Viata i s-a schimbat complet dupa ce a muscat-o un liliac turbat. "Parintii mi-au spus ca mai am cateva ore de trait"
Cand avea 15 ani, Jeanna Giese a fost muscata de un liliac infectat cu rabie. Dupa 3 saptamani de la incident, a fost bagata in coma indusa - un tratament extrem de controversat.
Femeia, originara din statul american Wisconsin, a relatat pentru Guardian experienta prin care a trecut: "Cand aveam 15 ani, in septembrie 2004, ma aflam la slujba de duminica, alaturi de mama mea, la biserica Fond du Lac. In timpul ceremoniei, un liliac a zburat in jurul celor credinciosilor. Un enorias a reusit, pana la urma, sa-l loveasca cu o carte de rugagicuni si a cazut pe podea. Fiind o iubitoare de animale, am intrebat-o pe mama mea daca-l pot duce afara. L-am luat de aripi. Cand am vrut sa-l eliberez, m-a muscat de un deget si am simtit o durere crunta. Cand am ajuns acasa, mama mea mi-a bandajat rana”.
Ea continua: "Tatal meu nu a fost incantat de acest incident, dar nimeni nu s-a gandit ca o sa patesc ceva. Trei saptamani mai tarziu, am observat ca degetul meu stang era umflat si simteam cum ma ustura. Dupa cateva zile, ma simteam obosita si aveam stari de greata. Am presupus ca eram racita. Dupa 24 de ore mai tarziu, vedeam in ceata si familia m-a dus la spital. Pana sa ajung, deliram si vomitam. Am fost rugata sa stau intr-un picior, dar nu-mi puteam tine echilibrul. Mi-au facut cateva teste, dar nu au gasit nimic concret”.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
“Abia dupa aceea am mentionat faptul ca un liliac m-a muscat. Am fost dusa la pediatru, unde am fost diagnosticata cu rabie. La momentul acela aveam tulburari de memorie. Mai tarziu am observant ca produceam mai multa saliva decat in mod normal si mana mea a inceput sa tremure. Parintii mei m-au informat ca mai am doar cateva ore de trait”, a spus Jeanne.
Nu exista niciun caz oficial in care vreo persoana care a fost infectata cu rabie intr-un stadiu atat de avansat sa fi supravietuit. Totusi, un doctor pediatru, specialist in bolile infectioase, Rodney Willoughby a decis ca trebuia sa gaseasca o solutie. El a consultat mai multe carti de specialitate si cu ajutorul experientei lui, a improvizat un tratament. Pediatrul a spus raspicat ca nu este sigur daca acel tratament va functiona sau nu, putand sa apara multe complicatii din cauza asta, dar parintii femeii si-au dat acordul.
Jeanna explica: "Creierul meu a fost introdus intr-o coma indusa, pentru ca sistemul meu imunitar sa lupte contra virusului.Mi-a fost administrate, de asemenea, ketamine, pentru a-mi proteja creierul, alt medicament care sa combata efectele secundare ale ketaminei, plus alte doua medicamente. Dupa o saptamana, mi-au redus treptat coma. Eram prea slabita ca sa-mi tin ochii deschisi, cand Willoughby mi-a deschise pleoapele, rugandu-ma sa privesc spre mama mea, ceea ce am si facut.Ea a fost extreme de bucuroasa, fiindca inca mai aveam un strop de viata in mine. Sunt primul om care supravietuieste rabiei, iar tratamentul a fost numit Protocolul Milwaukee”.
Protocolul Milwaukee este un tratament experimental pentru oamenii infectati cu rabie. Acest tratament include introducerea pacientului intr-o coma indusa si administrarea de medicamente antivirale.
Giese continua: "Mi-am petrecut 11 saptamani in spital, unde eram nevoita sa iau 17 pastile pe zi, pentru a ma recupera. M-am simtit norocoasa ca am ramas in viata, dar si nedreptatita, izolta si disperata sa ajung acasa. Toata partea stanga a corpului meu era afectata, aveam problem de echilibru si abilitatea mea de a vorbi se diminuase. Reabilitatea a durat luni de zile. A fost atat de lenta la inceput, ca m-am gandit ca n-o sa-mi mai revin niciodata”.
“In ultimii zece ani, fiecare zi este o alta zi de terapie pentru mine. Rostirea cuvintele inca imi este afectata si trebuie sa fac exercitii fizice constant, pentru ca, chiar dupa atata timp, o parte a corpului meu reactioneaza mult mai lent decat cealalalta. Altfel, sunt sanatoasa. Acum sunt asistenta veterinara si ambasadorul Global Alliance for Rabies Control. Mi-a fost foarte greu sa ma gandesc la incident, pentru ca am fost atat de aproape sa mor si, acum, tin discursuri despre boala pentru a raspandi detalii despre efectele ei”, povesteste tanara.
“Pediatrul Willoughby este acum un prieten al familiei noastre, chiar l-am invitat la nunta mea, de acum 2 ani. El mi-a spus ca in ziua in care am privit-o pe mama mea, din patul de spital, a fost una dintre cele mai fericite zile din viata lui. In mod ciudat am mai avut o alta experienta neplacuta legata de rabie, acum doi ani. M-am dus sa-mi hranesc cainii si am gasit un liliac mort in cusca. Si acest liliac suferea de rabie. A trebuit sa vaccinez cainii. Mai putin de 1% dintre lilieci au rabie, deci, a fost foarte socant. Totusi, nu am o problema cu liliecii. Chiar ma duc la festivale despre liliecu, unde se tin discursuri educative si prezentari. Sunt atat de recunoascatoare ca am supravietuit. Acum 4 luni, am nascut 2 gemeni si am simtit ca am triumfat”, a incheiat Jeanna.
Sursa: Guardian
Etichete: SUA, atac, boala, medic, tratamente, durere, coma, rabie, liliac, turbare,
Dată publicare:
27-08-2016 13:58