Dupa 70 de ani, Teatrul Nottara se inchide, iar la Cinema Patria nu mai ruleaza filme. "Dorim o cladire atestata istoric"

Ultimul update: Vineri 27 Noiembrie 2015 07:03
Data publicarii: Marti 24 Noiembrie 2015 14:06
Categorie: Actualitate

Dupa 70 de ani si mii de spectacole, Teatrul Nottara din capitala si-a inchis portile. In ultimii 55 de ani a avut sediul pe Bulevardul Magheru.

Insa cladirea, are gradul intai de risc seismic, iar o noua lege obliga institutia sa isi inceteze activitatea. Si Cinema Patria si Teatrul foarte mic s-au inchis incepand de marti.

Pentru ca nimeni nu le poate lua ceea ce iubesc mai mult, pasiunea pentru scena, actorii teatrului Nottara inca repeta. Pregatesc trei piese noi, pe langa cele 33 care se jucau pana ieri. Deocamdata nu au insa unde sa le joace.

Dupa 55 de ani de activitate in sediul de pe bulevardul Magheru nr 20, pe scena Teatrului Nottara se trage cortina, cel putin deocamdata. Actorii inca fac repetitii, dar spectacolele pentru public au fost suspendate.

Ion Haiduc: Daca cineva care ne conduce nu isi da seama ce inseamna in teatru in zilele astea cand nu citeste nimeni o carte. La noi vin tineri foarte multi . Asta e casa mea. Cum o sa ma dati afara de aici?

Cinema Patria, Teatrul Nottara si Club A. Cladirile-simbol din Capitala care s-ar putea inchide de la 1 ianuarie

Reprezentantii teatrului Nottara sustin ca au cerut primariei care este proprietara cladirii, sa faca lucrari de consolidare, dar au primit mereu acelasi raspuns. Nu sunt fonduri. Acum, actorii cauta ei un sediu unde sa poata juca.

Ada Navrot: Noi venim de la repetitii, ne continuam menirea noastra, cei a caror menire sunt actele si administratia sa isi faca datoria.

Vlad Zamfirescu: Teatrul Nottara este o parte a istoriei romanesti. O decizie administrativa nu poate inchide istoria. NU poti sterge cultura. E nevboie de o expertiza serioasa.

 Marinela Tepus, director Teatru Nottara: "Suntem un simbol cultural, dar din pacate am devenit un simbol al tuturor bulinelor bucurestene. Am solicitat cladirea arcub din batistei, este un strigat dupa ajutor. Dorim o cladire atestata istoric, pentru ca daca noi un an o sa jucam te miri pe unde, inchiriind sali si spatiu o sa ne pierdem identitatea, teatrul Nottara nu va mai exista."

De cealalta parte, reprezentantii primariei sustin ca nu au facut consolidari din cauza proprietarilor care locuiesc in apartamentele situate deasupra teatrului, care au refuzat aceste lucrari.

Primaria Municipiului Bucuresti: Teatrul Constantin Nottara de pe Bulevardul Gheorghe Magheru nr. 20, unde proprietarii refuza in mod categoric consolidarea. Decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta. Institutia noastra a actionat conform legislatiei, insa toate actiunile noastre au avut ca raspuns refuzul categoric al acestor proprietari.

Aceeasi situatie o intalnim si la cinema Patria, unde nu mai ruleaza niciun film.

 Maria Bicfalvi: "In acest moment s-a inchis cinematograful pana la o noua expertiza. NU dorim sa avem probleme. Asociatia de proprietari a cerut-o, chiriasii au cerut-o si a cerut-o si conducerea regiei noastre."

In Bucuresti sunt 366 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic. O lege promulgata recent interzice orice activitate publica in aceste spatii.
 
Decizia a venit in urma aplicarii legii promulgate recent prin care este interzisa orice activitate in cladiri cu risc seismic mare.

"Teatrul nu s-a inchis, am suspendat activitatea, adica nu mai jucam. In rest activitatea noastra administrativa continua. Conform legii, care nu are un termen pus in ea, asta presupune, din punct de vedere juridic, ca are aplicabilitate imediata. Asa ca noi ne-am supus legii, dar facem demersuri pentru a exista in continuare si vom exista, sunt sigura", a declarat pentru Agerpres Marinela Tepus.

Ea a explicat necesitatea acestui demers prin faptul ca, in cazul in care in cladirea teatrului s-ar fi continuat sa se joace spectacole si primaria ar fi organizat un control, s-ar fi putut pierde avizul de functionare.

"Legea este atat de parsiva incat spune ca se vor suspenda activitatile etc. In cazul in care nu ne supunem si vom fi controlati, amenda este de 50.000 de lei pentru manager si atunci se va lua de primarie avizul de functionare, abia atunci se va inchide. Ori noi nu putem sa riscam sa se inchida teatrul si, marturisesc, nu aveam acei 50.000 de lei pregatiti pentru o amenda data in felul acesta", a precizat managerul.

Pentru cei care si-au achizitionat din timp bilete pentru spectacolele Teatrului Nottara, acestea vor putea fi returnate si banii recuperati de la Agentia de Bilete a institutiei, din bulevardul Magheru.

"Cu biletele este cel mai simplu, le returnam la Agentia de Bilete in oricare moment, incepand de acum", a aratat Marinela Tepus.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 18 noiembrie legea prin care in spatiile in care se desfasoara activitati care presupun aglomerari de persoane, precum salile de spectacol sau de expozitii, si in care se realizeaza lucrari de interventie pentru cresterea nivelului de siguranta la actiuni seismice se interzic organizarea si desfasurarea de manifestari.

Castelele Bran si Peles, printre cele mai sigure cladiri din Romania in caz de incendiu. Cat au costat investitiile

Castelele Bran si Peles, printre cele mai sigure cladiri din Romania in caz de incendiu. Cat au costat investitiile

tren

Tren cu 25 de pasageri, cuprins de flăcări în gara din Timișoara

Comentarii în lanț, după ce Euronews și-a pus la cover pe Facebook o fotografie de la protestele de sâmbătă

Loteria bonurilor fiscale 21 ianuarie 2018. Rezultatele extragerii

Supărați că Bucureștiul a arătat ca sub asediu: ”Armuri ca la război. Merg ca nişte fantome”

Firme închise, din lipsă de angajați: "Cu banii ne rugăm de ei şi nu vor să vină la muncă”

Tudor Chirilă, Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, printre protestatari: "Arătăm că nu vrem aşa cum vor ei"

flashmob

Protest mut în Piața Victoriei. Flash mob cu oameni legați la ochi

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 21 ianuarie 2018

Mesajele protestatarilor: ”Nu mai reprezentăm nimic pentru ţara asta, suntem buni doar în preajma alegerilor!”

Marian Godină, jignit pe Facebook de o colegă de breaslă, după ce a postat poze cu jandarmul violent

Județul din România cu cele mai multe şi mai groaznice accidente din ţară din ultimul an

Accident la locul de muncă, suferit de un tânăr aflat în probe pentru angajare. Măsurile luate de autorități