia a două de apărare sunt produsele cosmetice: creme ecran, uleiuri și spray-uri.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: „Trebuie să fie acolo un strat ca o tencuiala frumoasă. Cremele minerale care au oxid de zinc și oxid de titan vor face o reflexie a luminii, deci nu mai au nevoie de reaplicare. Pot să țină mai multe ore la nivelul pielii, și de aceea de regulă se găsesc în produsele pentru copii. Cea mai bună fotoprotecție este cea mecanică, adică hăinuțe cu mânecă lungă deschise la culoare, din material mai grosuț, pălărioară cu bor, șapcă și așa mai departe."

Purtătorii de ochelari de vedere pot apela la o soluție practic invizibilă. Pot face corecția problemelor medicale ale ochilor cu lentile de contact, care au încorporat un filtru împotriva radiațiilor UV. Noi, ceilalți, trebuie să ne ascundem în spatele ochelarilor de soare.

Dr. Diana Alecsandrescu, medic oftalmolog: „Un ochelar de soare de calitate este vândut împreună cu un certificat de calitate, de originalitate. Gradul de protecție ar trebui să fie primul care ne interesează. Și anume să fie 100%. Culoarea lentilei poate să fie aleasă în funcție de preferințe, că este gri, maro sau verde. Nu culoarea dă gradul de protecție al respectivului ochelar. Forma ramei e bine să nu fie foarte îngustă.”

Să nu uităm totuși că "bicicletele" sunt un teren de joacă pentru oamenii mari. Piața oferă acum o varietate uriașă de lentile clip-on, care se montează peste cele de vedere. Iar edițiile limitate, cum sunt aceste perechi tăiate cu laser într-un bloc de titan, vă pot însoți mai multe sezoane.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

Fară produse lactate fermentate - după intervenții chirurgicale la nivelul cavitații orale. Aceasta deoarece bacteriile, bune de altfel, pot produce tulburări în vindecarea rănilor.

Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină
Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină

La începutul sarcinii, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă mama are o problemă, și el suferă.

CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși
CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși

CSID. Ne palpăm ganglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Şi vă recomandăm să îi palpaţi când sunteţi la duş.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.