Tensiuni romano-ungare dupa extinderea gardului "anti-imigranti" catre Romania. Refugiatii, obligati sa gaseasca o ruta noua

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul de la Budapesta a decis sa inceapa pregatirile in teren pentru extinderea la granita cu Romania a gardului pe care il construieste la frontiera cu Serbia, pentru a face fata unei eventuale schimbari a rutei folosite de migranti.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor:
60 de refugiati au fost deja arestati pentru ca au incercat sa treaca ilegal frontiera, in Ungaria
Serbia se declara incapabila sa gestioneze fluxul de imigranti
Dragnea: Gardul trebuie luat in discutie de CSAT
Reactia MAE la anuntul Ungariei
Ungaria vrea sa extinda spre Romania gardul de la frontiera
Stare de urgenta la frontiera Ungariei cu Serbia
Statele membre UE nu au ajuns la unanimitate asupra repartizatii a 120.000 de refugiati suplimentari
Victor Ponta: Daca putem, o sa primim mai multi refugiati
Germania si Austria cer un summit extraordinar al UE saptamana viitoare

Consiliul Europei ii cere explicatii Ungariei

Consiliul Europei a anuntat marti ca ii va solicita premierului ungar Viktor Orban explicatii cu privire la noua legislatie adoptata de Ungaria pentru a limita fluxul de migranti, transmite AFP.

Citește și
statul islamic
"Cel putin 2% din imigranti sunt luptatori infiltrati ai Statului Islamic". Afirmatiile alarmiste ale unui oficial libanez
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

''Intentionez sa ii scriu premierului Orban pentru a cere versiunea finala a textelor de lege adoptate in contextul crizei migratiei'', pentru a verifica daca aceste dispozitii sunt compatibile cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, a anuntat intr-un comunicat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjoern Jagland.

Acesta s-a declarat in special ''preocupat'' de reformele ce permit guvernului de la Budapesta sa declare stare de urgenta din cauza imigratiei masive.

Ungaria a adoptat noi masuri pentru a limita fluxul de migranti, inchizand marti intreaga sa frontiera cu Serbia. Conform noii legislatii intrate in vigoare marti, la ora 00.00, orice trecere a gardului de sarma ghimpata ridicat de-a lungul celor 175 de kilometri ai frontierei cu Serbia este pasibila de pedepse de 3 ani de inchisoare. De asemenea, Ungaria a decis sa inceapa pregatirile in teren pentru extinderea la granita cu Romania a gardului pe care il construieste la frontiera cu Serbia, pentru a face fata unei eventuale schimbari a rutei folosite de migranti.

''Voi cere garantii ca, in cazul declararii 'starii de criza', Ungaria sa ramana atasata respectarii obligatiilor care ii revin in virtutea Conventiei Europene a Drepturilor Omului'', a adaugat Jagland.

Consiliul Europei are 47 de state membre, dintre care cele 28 de state ale Uniunii Europene, dar si Turcia si Rusia.

Zidul care imparte Europa obliga refugiatii la noi rute catre Vest

Autoritatile maghiare au anuntat ca vor prelungi gardul ridicat in calea refugiatilor si la granita cu Romania. Vecinii unguri se tem ca migrantii care nu mai sunt lasati sa ajunga din Serbia in Ungaria si-ar putea continua calatoria prin tara noastra. 60 de refugiati au fost deja arestati pentru ca au incercat sa treaca ilegal frontiera, in Ungaria. Altii, au organizat un protest si au intrat in greva foamei.

Un gard inalt de 3 metri a fost ridicat in calea refugiatilor in zona Roszke, din Ungaria. Migrantii nu mai pot inainta prin zona verde si raman astfel blocati in Serbia. Politisti calare si elicoptere descurajeaza orice tentativa de trecere. Cine trece ilegal granita merge la inchisoare.

"Grupurile de migranti continua sa soseasca de-a lungul caii ferate, insa oamenii nu mai pot sa treaca din cauza gardului, se pare insa ca azi noapte au fost incercari de a rupe acest gard”, a relatat Monica Iovan, corespondent ProTV.

Marti Ungaria a declarat stare de urgenta de-a lungul frontierei cu Serbia si armata va intari controlul. Tot azi 2 dintre cele 7 puncte de trecere de la granita cu Serbia au fost inchise complet. Doua ii primesc numai pe refugiatii care au cerut azil in Serbia.

Colonelul Laszlo Balazs, seful politiei de frontiera ungare: "Acest lucru era necesar intrucat controalele nu se puteau desfasura cum trebuie din cauza situatiei de dincolo de granita."

In aceste conditii, refugiatii ar putea sa-si continue drumul prin Croatia sau prin Romania. Seful diplomatiei ungare a declarat ca au inceput contructia unui gard si la granita ungaro-sarbo-romana, care sa-i opreasca pe migranti "in eventualitatea mutarii presiunii migrationiste inspre Romania".

Zidul ar urma sa fie construit pe teritoriul ungar de la Beba Veche pana in dreptul raului Mures, la Nadlac. Ministerul nostru de Externe roman a declarat ca gestul "nu este corect din punct de vedere politic" si nici "in conformitate cu spiritul european."

In acelasi timp, ministrul croat de interne si-a exprimat dezacordul privind construirea gardului ungar si spune ca migrantii vor lua acum drumul Croatiei sau Romaniei.

Ziarul sarb Blitz sustine in plus ca in drumul lor prin nord-estul Croatiei migrantii ar putea intalni campuri minate ramase aici din anii “90 din timpul razboaielor din Balcani. Iar politia croata nu ii va lasa sa treaca in grupuri mari.

Disperati, migrantii au organizat un protest. Au scris pe pancarte "fara apa si fara mancare pana cand granita va fi deschisa" si au incercat sa forteze intrarea printr-o usa din zidul de la granita, insa au fost opriti de politistii unguri.

"Calea ferata care face legatura intre serbia si ungaria este blocata cu acest vagon infasurat in sarma ghimpata, adus azi noapte de autoritatile maghiare, astfel ca migrantii nu mai au cum sa intre pe teritoriul Ungariei”, a relatat Monica Iovan, corespondent ProTV.

Ahmed are 21 de ani si regreta ca nu a plecat mai devreme din Siria. A ajuns la granita cu Ungaria, pe unde stia ca va putea trece.

Ahmed, refugiat: "Am parcurs un drum lung pana aici si e inchis. De 5 zile mergem pe jos, nu am dormit de loc. Vom continua sa mergem, nu ne putem intoarce."

Luni, 60 de imigranti au fost arestati de politistii din Ungaria, dupa ce au incercat sa treaca abuziv granita.

Petru Filip, despre construirea unui gard la granita Ungaria-Romania: O decizie teribilista luata de guvernul maghiar

Presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, social-democratul Petru Filip, califica drept "teribilista" decizia autoritatilor de la Budapesta de a extinde gardul construit la frontiera cu Serbia astfel incat sa cuprinda si granita cu Romania pentru a limita afluxul de imigranti care intra pe teritoriul Ungariei.

"Un astfel de gard nu are, dupa parerea mea, decat o valoare simbolica, nicidecum de oprire fizica a imigrantilor daca s-ar pune problema, lucru care s-a vazut si in cazul gardului facut intre Ungaria si Serbia. Nu cred ca asta este solutia. Solutia va fi tot cea legata de institutiile europene si de modul in care structurile de decizie comuna la nivelul Uniunii vor hotari referitor la aceasta problema. (...) Un astfel de gard intre doua tari membre ale UE nu va face decat sa dea apa la moara discursurilor de tip nationalist si care nu cred ca, in acest moment, pe langa toate celelalte probleme care oricum sunt, este o solutie, ci din contra - pune paie pe foc. Este o decizie teribilista luata de guvernul maghiar", a sustinut Filip.

Potrivit acestuia, autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa poarte o discutie cu reprezentantii Executivului de la Budapesta pe acest subiect. "In cazul acesta, nu stiu ce ar putea sa faca Romania, decat sa aiba o discutie cu Guvernul maghiar", a adaugat senatorul PSD.

Serbia se declara incapabila sa gestioneze fluxul de imigranti

Serbia s-a declarat incapabila marti sa gestioneze fluxul de imigranti blocat pe teritoriul sau dupa inchiderea frontierei de catre Budapesta, facand apel la Uniunea Europeana sa rezolve aceasta criza fara precedent, relateaza AFP. “Este o criza grava pentru UE, care trebuie sa gestioneze situatia cu seriozitate si cu un plan clar”, a declarat ministrul sarb de externe, Ivica Dacic, presei la Praga.

“Ideea de a retrimite spre Serbia toti imigrantii in contextul in care altii continua sa vina din Grecia si din Macedonia este inacceptabil pentru ca vom deveni dupa aceea un centru de sosiri”, a spus Dacic la finalul unei intrevederi cu omologul sa ceh, Lubomir Zaoralek. “Ne-ar placea sa fim parte a solutiei acestei probleme, dar nu in detrimentul nostru”, a precizat el, subliniind ca Serbia “nu poate gestiona asa ceva”.

Membra a UE si a spatiului Schengen, Ungaria, care a ridicat un gard de sarma ghimpata controversat de 175 km de-a lungul frontierei sale cu Serbia, a inchis marti principalul punct de intrare din aceasta tara. Tara de tranzit ca si Serbia pentru cei care vor sa ajunga in Germania, Ungaria a adoptat si o legislatie restrictiva care blocheaza sosirea de noi candidati la azil pe teritoriul sau.

“Am vazut 140.000 de imigranti traversand Serbia. Numai 550 dintre ei au solicitat azil in tara noastra, in timp ce toti ceilalti doresc sa se indrepte spre Europa Occidentala”, a spus Dacic. Ministrul sarb a adaugat ca tara sa gazduieste sute de mii de refugiati din Croatia si din Kosovo, o mostenire a conflictelor din Balcanii de Vest.

Dragnea: Gardul trebuie luat in discutie de CSAT

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, considera ca membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) ar trebui sa ia in discutie, in viitoarea sedinta, intentia autoritatilor de la Budapesta de extindere a gardului construit la frontiera cu Serbia astfel incat sa cuprinda si granita cu Romania pentru a limita afluxul de imigranti.

"Sigur ca Romania are ce sa faca. Sunt la curent cu aceasta informatie, am aflat-o mai devreme. Din cate stiti, este o sedinta a CSAT si sunt absolut convins ca membrii CSAT, in frunte cu presedintele Romaniei, vor gasi o solutie in asa fel incat, ceea ce eu am spus mereu si voi spune in continuare, nu trebuie sa uitam sentimentele de solidaritate umana, dar, in acelasi timp sau poate si mai mult, sa ne preocupe in primul rand securitatea Romaniei si a cetatenilor ei", a declarat Dragnea, marti, la Senat.

Reactia MAE la anuntul Ungariei

Ministerul Afacerilor Externe considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european.

''Ministerul roman al Afacerilor Externe a fost informat de catre Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la aceasta intentie cu putin timp inainte de a fi anuntata public. MAE a informat in timp util, de urgenta, factorii de decizie competenti din Romania in legatura cu aceasta situatie. Ministerul Afacerilor Externe considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european. Aceasta pozitie a fost deja comunicata partii ungare'', precizeaza MAE intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES referindu-se la intentia Ungariei de a construi un gard la granita cu Romania.

Ungaria vrea sa extinda la granita cu Romania gardul de la frontiera cu Serbia

''Am luat decizia de a incepe lucrarile pregatitoare pentru construirea unui gard incepand de la granita ungaro-sarbo-romana pe o lungime rezonabila, in eventualitatea mutarii presiunii migrationiste in directia Romaniei'', a spus marti ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Ungaria a declarat stare de urgenta la frontiera sa cu Serbia

Ungaria a declarat stare de urgenta marti de-a lungul frontierei sale cu Serbia, din cauza afluxului de refugiati, relateaza DPA si MTI. Masura vizeaza doua judete din aceasta regiune - Bacs-Kiskun si Csongrad -, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Zoltan Kovacs.

Decizia deschide calea pentru parlament de a permite armatei sa intareasca controlul de-a lungul granitei, in timp ce noi masuri de oprire a afluxului de refugiati intra in vigoare. Anterior, in cursul zilei, autoritatile ungare au folosit un vagon cu sarba ghimpata pentru a bloca un punct important de intrare la granita cu Serbia.

In ultimele doua saptamani, mii de imigranti si refugiati, majoritatea proveniti din zone de conflict precum Siria si Irak, au traversat pe la Roszke, trecand prin gardul construit de Ungaria la granita sa lunga de 175 de km cu Serbia.

Potrivit autoritatilor ungare, 9.380 de cazuri de trecere ilegala a frontierei au fost inregistrate luni, aproape dublu fata de recordul de duminica si de circa trei ori mai mult decat media zilnica din ultimele saptamani, deoarece imigrantii s-au grabit sa intre in Ungaria inainte ca gardul sa fie inchis si noile regulamente sa intre in vigoare.

OIM afirma ca Ungaria pare ca incalca normele ONU si UE in materie de azil

Represiunea ungara impotriva imigrantilor care trec frontiera sa de sud 'pare' a fi o incalcare a obligatiilor sale in cadrul normelor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si Uniunii Europene (UE) privind refugiatii si dreptul la azil, a declarat marti Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), relateaza Reuters.

Ungaria 'are obligatii pe care trebuie sa le respecte si se pare ca aceasta noua legislatie reprezinta o incalcare a acestora', a declarat Magdalena Majkowska-Tomkin, sefa biroului OIM din Ungaria.

"(O incalcare) atat a conventiilor internationale ONU privind statutul refugiatilor, a legislatiei UE privind azilul si de asemenea a procedurilor penale", a mai spus ea.

"Din punctul meu de vedere Ungaria trebuie sa-si respecte obligatiile internationale si sa permita oamenilor sa solicite azil si sa ofere facilitati pentru acestia care sunt adecvate pentru conditia lor", a mai spus oficialul OIM.

Germania si Austria cer organizarea unui summit extraordinar al UE saptamana viitoare

Cancelarul german Angela Merkel si omologul sau austriac Werner Faymann au cerut marti organizarea, saptamana viitoare, a unui summit al Uniunii Europene pentru solutionarea crizei refugiatilor, potrivit DPA, AFP si Reuters. Intr-o conferinta de presa comuna la Berlin, Merkel a afirmat ca Germania, Austria si Suedia nu pot gestiona singure criza refugiatilor.

Sefa executivului german si-a exprimat sprijinul pentru recenta decizie adoptata de Berlin de a impune controale frontaliere in fata afluxului masiv de solicitanti de azil, mentionand ca masura are ca scop facilitarea inregistrarii refugiatilor.

Ministrii de interne din statele UE, reuniti luni seara la Bruxelles, nu au reusit sa adopte noua propunere de redistribuire de urgenta a 120.000 de refugiati intre statele membre ale Uniunii Europene, prezentata pe 9 septembrie de Comisia Europeana. Propunerea face parte dintr-un plan in sapte puncte pentru solutionarea crizei refugiatilor cu care se confrunta Europa. Primul punct al planului, reprezentat de mecanismul de relocare de urgenta a refugiatilor, prevede redistribuirea rapida a 54.000 de refugiati aflati in Ungaria, 50.400 in Grecia si 15.500 in Italia.

Legislatie inasprita impotriva imigratiei ilegale

Ungaria, care si-a inasprit legislatia impotriva imigratiei ilegale, a sigilat granita cu Serbia in noaptea de luni spre marti, astfel ca imigrantii nu mai pot traversa frontiera dintre cele doua tari decat prin punctele oficiale de trecere.

Ultimul obstacol tehnic in calea imigrantilor, un vagon de tren dotat cu sarma ghimpata pentru a bloca frontiera, a fost amplasat la Roszke, pe linia de cale ferata Szeged-Subotita, luni seara.

Locul in care linia de cale ferata Szeged-Subotita se intersecteaza cu granita si cu gardul construit de autoritatile ungare la frontiera cu Serbia era zona cea mai vizata de imigrantii clandestini care vin din Serbia.

Mii de imigranti intrau in fiecare zi in tara prin aceasta bresa, dar de acum inainte acestia vor fi trimisi inapoi in Serbia.

Un trimis al guvernului de la Budapesta a tinut sa descurajeze din start orice tentativa de a incalca regulile.

Zoltan Kovacs, secretar de stat: "Taierea sau ruperea gardului este considerata infractiune si evident, incercarea de a-l trece in mod ilegal. Trebuie sa mentionez ca vom avea si reguli draconice impotriva traficantilor de persoane, crima organizata adica, despre care credem ca este cauza a ceea ce se intampla acum."

Cu toate acestea, au existat cativa migranti dispusi sa testeze vigilenta politistilor unguri. Cei trei, toti de origine siriana, vor ajunge la inchisoare.

Statele membre UE nu au ajuns la unanimitate asupra repartizatii a 120.000 de refugiati suplimentari

Teoretic, europenii sunt de acord sa-si imparta intre ei 160.000 de refugiati. Practic insa, nu se stie cati si unde se vor duce, caci un acord asupra detaliilor concrete nu exista inca.

Asa cum se anticipa, reuniunea ministrilor de interne din UE, la care Romania a fost reprezentata de Gabriel Oprea, s-a incheiat fara unanimitate in privinta cotelor obligatorii dorite de Franta si Germania. Intre timp, in Ungaria au intrat in vigoare masurile destinate sa puna capat intrarii ilegale a mii de refugiati si imigranti.

Reuniunea JAI de luni s-a incheiat cu decizia de a intari si extinde atributiile fortei europene de protectie a frontierelor si progrese in privinta amenajarii unor asa numite "hotspots" pentru refugiati, gestionate de UE in Grecia si Italia. UE doreste un asemenea centru si in Ungaria, dar Budapesta se opune. N-a existat insa un acord in privinta celui mai fierbinte subiect, impartirea concreta a refugiatilor.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne: "Cateva tari nu vor sa adere la acest proces de solidaritate. Europa nu e o uniune "a la carte".

Romania a fost reprezentata de ministrul Gabriel Oprea, care a repetat ca "Romania poate sa preia 1705 solicitanti de azil din Italia si Grecia si inca 80 de persoane din afara UE si nu e de acord cu impunerea unor cote obligatorii. Este extrem de important ca Uniunea sa ia masuri de triere pentru identificarea imigrantilor care nu se califica pentru obtinerea protectiei internationale".

Totusi, premierul Victor Ponta sugerase ca tara noastra ar putea accepta un compromis.

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Daca putem sa primim mai multi, o sa primim mai multi. Problema e de capacitatea noastra logistica de a trata acei oameni ca pe niste oameni. Decizia se va lua la Consiliul European la care participa presedintele Iohannis".

Intre timp, Ungaria a inchis luni dupa-amiaza principalul punct de la frontiera cu Serbia prin care soseau refugiatii. Politisti calare si elicoptere completau dispozitivul menit sa descurajeze orice tentativa de intrare, pasibila de acum cu inchisoarea.

Erno Simon, purtatorul de cuvant al UNHCR: "Va trebui sa vedem cum va fi gestionata potentiala situatie de urgenta de partea cealalta a gardului".

Caci mii de refugiati traverseaza inca Macedonia si Serbia si s-ar putea aduna de-a lungul gardului. Pe de alta parte, valul de imigranti care a ajuns la frontiera cu Austria a atins ieri proportii fara precedent.

Gerald Coller, purtatorul de cuvant al politiei austriece: "Pentru moment, stim doar ca frontiera germana e inchisa. Trebuie sa ducem refugiatii in cladiri unde sa se afle in siguranta".

De altfel, sute de refugiati au continuat sa soseasca in Bavaria, in ciuda controalelor introduse la granita. Iar Guvernul german a precizat ca nu isi inchide frontierele pentru solicitantii de azil, dar vrea sa puna ordine in intregul proces.

In Mediterana, Uniunea vrea sa patruleze sistematic, probabil din octombrie si sa intoarca inapoi vasele cu imigranti care pleaca din Libia, Siria si poate si Turcia.

Pe continent, Ungaria inchide cu gard de sarma ghimpata frontiera cu Serbia si a mobilizat armata si politia. Nimeni nu va mai trece dupa bunul plac sau, daca incearca, va fi arestat. Austria trimite si ea cateva mii de soldati in sprijinul politiei la frontiere si, cireasa de pe tort, si Germania, a suspendat de fapt libera circulatie la granita.

Practic, acordul Schengen e suspendat temporar. Ce spera pentru viitorul apropiat, tarile Europei este sa stavileasca, pe de o parte afluxul imigrantilor, iar pe cei care deja sint pe continent sa-i trimita in mod controlat spre destinatiile pe care le va hotari Uniunea. Deocamdata insa nu e clar care vor fi aceste destinatii.

Inchiderea frontierei ungare ii va obliga pe refugiati sa se deplaseze pe campuri minate prin Croatia

Decizia autoritatilor ungare de a inchide frontiera cu Serbia ii va obliga pe imigranti sa se deplaseze pe teritoriul Croatiei, unde in calea lor s-ar putea afla campuri minate, potrivit versiunii electronice a ziarului sarb Blitz, citat de Agerpres.

Campurile minate sunt "mostenirea" razboaielor din Balcani din anii 1990. in pofida activitatilor de deminare care continua de multi ani, aceste campuri reprezinta pana la aceasta ora un pericol real in Croatia, precum si in Bosnia si Hertegovina. In Croatia, cea mai mare parte a zonelor periculoase se afla tocmai in partea de nord-est a tarii, nu departe de frontiera cu Serbia si Ungaria.

Potrivit publicatiei croate Dnevnik, Croatia este pregatita pentru sosirea de refugiati. Circa 6.000 de politisti controleaza frontiera, unde deocamdata nu au fost remarcate concentrari de oameni.

Tocmai din cauza pericolului pe care-l reprezinta aceste campuri minate, politia croata nu-i va lasa pe imigranti sa treaca in grupuri mari, cum a fost in alte tari. "Politia va inregistra fiecare om in parte, nu va exista o trecere in masa, cum a fost in alte tari", noteaza Dnevnik.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Liderii UE nu au ajuns la un consens privind repartizarea migrantilor. Presedintele CE anunta joi un eventual summit
Liderii UE nu au ajuns la un consens privind repartizarea migrantilor. Presedintele CE anunta joi un eventual summit

Uniunea Europeana nu a reusit sa isi rezolve divergentele in chestiunea sensibila a repartizarii refugiatilor. Teoretic, europenii sunt de acord sa-si imparta intre ei 160.000 de imigranti. Practic insa, nu se stie cati si unde se vor duce.

"Cel putin 2% din imigranti sunt luptatori infiltrati ai Statului Islamic". Afirmatiile alarmiste ale unui oficial libanez

Cel putin 2% din cei 1.1 milioane de sirieni care traiesc in taberele de refugiati din Liban ar fi jihadisti "insetati de sange", care cauta o portita spre Europa, avertizeaza un oficial al guvernului libanez.

Tarile UE pregatesc masuri dure pentru descurajarea imigrantilor clandestini. Iohannis:
Tarile UE pregatesc masuri dure pentru descurajarea imigrantilor clandestini. Iohannis: "Schengen e nefunctional"

Ministrii de interne din cele 28 de state ale Uniunii Europene cauta la Bruxelles o posibila rezolvare a crizei refugiatilor. De la Bucuresti, Klaus Iohannis anunta ca Romania nu este dispusa sa accepte o pozitie de forta a marilor europeni.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.