Românii mănâncă tot mai multă carne de porc. Cum fac față restaurantele cererii tot mai mari

×
Codul embed a fost copiat

Preferințele pentru costițe și ceafă la grătar se reflectă și în datele oficiale, care arată că mâncăm tot mai multă carne de porc.

Față de anul 2000, de pildă, consumul s-a dublat, iar în perioada 2014 - 2018, a crescut cu aproape zece kilograme pe cap de locuitor. Asta se întâmplă deoarece s-au schimbat gusturile, spun bucătarii. Românii au descoperit în număr mare delicioasele coaste, pregătite cu sosuri și arome.

Pentru bucătari este o adevărată plăcere să inventeze noi reţete de coaste. Comenzile sunt în creştere.

Bucătar: „Noi folosim pasta de ardei, folosim cimbru, punem puţin usturoi, punem puţin piper. O tehnică de gătit slow cooking, adică gătit la temperatură joasă şi timp îndelungat. Sunt coastele acelea care se desprind foarte uşor de pe os”.

Cristian Dobrean, chef: „Noi am găsit o variantă de chipsuri de cartofi şi salată coleslaw. Şi coastele le-am finalizat într-un sos barbeque”.

Citește și
politia
Mai mulți polițiști din Iași sunt acuzați de DNA că au fost mituiți cu pizza
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Gabriel Tanasoiu, fost participant la MasterChef, are în meniul restaurantului său şapte tipuri de coaste.

Gabriel Tanasoiu, chef: „Noi am început cu un singur tip de coaste când am deschis restaurantul. Am diversificat, deoarece cererea fost foarte mare”.

Indiferent de arome, coastele se topesc în gură.

Consumator: „Mi se pare că am făcut o alegere bună cu aceste costiţe. A fost o încercare reuşită. Delicioase, efectiv delicioase”.

Consumul de carne de porc s-a dublat

 

 

Consumul de carne de porc pe cap de locuitor aproape s-a dublat în perioada 2000-2018, arata datele INS. Doar între 2014 şi 2018 a crescut cu aproape zece kilograme.

Consumul de carne de porc, kilograme/cap de locuitor (sursa: INS):

2000 - 20,04 kg/an
2014 - 29 kg/an
2015 - 31,3 kg/an
2016 - 32,9 kg/an
2017 - 36,1 kg/an
2018 - 38,3 kg/an

Proprietarii fermelor de porci spun că cererea a crescut şi anul acesta. Gusturile clienţilor au avut un rol important.

Adi Popovici, proprietarul unui restaurant: „Trendul, undeva în ultimii 5 ani, a fost tot timpul crescător. Destul de rău pentru furnizori să facă faţă, dar am reuşit. Preţul la furnizor, undeva, s-a triplat, datorită cererilor”.

În restaurantele din ţară, preţul pentru o porţie de coaste de porc variază între 30 şi 50 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Alternativa la restaurante: Românii înstăriți cheamă bucătari acasă să le gătească
Alternativa la restaurante: Românii înstăriți cheamă bucătari acasă să le gătească

Pentru că românii n-au mai putut intra într-un restaurant de cinci luni, unii bucătarii au schimbat strategia și au mers acasă la clienți. Cei cu gusturi fine și dare de mână au avut astfel... un "chef- privat".

Mai mulți polițiști din Iași sunt acuzați de DNA că au fost mituiți cu pizza
Mai mulți polițiști din Iași sunt acuzați de DNA că au fost mituiți cu pizza

Au mâncat pizza gratis timp de un an de zile iar acum au ajuns în atenţia DNA.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.